Nem szerzett párizsi kvótát a női 3X3-as kosárválogatott Debrecenben

Papp Klaudia
Papp Klaudia és a kanadai Kacie Bosch (j) a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtorna női bronzmérkőzésén játszott Magyarország - Kanada mérkőzésen Debrecenben. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar női válogatott 21-10-re kikapott vasárnap Kanadától a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtorna harmadik helyéért rendezett találkozón, így nem jutott ki a párizsi ötkarikás játékokra.

A csehek kissé ráijesztettek a magyar válogatottra és a teltházas aréna közönségére, mivel 2-0-ra elléptek, de ezt egy megnyugtató 7-0-ás hazai roham követte. Földi Attila szövetségi kapitány együttese elsősorban a 193 centis Kiss Virág palánk alatti teljesítményére alapozott, aki magabiztosan szedte le a bepasszolt labdákat, és fejezte be az akciókat közeli kosarakkal. A cseh csapat egyszer még feljött két pontra (7-5), de ezután már csak négy pontot hozott össze, míg a hajrában a magyarok már örömkosárlabdát játszottak.

Kiss Virág, a meccs hőse azzal kezdte az MTI-nek adott nyilatkozatát, hogy nem foglalkozik a fáradtsággal.

“Nem érdekel. Ha a következő meccs után összeesek, akkor is nyerni fogunk, ott ki kell adni magunkból mindent, mert ott szeretnénk lenni Párizsban. Ha győzünk, akkor nem kell harmadik mérkőzést játszani, ami nagy könnyebbség lenne” 

– tette hozzá a török Mersin centere.

A németek elleni elődöntőben Földi Attila szövetségi kapitány együttese ezúttal kevésbé alapozhatott Kiss palánk alatti egyeduralmára, mivel Greinacher és a 188 centis Marie Reichert is remek centernek számít.

Az ideiglenes arénában ekkor már teljes telt ház volt, ami azt jelenti, hogy még a lépcsőkön sem akadt szabad hely, a szék nélkül maradt szurkolók pedig a bejáratoknál állva próbálták követni az eseményeket. A találkozó végig rendkívül kemény és színvonalas csatát hozott, két pontnál egyszer sem alakult ki nagyobb különbség. 

A hazaiak vezére a hihetetlenül gyors Papp volt, a hajrát viszont nem sikerült kiszurkolnia a közönségnek: egy másodperc volt hátra, amikor 17-17-nél az ellenfél bedobta a győztes duplát, a németek pedig önfeledten ünnepelték az olimpiai részvételt. A magyarok kiviharzottak az arénából, a kapitánynak bő egy órája van arra, hogy lelket öntsön a csapatba.

Maradt azonban még egy esély, ugyanis a bronzcsata győztese szintén kvótát szerez, így Földi Attila szövetségi kapitánynak rövid idő alatt kellett újra megfelelő állapotba hozni a társaságot.

A torna egyik favoritjaként emlegetett kanadaiak 19-18-ra maradtak alul a spanyolokkal szemben négy másodperccel a vége előtt esett kosárral.

A kvótáról elsőre lemaradt csapatok csatájában aztán hamar kiviláglott, hogy miért akarták mindenáron elkerülni a magyarok a csoportkör után Kanadát: a Plouffe ikrekre építő ellenfél, amely az olimpián is éremesélyesnek számít, lehengerlő játékkal rukkolt elő, és 4-5 után egyetlen hazai pontra nyolccal válaszolt, így a hátralévő időben már csak a vereség mértéke volt kérdéses. A meccs 30 másodperccel a tízperces alapidő vége előtt fejeződött be.

A magyar válogatott így negyedikként nem jutott ki az olimpiára, a nőknél Kanada, Németország és Spanyolország szerzett kvótát.

“Végig azon voltunk, hogy elkerüljük Kanadát, jól ismerjük az erejüket, és egy sokkoló vereség után nagyon nehéz volt kiállni ellenük” – nyilatkozta Földi Attila az MTI-nek. 

“Mindent megpróbáltunk, sajnos ennyire futotta most. A németek ellen lehettünk volna pontosabbak, de végül a szerencsefaktor döntött, billenhetett volna az eredmény ide és oda is. Megpróbálunk tovább dolgozni, meglátjuk, milyen formációban sikerül, egy Kiss Virágot nem mindennap hozhatunk el a 3×3-as válogatottba. Remek tornát hoztunk le, de ez most nem ért semmit” – monda a kapitány hozzátéve, a csapat rászolgált volna a kijutásra, és nagyon kevésen múlt a siker.

A szakvezető szerint megfelelő klubok híján egyelőre nincs esély arra, hogy profi 3×3-as játékosok legyenek Magyarországon. 

Szabó Fanni azzal kezdte, hogy brutálisan nagyot küzdöttek a németek ellen, és egy apróságon múlt a győzelem az elődöntőben.

“Próbáltunk nem foglalkozni ezzel, és úgy kijönni Kanada ellen, mintha mi sem történt volna, de igazából mi a németeket akartuk megverni, úgy készültünk” 

– fűzte hozzá.

A női csapat 2021-ben is egy győzelemre volt a tokiói kvótától szintén Debrecenben, de a sorsdöntő mérkőzésen kikapott Olaszországtól. Kiss Virág pedig néhány hónap alatt két sportágban is hajszállal maradt le a kvótáról, mert nagypályás kosárlabdában is az utolsó meccsen, drámai körülmények között bukott el a női válogatott a soproni kvalifikációs tornán.

(MTI)