Orbán Viktor: Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak!

Brüsszel
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánSummary

Csütörtök dél. Ez itt Brüsszel. De már tegnap, szerda éjjel hosszú órákon keresztül tárgyaltunk, és ma kora reggel kezdtük a tárgyalásokat. A téma Ukrajna volt, illetve az a kérdés, hogy támogassa-e az Európai Unió Ukrajnát, és ha igen, hogyan s mennyi pénzzel. A tárgyalások itt szakadtak meg tavaly decemberben, mert két magyar problémára nem kaptunk megoldást. Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsájtunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére. Tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek ésszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk. Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra.

Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk! – írta Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videójához.

A miniszterelnök Brüsszelben, az egynapos rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően rögzített üzenetében elmondta, a téma Ukrajna volt, illetve az a kérdés, hogy támogassa-e az Európai Unió Ukrajnát és ha igen, hogyan és mennyi pénzzel.

– A tárgyalások itt szakadtak meg tavaly decemberben, mert két magyar problémára nem kaptunk megoldást – tette hozzá. “


“Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit az Európai Bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére”

– fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.

 “Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk” – jelentette ki a kormányfő a videóban. Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra – mondta Orbán Viktor.

Forrás: kormany.hu / MTI

Orbán Balázs: Brüsszel továbbra is háborús lázban ég

Charles Michel: egyhangú megállapodás született az Ukrajnának szánt támogatásról