Nem jutott ki a női kosárválogatott a párizsi olimpiai játékokra

Aho Nina
Aho Nina (k), a magyar válogatott játékosa a kosárlabda olimpiai selejtező torna 3. fordulójában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában. Fotó: MTI/Illyés TiborA magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára, mivel a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén – 22 pontos előnyről – kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

Az utolsó játéknap előtt minden csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel állt, és a kora délutáni meccsen hazai szemponból kedvezőtlen eredmény született, mivel az olimpiai ezüstérmes japánok 86-82-re megverték a világbajnoki negyedik Kanadát, így az észak-amerikaiak nem juttatták ki sikerükkel automatikusan a magyarokat is.

Japánnal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, így a számukra már nem volt tétje a magyarok elleni zárómeccsnek, akiknek ugyanakkor győzmiük kellett az olimpiai részvételhez. 


A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok a hatodik olimpiájukon indulnak, eddigi legjobb eredményük a 2016-os ezüstérem volt. Emellett három világbajnoki éremmel és négy Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A jelenlegi csapatukból a Sopronban is légióskodott Queralt Casas volt ismerős, míg a 34 éves Alba Torrens júniusban 27 ponttal vezette diadalra a spanyolokat a magyar válogatott ellen a júniusi Európa-bajnokság ljubljanai elődöntőjében.

Az ellenfélnél a nemrég honosított – és a Ludovika Csatában is megfordult – Megan Gustafson jeleskedett az előző két soproni meccsen, mivel mindkétszer tíz pont felett dobott. Igaz, ugyanezt Juhász Dorka is elmondhatta magáról 13, illetve 11 ponttal.

A tavalyi Eb-n negyedik magyar csapat Juhász duplájával kezdett a zsúfolásig telt, 2500 férőhelyesre bővített Novomatic Arénában, majd Torrens triplájával 6-11 lett. Studer Ágnes sorozatban öt pontot szerzett, aztán Dombai Réka kosaraival már a házigazdák vezettek (17-14). A folytatásban megmaradt az ötpontos előny, mivel hiába szórta Gustafson a hármasokat, Aho Nina és Kiss Virág is elkapta a fonalat, a magyar védekezés pedig világszínvonalú volt. 

A spanyolok 32-24-nél próbáltak ritmust váltani, de Studer újabb triplája ismét visszavetette őket, és 24-26 után három ibériai pontra egy elképesztő rohammal 19 (!) érkezett válaszul. A nagyszünetben óriási ováció fogadta, hogy a 22-8-as második játékrészt követően minden előzetes várakozást felülmúlva 46-27 volt az állás, akkor Studer 15, Kiss pedig 10 pontnál tartott.

Térfélcsere után a lelátón ülő – és kiesésre álló – kanadai válogatott csalódottan figyelte, hogy 22 pontra ellépnek a magyarok (49-27), akik ekkor már a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet. Ekkor kisebb megtorpanás következett, a rivális feljött 14 pontra, de a Sopronból nemrég Spanyolországba igazolt Határ Bernadett duplái megnyugtatták a kedélyeket. A 64-50-ről induló zárószakaszban viszont teljes rövidzárlat jött, három perc alatt egyetlen pontra fogyatkozott a különbség (64-63), ekkor Lelik Réka és Studer “tolta meg a szekeret”. 

Az utolsó perc így is 72-71-gyel kezdődött, majd a spanyolok átvették a vezetést, az utolsó hazai támadás pedig nem járt sikerrel, Határ dobása kijött a gyűrűről. A válogatott ezzel az utolsó helyen zárt, és nem jutott ki a párizsi játékokra.

A magyar női kosárválogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.

női kosárválogatott
A magyar válogatott játékosai a kosárlabda olimpiai selejtező torna 3. fordulójában játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzés végén a soproni Novomatic Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Székely Norbert: béklyó volt a lábakon és kezeken

“Szépen és összeszedetten játszottunk az első félidőben, aztán lelassultunk, és saját magunkat vertük meg” – mondta lesújtottan a szakvezető. 

“Nem mozogtunk, nem tudtuk bejátszani a palánk alá a labdát, ritmust vesztettünk, és el is bizonytalanodtunk. Ennek az lett a következménye, hogy folyamatosan jöttek ránk, és onnantól már nagyon nehéz volt. Próbáltuk frissíteni a csapatot, nem sikerült.”

A kapitány kifejtette, nagyon nehéz pár perccel a vereség után higgadtan értékelni, és elvileg büszkének kellene lenniük arra, hogy világszínvonalú ellenfelekkel vívtak szoros meccseket.

“De ne legyünk büszkék arra, hogy nem jutottunk ki az olimpiára, mert ez borzalmas. Ott volt a kezünkben a lehetőség, csak meg kellett volna ragadni, de nem tudtuk. A spanyolok kényelmes stílusa átragadt ránk, és rosszul reagáltunk a változtatásaikra. Béklyók voltak a lábakon és kezeken, nem fizikailag fáradtunk el, ez mentális jellegű probléma volt” – fogalmazott Székely Norbert.

Határ Bernadett azzal kezdte, hogy nem szabad ebben a szellemben elkezdeni egy félidőt

“Nagyszünet után egyáltalán nem akartunk futni, ők beálltak zónavédekezésre, amire nem tudtunk reagálni, ennyi történt. Nagyon ideges vagyok, lehet mondani, hogy megint én hagytam ki az utolsó dobást, de nem szabadott volna ilyen helyzetbe kerülnünk. Egy 22 pontos előnyt nem szabad leadni, nem tudom, mi történt, tanulunk belőle. Mindenesetre ennek most drága ára volt, méghozzá egy olimpia” – mondta könnyeivel küszködve az MTI-nek.

Aho Nina úgy vélekedett, hogy ez mindenkinek olyan mérkőzés marad az életében, amelyből tanulni fog

“Ez nem mostanában fog megtörténni, mindenkinek fel kell dolgoznia, hogy +majdnem+. Ez a legrosszabb. Én pozitív fogok maradni, hiszem azt, hogy ott a helyünk, ha nem Párizsban, akkor azután. Meg kellett volna lépnünk ezt a lépcsőfokot, nem sikerült. Úgy ismerem a teljes keretet, hogy tanulni fog ebből, és olyan helyre teszi ezt a tornát a fejében és a szívében, ami csak előre vihet bennünket” – tette hozzá.

Olimpiai selejtező, 3. forduló

Spanyolország – Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 8-23)
Spanyolország
: Casas 4, Cazorla 15/3, Torrens 7/3, Gil 5, Carrera 10. Csere: Conde 16/9, Etxarri -, Gustafson 12/6, Ortiz 4, Vilaro -, Rodriguez -.
Magyarország: Studer 17/9, Lelik 6/6, Dubei -, Juhász 11, Kiss 12/3. Csere: Goree -, Határ 15, Aho 7/3, Dombai 4, Horváth -, Kányási -. 

Japán-Kanada 86 – 82 (20-20, 30-26, 20-21, 16-15)

A torna végeredménye:
1. (és továbbjutott) Japán 5 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 5, 3. (és továbbjutott) Kanada 4, 4. Magyarország 4

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol.

Forrás: MKOSZ / MTI

Bravúr Japán ellen, az olimpiai szereplés küszöbén a női kosárlabda-válogatott