Zagyva Dorka: Nagy falat volt a Rally Hungary, de élveztemNem kis feladatra vállalkozott Zagyva Dorka, aki idén debütált ORB2-ben, majd ORB1-ben, a Rally Hungaryn pedig egy teljes Európa-bajnoki távot kellett teljesítenie. Rutinos navigátorával, Spitzer Gáborral a céljuk a tapasztalatszerzés és a verseny teljesítése volt. Mindkettőt kipipálhatták, miközben a Peugeot Kupa értékelésében a hatodik helyet szerezték meg a 208 Rally4-gyel. 

„Tényleg nagyon nagy falat volt a Rally Hungary – mondta Zagyva Dorka. – Óriási dolog, hogy ilyen fiatalon rajthoz tudtam állni egy Európa-bajnoki távon. Volt bennem félelem, hiszen komoly pályákról van szó, amelyek sokkal nagyobb felkészültséget és tapasztalatot igényelnek, mint ami nekem jelenleg van. 

Apuval (Zagyva Lajos) megbeszéltük a verseny előtt, hogy szépen, a saját tempómban megyek és hogy csak a tapasztalatszerzésre koncentrálok. Az első három gyorsaságin ennek ellenére nagyon be voltam feszülve. 

Megbeszéltük azt is, hogy nem nézzük az időket, de ezt nem lehet betartani, és nagyon le voltam törve, amikor láttam, mennyit kaptam a Peugeot kupa élmezőnyétől. Aztán odajött hozzám ifj. Tóth János és kitisztította a fejemet. Mondta, hogy ne legyek elkenődve, először megyek ezeken a pályákon, ne akarjak azokkal versenyezni, akiknek több év rutinjuk van. 

Így is nagyon sokat tanultam. Ezen a versenyen látszott igazán, hogy mekkora jelentősége van az itinernek. Volt olyan kanyar, amit alulértékeltem a pályabejáráson, ezért meglepett, ami után nehéz volt bízni az itineremben, még akkor is, amikor jó volt. 

A második napi pályák jobban tetszettek. Akkor már túl voltam az első napon, amitől a legjobban tartottam, úgyhogy sokkal felszabadultabban versenyeztem. Arra azért büszke vagyok, hogy a visszapillantókat leszámítva karcmentesen hoztam célba az autót.

Vasárnap estére nagyon kimerültem, rengeteg impulzus ért a hétvége alatt, hazafelé el is aludtam az autóban. Hétfőn pihentem, nem mentem be az egyetemre sem, csak kedden. Akkor tértem vissza a hétköznapokba, a tanuláshoz, de nagyon szép emlékeim vannak a Rally Hungaryről. 

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette számomra ezt a versenyt és hálásan köszönöm a sok szurkolást, nagyon jól esett! Találkozunk a Mikulás Rallyn.“

Bár Dorka nagyon kritikus volt magával szemben, navigátora, Spitzer Gábor elégedett volt a teljesítményével: 

„Nagyon nehéz verseny volt rengeteg etappal, sok ritmusváltással. Komolyan kellett koncentrálni, hogy ne kapjunk defektet, és hogy úton maradjunk – mondta Spitzer Gábor. 

– Dorka jól végezte a dolgát, a két visszapillantót leszámítva, karcmentesen értünk célba, szerintem én többet hibáztam, mint ő. 

Abból a szempontból szerencsés verseny volt, hogy tudtunk menni száraz aszfalton, murván, vizes aszfalton, ráadásul az oda legalkalmatlanabb, legkeményebb, 5-ös gumival. Jó sok körülményt tapasztalhatott meg Dorka, de ebből lehet a legtöbbet tanulni. 

Abszolút elégedett vagyok a teljesítményével.“

Forrás : https://egyszermarlattamautot.hu/?s=Rally+Hungary