Süsü Amerikában!

Sárkány Zalán
Sárkány Zalán

Csak az uszodai beceneve Süsü az amerikai egyetemen tanuló, közben olimpiai A-szintet teljesítő Sárkány Zalánnak.

A húszesztendős Sárkány Zalánt a legjobbjaitól sorozatban búcsúzni kényszerülő kőbányai úszóműhely futtatta fel, innen igazolt az egyre eredményesebb veszprémi klubjába a medencében és a nyílt vízi versenyeken is látványosan fejlődő sokoldalú versenyző. Mérföldköves eseménynek számított az életében, hogy ösztöndíjas hallgatóként a felsősokú tanulmányait a városnagyságú arizonai állami egyetemen kezdhette el.

Az ottani pénzügyi források átmeneti megcsappanása miatt volt egy kis elbizonytalanító zűr az első szemeszter végén, de ezen a hétvégén a pesti fiatalember már megnyugodva térhetett vissza a tengerentúlra, hogy folytassa a tanulmányait, sportolói felkészülését pedig abban a nemzetközi elitcsapatban, amelynek a főembere és iránymutatója a még mindig csak 58 éves Bob Bowman, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps sikereinek kovácsa.

Nem mellékesen Arizonában ugyanabba a közösségbe tartozik, ahová a vele egyidős, újdonsült Európa-bajnok Kós Hubert is, aki olimpiai álmokat szőve gyűjti a kilométereket a Párizs felé vezető úton.

Jól áll a szénája

Sárkány Zalán két kifejezetten sikeres hazai verseny, a rövidpályás országos bajnokság és a Győri Open után tért vissza ezen a hétvégén Amerikába. Előbb hét aranyérmes sorozattal hívta fel magára a figyelmet, aztán az 1500 méteren olyan remek, 14:53.19 perces egyéni rekorddal, ami egyben az olimpiai A-szint teljesítését is jelentette.

“Azért a szintteljesítés és az olimpiai csapattagság közé még nem tennék egyenlőségjelet, de kezd jól állni a szénám. Több lábon szeretnék állni, még biztosabb lenni a dolgomban, ezért a 400 méteres számokra is keményen ráhajtok, újabb szintteljesítések reményében” -nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Sárkány Zalán, akit cseppet sem bosszant, hogy az uszodában Süsü lett a beceneve, alighanem a családi nevét és a televíziós bábfilmsorozat elragadó mesebeli főszereplő figurájának, Csukás István barátságos sárkányszüleményének elnevezését párosítva.

Kenderesi Tamás volt az első példaképe

Tizennégy esztendős volt, amikor Kenderesi Tamást választotta a példaképének, nem sokkal azután, hogy a pécsi úszó a Riói olimpián két egymást követő fordulóban is fricskát adott a „Földönkívüli” Phelps-nek, a döntőben pedig bronzérmes lett.

“Más versenyzőkben is felfedeztem olyan kivételes erényeket és gesztusértékű tetteket, amelyek tekintélyt parancsoltak a számomra”

– folytatta Sárkány Zalán.

“Az élre kívánkozik Cseh László, aki csodálatos életművel ajándékozta meg a sportágunkat, legnagyobb külföldi ellenfelei közül pedig az olimpiai és világbajnok dél-afrikai Chad Le Clos jelent nagyon sokat a számomra, nem csupán az úszói tudásával, hanem emberként, az emberség és a szerénység megtestesítőjeként. Bátran sorakoztatom mögéjük Verrasztó Dávidot, Márton Richárdot és Zombori Gábort is, akik ugyan az ellenfeleim is, én mégis az odaadó munkájukkal foglalkozom és azokkal a képességükkel, ahogy a nehézségeken túl tudták tenni magukat. Szükség van bálványokra, de most már inkább a magam álmaival, a saját terveim megvalósításával igyekszem a lehető legtöbbet foglalkozni, a mércét tehát nem mások, hanem a magam fejlődésének lépcsőfokai jelentik a számomra” – mondta befejezésül Sárkány Zalán, akinek szíve -vágya a párizsi olimpiai szereplés, arról viszont még nem döntött Szokolai László, a veszprémi és Bob Bowman, az amerikai mestere, hogy érdemes-e, és ha igen, milyen célokat meghatározva megpályáznia a 2024-es februári dohai világbajnokságot, illetve a júniusi belgrádi Európa-bajnokságot.

Forrás: Szalay Péter / SzPress Hírszolgálat

Sárkány Zalán olimpiai szintidőt úszott 1500 méteren