Telt házra számítanak Debrecenben a 3×3-as kosárlabda kvalifikációs tornán

Debrecen
Fotó: MKOSZ

A szervezők telt házra számítanak a csütörtöktől vasárnapig tartó, debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, amelyen a magyar női és férfi válogatott is részt vesz.

Papp László polgármester a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, óriási megtiszteltetés és rang ez a városnak, hiszen másodjára szerveznek a cívis városban kosárlabda olimpiai selejtezőt. Kiemelte, 2015 óta szerveznek a sportágból különböző világversenyeket, s a 10 év alatt remek együttműködés alakult ki a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) és a város között. Az is megelégedéssel tölti el a városvezetőt, hogy a 3×3-as mérkőzések ideje alatt – a csaknem ezer fő befogadású arénán kívül – megtöltik a szurkolók, érdeklődők a nagytemplom előtti teret.

“Egyre nagyobb a városnak a reputációja, köszönhetően a sportágnak” – hangsúlyozta Papp László és hozzátette: 16 férfi és 16 női válogatott küzd majd a párizsi olimpiára való kijutásért.

Maximiliano Palheiro, a FIBA 3×3-as szakágának operatív igazgatója szintén méltatta az elmúlt 10 év együttműködését, s mint fogalmazott, sikerült elérniük, hogy olimpiai sportág legyen a 3×3-as kosárlabda. “A kiváló szervezőbizottságnak köszönhetően a sportág fővárosa lett Debrecen” – hangsúlyozta.

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke a szakadó eső közben bejelentette, hasonló időjárás esetén a helyszín az Oláh Gábor utcai Sportcentrum lesz. Megismételte, nagy siker, hogy immár 10 éve folyamatosan ad otthont Debrecen a kosárlabda rangos versenyeinek, köztük a 3×3-as olimpiai selejtezőnek.

Papp Klaudia, magyar válogatott játékosa közölte, a sikertelen hongkongi kvalifikáció után mindent elkövetnek a kijutás érdekében. 

“Bízom a csapatban és a közönség buzdításában” – tette hozzá.

Ivosev Tamás, a magyar válogatott tagja – korábbi DEAC játékos – szintén bizakodva nyilatkozott: “A csapat jól felkészült, megvan a sansz a párizsi olimpiai kvóta megszerzésére.”

A Nagytemplom előtti Kossuth téren sorra kerülő torna az utolsó esély a párizsi ötkarikás kvóta megszerzésére

A helyzet igencsak emlékeztet a 2021-es kvalifikációs hajrára: akkor a magyar válogatottak épphogy lemaradtak a tokiói seregszemléről, a nők utolsó másodperces kosárral kaptak ki a döntőben, mint ahogy a férfiak is ott voltak a fináléban.

Ami a jelenlegi képet illeti, a férfiaknál az Egyesült Államok, Kína, Szerbia, Hollandia és a címvédő Lettország már megszerezte az olimpiai indulási jogot, a nőknél pedig Franciaország, Kína, az Egyesült Államok, Azerbajdzsán és Ausztrália rendelkezik kvótával.

A nőknél Földi Attila szövetségi kapitány együttese a D csoportba került Hollandia, Olaszország és Izrael mellé. A Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű csapat az izraeliekkel kezd csütörtökön 19.20 órakor. A válogatott – Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Diána, Szabó Fanni összeállításban – április közepén csak az elődöntőig jutott Hongkongban az első selejtezőn, ahonnan a tornagyőztes szerzett ötkarikás indulási jogot.

A férfi mezőnyben Csirke Ferenc szakvezető gárdája – Ivosev Tamás, Demeter Attila, Komma László és Uros Rosics – a B csoportban szintén Izraellel vívja az első meccsét, majd Puerto Rico és Ausztria következik. Itt elvileg mindhárom ellenfelet magasabban rangsorolják a magyaroknál.

Mindkét nemnél csoportonként az első két gárda jut tovább a vasárnapi negyeddöntőbe, s a zárónapon rendezik az elődöntőt, a bronzmérkőzést és a finálét is. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

A magyarok csoportmérkőzései Debrecenben

Nők, D csoport

Csütörtök:
Magyarország-Izrael 19.20
Magyarország-Hollandia 21.35

Szombat:
Magyarország-Olaszország 20.45
    
Férfiak, B csoport

Péntek:
Magyarország-Izrael 19.20
Magyarország-Puerto Rico 21.35

Szombat:
Magyarország-Ausztria 21.35

A viadalt az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalán lehet élőben követni.

Forrás: MKOSZ / MTI

3×3-as kosárlabda olimpiai selejtező: Kiss Virág bekerült a magyar válogatottba

Párizs 2024