Veszprémi címvédés Tatabányán

Nedim Remili
Nedim Remili, a Telekom Veszprém (k), valamint Borut Mackovsek (b) és Imanol Garciandia, az OTP Bank-Pick Szeged játékosa a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében játszott Telekom Veszprém - OTP Bank-Pick Szeged mérkőzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Telekom Veszprém megvédte címét a férfi kézilabda Magyar Kupában, mivel 33-30-ra legyőzte a Szegedet a tatabányai négyes döntő vasárnapi fináléjában.

A bakonyiak keretéből Gasper Marguc, a csongrádiaktól Emil Kheri Imsgard és Gleb Kalaras maradt ki.

A két együttes márciusban és áprilisban összesen háromszor találkozott egymással, de a Szeged egyetlen alkalommal sem vezetett, és ezt a rossz sorozatát most sem tudta megtörni.

Ezúttal hatékony védekezéssel kezdtek Bánhidi Bencéék, eleinte nem engedtek lerohanásokat ellenfelüknek, akik ezt látva a kapott gólok után a gyors középkezdéseket erőltették, és Nedim Remili vezérletével 7-4-re elléptek. Többet hibáztak a szegediek, ráadásul romlott a védekezésük hatékonysága, és a 21. percben először voltak négygólos hátrányban. Miguel Martins becserélése jót tett a csongrádiaknak, akik a portugál irányító akciógóljaival, valamint Mario Sostaric büntetőivel felzárkóztak 15-14-re, és a szünetben is csak egy találat volt a hátrányuk.

A 27. és a 34. perc között ötször ítéltek kiállítást a játékvezetők, pedig egyáltalán nem volt sportszerűtlen a meccs, sőt a megszokottnál keményebb sem. A szegediek továbbra is két irányítóval játszottak, mínusz háromnál pedig kapuscsere mellett döntöttek, Mikler Roland helyére átmenetileg Nagy Martin érkezett.

A veszprémiek közül kisvártatva kivált Nedim Remili, mert piros lapot kapott, miután megütötte Dean Bombac arcát. A játék képe és a mérkőzés menete mindezek ellenére nem változott: szoros volt az állás, de a Szeged nem tudott egyenlíteni.

Mínusz négynél időt kért Kárpáti Krisztián vezetőedző, majd létszámfölényes támadásokkal próbálkozott, de nem járt sikerrel. Amikor csapata újra visszakapaszkodott kétgólos hátrányra, már csak három perc volt hátra, a címvédő pedig taktikusan őrizte előnyét.

A veszprémi Rodrigo Corrales öt, a szegedi Mikler Roland kilenc védéssel zárt.

A két csapat 23. alkalommal találkozott egymással a kupadöntőben, a bakonyiak a 18. sikerüket ünnepelhették. Összességében ez volt a negyvenedik fináléjuk és a 31. győzelmük. A hétszeres győztes Szegednek ez volt a 23. kupadöntője, kétszer körmérkőzéses lebonyolításban végzett az élen.

Gulyás Péter, a Telekom Veszprém másodedzője szerint a Szeged rengeteg dologgal meglepte őket

“Azt gondolom, volt válaszuk a mi védekezésünkre, és főleg az első félidőben rengeteg dologgal megleptek minket. Nekik egy kicsit több idejük volt felkészülni, és megtalálni azokat a dolgokat, amelyek működhetnek a mi védekezésünkkel szemben” 

– értékelt az MTI-nek a tatabányai meccs után Gulyás Péter.

Hozzátette, a szünetben – amikor 16-15-re vezettek – rendezték a soraikat, és a második félidőben mutatott agresszív védekezésüknek köszönhetően nyerték meg a finálét.

A két csapat a mostani szezonban ötödik alkalommal találkozott egymással, és bár a Szeged vasárnap egyszer sem tudott vezetni, ez volt a legszorosabb meccsük. Gulyás erről úgy vélekedett, egy kupadöntőben bármi megtörténhet, és soha nem számít, mi történt előtte.

Hangsúlyozta: mindenkinek tudnia kell, hogy a Szeged egy fantasztikus csapat. Márciusban hét, áprilisban előbb szintén hét, majd kilenc találattal győztek a bakonyiak. A másodedző szerint ez több dolognak is köszönhető, például az ellenfelük nem volt jó formában, ők viszont bombaformában játszottak, de meglátása szerint a két klub között abszolút nincs olyan nagy távolság.

“Ez látszott ezen a kupadöntőn is, és ez minden évben így volt. Ahányszor Magyar Kupa-döntőt játszott ez a két csapat, az mindig nagyon szoros volt, mindig nagy harcok voltak, és azt gondolom, ez a jövőben is így lesz”

– szögezte le.

A veszprémiek zaklatott időszakon vannak túl, hiszen a Bajnokok Ligájából kiestek a negyeddöntőben, ezután a szurkolók előbb tüntetésen, majd petícióban követelték, hogy a vezetőség ne hosszabbítsa meg Momir Ilic vezetőedző és Gulyás Péter szerződését.

