Városi sportok olimpiai selejtezője: mind a négy magyar indul Sanghajban

Sanghaj

A városi sportágak olimpiai selejtezősorozatának mind a négy magyar részvevője indul Sanghajban a csütörtöktől vasárnapig tartó első állomáson.

Az újonnan életre hívott sorozatban négy sportág: a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai harcolnak a párizsi ötkarikás indulási jogokért. 

A második és egyben utolsó állomásnak június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campus ad otthont

A sanghaji nyitókör előtt kedden tartott online sajtótájékoztatót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Pierre Fratter-Bardy, a NOB Sanghajban tartózkodó stratégiai és fejlesztési társigazgatója részvételével megrendezett eseményen elhangzott: előremutató ez a sorozat, amelyben a sportra és sportolókra fókuszálnak, és amellyel a városi sportágakat bevonják az olimpiai programba.

A négy sportág – a sajtótájékoztató résztvevőinek véleménye alapján – nagyon összeillik, alkalmasak a “közösségi érzés egyéni kifejezésére”, valamint arra, hogy “széles körű hírveréssel segítsék a sport népszerűsítését”. A hagyományos sportágak – amint az elhangzott – továbbra is nagy számban szólítják meg a fiatalokat, a városi sportágak a korosztály más tagjaihoz viszik közelebb a sportot.

Azért Sanghaj és Budapest a sorozat két helyszíne – szólt az indoklás -, mert a téli olimpiát 2022-ben Pekingben vendégül látó Kína számos jelentős sporteseményt rendezett a közelmúltban, akárcsak Budapest, amely a többi között a tavalyi atlétikai világbajnokságnak volt remek házigazdája. Ráadásul ezzel a választással az ázsiai és európai sport, illetve kultúra is egyensúlyba kerül a kvalifikációs állomásokon.

Az olimpiai kvalifikációs sorozatban négy magyar sportoló – BMX freestyle-ban Kempf Zoltán (Kempf Zozo), breaktáncban Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature), sportmászásban pedig Tusnády Nimród Sebestyén – vesz részt.

Breaktánc, sportmászás, gördeszka és BMX freestyle a Ludovika Campuson