Sárkány Zalán olimpiai szintidőt úszott 1500 méteren

Sárkány Zakán
Sárkány Zalán. Fotó: MúSZ / Derencsényi István

Sárkány Zalán 14:53.19 perccel olimpiai szintet úszott szerdán 1500 méter gyorson a Győr Open elnevezésű viadalon.

A húszéves versenyző végig jó iramot diktált, a már szintidővel rendelkező Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt tempózott és fokozatosan növelte előnyét csapattársaival szemben, akik – a szövetség Facebook-oldalának tudósítása szerint – neki segítettek a szintidő teljesítésében. Sárkány percen belüli százmétereket úszott, végül a 15:00.99-es olimpiai kvalifikációs szintnél jóval jobb eredménnyel csapott a célba. 

Rasovszky 15:01.98-cal lett második, Betlehem pedig 15:15.52-vel harmadik. Előbbi 14:51.46-tal, utóbbi 14:59.65-tel teljesítette korábban a szintet ebben a számban.

“A 14:55-öt lőttem be, úgyhogy nagyon örülök, hogy kettővel jobbat úsztam” – nyilatkozott Sárkány Zalán az M1 aktuális csatornának.

“Fogalmam sem volt, hogy ilyen jó lesz az idő, ahogy úsztam, nem éreztem az iramot. Nyilván tudtam, hogy az elején nem kell annyira elmenni, figyeltem arra, hogy legyen erőm a végére, de nem tudtam, hol járok, az utolsó hossz előtt ki kellett néznem a táblára.”

Kitért rá, hogy különösen azért örül a vártnál jobb időnek, mert a múlt héten beteg volt, edzett ugyan egy keveset, de nem volt a legjobb formájában.

“Ez egy olimpiai A szint, aminek nagyon örülök. Ha ki is visznek így az olimpiára, akkor az egyik álmom válik valóra. Ott szeretnék a lehető legjobban úszni” – mondta a fiatal versenyző, majd úgy folytatta, visszatér Arizonába és megpróbálja több számban – 400 vegyesen és 400 gyorson – is megúszni az A szintet.

Sárkány Zalán az Egyesült Államokban, az Arizona State Egyetemen tanul, de az elmúlt fél évben halasztott, és a veszprémi nyíltvízi specialistákkal, Rasovszkyval és Betlehemmel készült. 

A nőknél 400 méter vegyesen Kapás Boglárkának nem jött össze a 4:38.53 perces olimpiai szint, emiatt csalódottan nyilatkozott: “4:40-en belül szerettem volna úszni, és úgy éreztem, olyan állapotban vagyok, hogy ez össze is jöhet. Nem igazán értem, hogy hol mehetett el” – mondta. A folytatást illetően úgy fogalmazott, a győri viadalon 200 pillangón is az lesz a célja, hogy megússza a szintet.

(MTI)

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter pillangón