Wladár Sándor: az utánpótlásban elért eredmények bizakodásra adnak okot

Wladár

Summary

Kós Hubert, Késely Ajna, Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina kapta az év legjobbjainak járó elismerést a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján, a Danubius Hotel Helia báltermében.

Wladár Sándor elnök a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) évzáró gáláján arról beszélt, hogy az utánpótlásban elért eredmények bizakodásra adnak okot.

 “Fantasztikus eredmények sorjáztak, tízmilliós országként szerepeltünk az éremtáblák élmezőnyében. Tény, most másképp fest a helyzet, félig tréfásan azt mondhatnám, hagytuk a racionalitást érvényesülni, és az 50-80-100 milliós nemzeteket magunk elé engedtük kicsit” – utalt a felnőtt világversenyekre a sportvezető.

Hozzátette, az utánpótláskorú úszók által szállított eredmények bizakodásra adnak okot, mivel elsősorban nekik köszönhetően 2023-ban 137 érmet szereztek a magyar versenyzők a különböző világ- és Európa-bajnokságokon.

A versenyzőként 1980-ban olimpiai bajnok Wladár Sándor szerint a korosztályos nagy események alapján joggal lehet reménykedni abban, hogy a jelenlegi csak átmeneti állapot, hamarosan újabb klasszisok érkeznek. Példaként említette, hogy a junior medencés Eb-n ugyanúgy kilenc aranyérmet nyert a magyar csapat, mint a rangsorban első olaszok, a nyíltvízi csapat pedig a legjobb lett az éremtáblán és a pontversenyben is.

 “Ha megvan az adottság, a testalkat, a vízfekvés, a laza ízületek, plusz a Jóisten megajándékozott a tehetség semmihez sem fogható csodájával, akkor ahhoz elég jó vagy, hogy odaállhass a starthoz. Hogy aztán ússz és egyre eredményesebb legyél az adottságaidnak megfelelően, a tehetségedet kamatoztatva, ahhoz eszméletlen kitartás és monotóniatűrés kell, de mindenekelőtt az alázatnak egy olyan fokozata, amely csak nagyon keveseknek sajátja” – méltatta Wladár a medencében és nyílt vízen az év legjobbjának választott Kós Hubert és Rasovszky Kristóf teljesítményét.

Az eseményen megjelent Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki kiemelte az Úszó Nemzet Program sikerét, amelynek keretében immár 40 ezer kisgyerek tanulja a sportág alapjait, és amelyet világszerte irigyelnek, mint az kiderült több, külföldi sportminiszterrel történt beszélgetése során.

Schmidt komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy a vizes sportágakat magában foglaló nemzetközi szövetség Budapestre teszi át székhelyét, mert ebből a jövő generációi is profitálhatnak, ugyanis az új együttműködés keretében több ösztöndíj-lehetőséget is kínálnak majd fiatal versenyzőknek, miután megnyílik a székhelyhez kapcsolódó vizes komplexum.

A program végén átadták az esztendő legjobbjainak járó díjakat, illetve elbúcsúztatták a sportág két, most visszavonult kiválóságát, Bohus Richárdot és Kalmár Ákost.

2023 legjobbjai

Az év férfiúszója: Kós Hubert

Az év női úszója: Késely Ajna

Az év férfi nyíltvízi úszója: Rasovszky Kristóf

Az év női nyíltvízi úszója: Fábán Bettina

Az év férfi utánpótlás-versenyzője: Magda Boldizsár

Az év női utánpótlás-versenyzője: Pádár Nikolett

Az év férfi nyíltvízi utánpótlás-versenyzője: Kovács-Seres Hunor

Az év női nyíltvízi utánpótlás-versenyzője: Abonyi-Tóth Glenda

Az év csapata: Nyíltvízi váltó (Fábián Bettina, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

Az év felfedezettje: Sárkány Zalán

Az év paraúszója: Pap Bianka

Az év legeredményesebb klubjai

1. BVSC-Zugló

2. Győri Úszó SE

3. Kőbánya SC

Forrás: MÚSZ / MTI

Egyenként kétmillió forint támogatást kapnak az olimpiára kijutott szegedi sportolók

Süsü Amerikában!