“Ezt olyan sportemberi méltósággal viselte a csapat, és olyan agresszivitással játszott főleg a második félidőben, hogy csak így lehet kupákat, trófeákat nyerni. Történelmi tett, hogy a klub 31. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát” – vélekedett a játékosként 111-szeres válogatott jobbszélső.

A két együttes legközelebb pénteken a bajnoki döntő első mérkőzésén találkozik egymással

Gulyás szerint akkor is ilyen meccsre van kilátás, hiszen “két patinás klubról van szó, fantasztikus játékosokkal, sportemberekkel”. Hozzáfűzte, szerinte mindenki csalódott lenne, ha nem ilyen mérkőzést láthatnának az érdeklődők, mert mindenki azt szereti, ha harc van a pályán, és fantasztikus megoldásokat, jó védéseket, gyors gólokat produkálnak a játékosok.

Kárpáti Krisztián, a Szeged vezetőedzője az MTI-nek elmondta, apróságokon múlt a mérkőzés, és elemezni kell, pontosan mik voltak azok, amikkel a Veszprém ma jobb volt. Hozzátette, büszke a csapatára és biztatónak tartja, hogy végig harcoltak, nem adták fel, és sok mindennel próbálkoztak: nyitott védekezéssel, zárt védekezéssel, létszámfölényes támadójátékkal.

Mint elmondta, hosszú idő után lehetett szinte teljes a keretük, ugyanis Gleb Kalaras kivételével mindenki egészséges volt már a felkészülés során is.

“Talán a pályán nyújtott teljesítményen ez visszaköszönt, most nem volt akkora különbség a két csapat között, mint az elmúlt három mérkőzésen” 

– vélekedett.

A szegediek többször felzárkóztak egygólos hátrányra, de egyenlíteniük soha nem sikerült a kupadöntőben. Kárpáti szerint volt két-három olyan fordulópontja a meccsnek, amikor lehetett volna lehetőségük döntetlenre alakítani az állást, de azt nem tudja, hogy onnantól kezdve ők irányították volna a találkozó menetét.

“Látszott a veszprémieken, hogy a BL-kudarc után egy kicsit feszültebben jöttek bele a meccsbe, mi próbáltuk ezt kihasználni, ami hellyel-közzel sikerült is” 

– nyilatkozta.

Rendszerint elhangzik, hogy a két csapat már tökéletesen ismeri egymást, de a fináléban a veszprémiek olyan szigorúan őrizték Bánhidi Bencét, hogy a válogatott beálló csupán egyszer tudott kapura lőni, és a szegediek két irányítós játékára is érkezett válasz a túloldalról.

Kárpáti szerint mindig bele kell csempészni valami újdonságot a taktikába, ezért rendszerint megpróbálnak valami újat kitalálni, de a mai kézilabdában óriási szerepük van az egyéni képességeknek, illetve azok kihasználásának, ez szerinte 80 százalékban meghatározza egy meccs kimenetelét.

A két együttes 196. egymás elleni tétmérkőzésén 54 szegedi siker és hét döntetlen mellett a 135. veszprémi győzelem született. 

Férfi kézilabda Magyar Kupa

Döntő:

Telekom Veszprém – OTP Bank-Pick Szeged 33-30 (16-15)
Veszprém:
 Corrales, Jensen (kapusok), Casado 2, Descat 1, Elderaa, Elísson 3, Fabregas 4, Jahja 6 (4), Kosorotov 4, Ligetvári, Mahe 1, Nilsson, Pechmalbec 3, Remili 5, Sandell, Vailupau 4. 
Szeged: Mikler R. (kapusok), Nagy M. (kapusok), Bodó, Bombac 3, Bánhidi 1, Frimmel 1, Gaber 2, Garciandia 6, Jelinic, Mackovsek 1, Martins 7, Molina, Sostaric 8 (8), Stepancic 1, Szilágyi, Szita. 

A 3. helyért: 

HSA NEKA – Dabas KC 32-27 (15-13)
NEKA:
 Deményi, Mikler K. (kapusok), Csanálosi, Dely 9, Gál 2, Karai, Kovács T. 2, Krakovszki Zs. 3 (2), Ludmán 5, Molnár 1, Nagy Á. 1, Sztraka 1, Szücs, Tárnoki 4, Tóth L. 4, Zakor. 
Dabas: Nagy T., Pallag (kapusok), Ács 4, Bognár 1, Bálint 1 (1), Dobrkovic 1, Fekete 4, Katona, Koller 1, Kádár, Laurinyecz 3, Szeverényi, Szöllősi, Török 8, Zdolik 4 (1). 

Forrás: MKSZ / MTI

Ismét Veszprém-Szeged döntő lesz a kézilabda Magyar Kupában