Orbán Viktor: Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot a küszöbén, mint Ukrajna

Schüssel és Orbán
Fotó: Fischer ZoltánFebruár 15-én jelenik meg a Die Presse új angol nyelvű vitamagazinja, a European Voices, amelyet az Osztrák Külkapcsolati Tanáccsal és az ENSZ-szel közösen jelentet meg.

A negyedévente megjelenő politikai, üzleti és kulturális kiadvány célja, hogy hallassa a fontos hangokat Kelet-, Közép- és Délkelet-Európából. Az első számhoz Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár Budapestre utazott, hogy mélyinterjút készítsen Orbán Viktor miniszterelnökkel.

“Sokáig nem számítottam rá. De két héttel a háború kitörése előtt Moszkvában voltam, és volt egy olyan érzésem, hogy lehetséges az invázió. A látogatásom után beszámoltam a benyomásaimról a NATO főtitkárának, és elmondtam neki, hogy bajban vagyunk, mert az oroszok úgy gondolják, hogy előbb-utóbb erőszakkal kell megoldaniuk a konfliktust Ukrajnával, ha Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz”

– válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy számított-e az orosz agresszióra.

“Már 2008-ban azt mondtam, hogy a háború kitörését csak úgy lehet elkerülni, ha azonnal tárgyalnak Ukrajna jövőbeni NATO-tagságáról. A mi hibánk volt, hogy a szövetségen kívüli országok azt a benyomást keltették, hogy ez nem tárgyalási téma. Valószínűleg nem született volna megállapodás Ukrajnával, de legalább nyertünk volna egy kis időt, hogy átgondoljuk, hogyan tudnánk kiszabadulni Oroszország rendkívül konfrontatív hozzáállásából. Mindez nem csökkenti az Orosz Föderáció felelősségét ebben a háborúban. Azonban nem merítettünk ki minden diplomáciai eszközt a konfrontáció elkerülésére” – idézte fel a kormányfő, majd kiemelte:


Erőt kell mutatnunk, és világosan kell kommunikálnunk az oroszokkal, ez alapján tudunk megállapodásokat kötni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Ukrajna ott van a térképen, akár tetszik ez a világpolitikának, akár nem. Oroszország pedig újra és újra el fogja pusztítani Ukrajnát

Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha

– jelentette ki a kormányfő. 

Vitapartnere ezután azzal érvelt, hogy ha Ukrajna belemenne a tűzszünetbe és a béketárgyalásba, azzal lényegében elismerné a vereséget. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy Oroszország sosem fogja elismerni tárgyaló partnernek, ezt a tisztet az Egyesült Államok kaphatja meg, és – ha ügyes – az Európai Unió. Wolfgang Schüssel úgy válaszolt, hogy az oroszokban nem lehet megbízni, mire Orbán Viktor azt mondta, hogy ez valójában nem bizalom kérdése, hanem erő kérdése, márpedig az EU nem elég erős.

“Az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben, de mindent megteszünk azért, hogy legalább tűzszünet legyen”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A beszélgetés során kitértek az uniós politikára is. Véleménye szerint fontolóra lehetne venni, hogy az EU tagállamai visszatérjenek ahhoz a rendszerhez, amelyben nem közvetlenül választották az európai parlamenti képviselőket, hanem a nemzeti parlamentek delegálták őket.

A magyar uniós elnökség is szóba került az interjú alatt, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte, hogy az Európai Unió versenyképességét gyorsan fel kell javítani, emellett pedig a balkáni integráció is kiemelt fontossággal bír. Megjegyezte, hogy ha például Szerbia nem csatlakozik az EU-hoz, akkor más lehetőségek után néz, és például Kínával köthet kereskedelmi megállapodásokat. Ukrajna tagságáról szólva pedig hangsúlyozta, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdésének pusztán politikai jelentősége van, Ukrajna ugyanis sosem lesz uniós tagállam.

Forrás: MW

Orbán Viktor: Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak!