Breaktánc, sportmászás, gördeszka és BMX freestyle a Ludovika Campuson

Szarvák és Lobontiu
Noris Menotti Lobontiu és Szarvák Csenge breaktáncosok a budapesti Erzsébet Skateparkban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Június 20. és 23. között a Ludovika Campuson versenyeznek a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az újonnan életre hívott olimpiai selejtezőben, melynek budapesti állomása az utolsó megmérettetés lesz a párizsi olimpiai játékok előtt. 

BREAK. CLIMB. SKATE. RIDE.

Az esemény Erzsébet Skateparkban rendezett, sportágbemutatóval egybekötött keddi sajtórendezvényén a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára hangsúlyozta: a 21. században minden sportvezetőnek hatalmas kihívás a sport kiemelkedő jelentőségének megőrzése.

 “A tradicionális sportágak mellett muszáj új sportágakat is eszközként használni ahhoz, hogy minél több fiatal sportoljon” – hangoztatta Schmidt Ádám, aki leszögezte: mindent megtesznek azért, hogy kiemelkedő, nemzetközileg is nagyon sikeres eseményt rendezzenek. Kitért rá, hogy igyekeznek minél több olyan sporteseményt Magyarországra hozni, amelyen olimpiai kvótát lehet szerezni, hogy ezáltal is segítsék a magyar versenyzőket, és az eseményeken megjelenő Sportoló Nemzet Programon keresztül a lehető legtöbb honfitársat közelebb vigyék az adott sportághoz.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, az esemény irányító testületének társelnöke kiemelte: új dolgot csinálnak azzal, hogy otthont adnak az utcai sportok olimpiai fesztiváljának.

Kifejtette: az ötkarikás mozgalomnak képesnek kell lennie a változásra, hogy az olimpia a legrangosabb, legvonzóbb, legnagyobb érdeklődéssel kísért sportesemény maradhasson a világban. Mint mondta, ha nem változik, veszíteni fog vonzerejéből, értékességéből.

“Meg kell találnunk az egyensúlyt hagyomány és megújulás között” – szögezte le, hozzáfűzve: a Ludovika Campusban “otthont ad egymásnak a múlt és a jövő”.

“A NOB-ban kifejezett célunk új kapcsolódási pontokat találni a fiatalokhoz” – árulta el. Kiemelte, hogy ingyenes lesz a verseny megtekintése, ráadásul az érdeklődők kipróbálhatják a jelen lévő sportágakat. Kitért arra is, hogy azért kaphatta meg Budapest a rendezést, mert 2019-ben a World Urban Games “nagy sikerrel vizsgázott.”

Fratter-Bardy
Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság stratégiai és fejlesztési társigazgatója a szabadstílusú BMX, breaktánc, gördeszka, sportmászás olimpiai kvalifikációs versenyről szóló sajtótájékoztatón a budapesti Erzsébet Skateparkban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Pierre Fratter-Bardy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság stratégiai és fejlesztési társigazgatója kiemelte, a május 16. és 19. között esedékes sanghaji első forduló után a budapesti lesz a sorozat záró állomása. Rámutatott, a négy sportágat összeköti, hogy egyformán városi sportok, “hasonló a DNS-ük”, nagyon fiatalosak.

“És mindegyik több sportnál: életmód. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál elkötelezett célunk, hogy oda akarjuk vinni a sportot, ahol az emberek, a fiatalok vannak” 

– fogalmazott. 

Hangsúlyozta: a Ludovika Campus inkluzív helyszíne lesz a megmérettetésnek, amelyen 464 sportoló, egyenlő számú férfi és női versenyző – köztük hét olimpiai bajnok és négy magyar résztvevő – szerepel 120 nemzet képviseletében. Közülük több mint 150 juthat ki a francia fővárosba Sanghajból és Budapestről.

Szenteczki
Szenteczki Dániel gördeszkázik a szabadstílusú BMX, breaktánc, gördeszka, sportmászás olimpiai kvalifikációs versenyről szóló sajtótájékoztatón a budapesti Erzsébet Skateparkban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

“A hagyományos sportágakban vagyunk sikeresek, de mindig meg is tudtunk újulni” – szögezte le Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. – “A világ tíz legeredményesebb nemzetében vagyunk az éremtáblázaton, mindig készen állunk az újításra.”

Kiemelte, óriási jelentőségű ez az esemény, nagy lehetőség a MOB-nak és a magyar versenyzőknek is, hogy a világ legjobbjaival versengjenek.

“Nemcsak a hagyományos sportágakban kell jól szerepelnünk, hanem azokban is, amelyek megszólítják a fiatalokat az olimpiai mozgalom számára”

– fogalmazott.

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország megközelíti “az álomszerű” kétszáz kvótát. Jelenleg közel 130-nál jár – közölte.

“Nemcsak a sport, hanem sportdiplomácia szempontjából is lényeges lesz ez az esemény, melyre június 20-án ellátogat Thomas Bach, a NOB elnöke”

– mondta. 
Kempf Zozó
Kempf Zoltán BMX freestyle-os bemutatót tart a szabadstílusú BMX, breaktánc, gördeszka, sportmászás olimpiai kvalifikációs versenyről szóló sajtótájékoztatón a budapesti Erzsébet Skateparkban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

“Számomra hatalmas lehetőség és nagy motiváció, a legnagyobb verseny, amelyen valaha szerepeltem. Most vagyok a legközelebb az olimpiához” – emelte ki kerekasztal-beszélgetésen a BMX freestyle-os Kempf Zoltán, aki bízik a sikeres kvalifikációban.

A breaktánc sportág képviselői közül Szarvák Csenge számára is motiváló, hogy itthon mutathatja meg tudását, képességeit.

“Nagyon jó érzés, hogy a karakterem, mozdulataim által húsz év munkáját meg tudom mutatni és képviselni az országomat. Remélem, mosolyt csalok majd az arcokra” – vélekedett a szintén breaktáncos Noris Menotti Lobontiu, aki a legjobb tízbe kerülést tűzte ki célul.

A sportmászó Tusnády Nimród számára is lényeges, hogy a magyarországi az utolsó lépés, ahol kvalifikációt szerezhet Párizsba.

“Ez lesz idén az olimpia utáni második legnagyobb verseny” – szögezte le.

(MTI)

SporteXpert

Világbajnok BMX-est igazolt a Debreceni Sportiskola