Klubtörténeti sikerével a CEV Kupában folytatja a Vasas Óbuda

Vasas Óbuda

A Vasas története során először mérkőzést nyert a női röplabda Bajnokok Ligája csoportkörében: a magyar csapat a sorozat utolsó, hatodik fordulójában 3-0-ra győzött a bolgár Marica Plovdiv otthonában, és a CEV Kupa negyeddöntőjében folytatja szereplését.

A Vasas azzal, hogy múlt szerdán hazai pályán szettet nyert a klubvilágbajnok török Eczacibasi ellen, úgy érkezett a csoportkör zárására Bulgáriába, hogy ha legyőzi a Plovdivot, akkor csoportharmadikként bejut a CEV Kupa negyeddöntőjébe.

A két együttes érdi összecsapását a magyar bajnok nem túl jó játékkal 3-2-re elveszítette, így a továbbjutás lehetősége mellett a visszavágás is fűtötte Juhár Dalmáékat. A magyar együttes már vasárnap elutazott Bulgária második legnagyobb városába, Jannisz Atanaszopulosz vezetőedző ugyanakkor betegség miatt nem számíthatott Papp Orsolya játékára. 

Az összecsapás első szettjében a Vasas nyitásfogadása sokáig erősen “dadogott”, a budapestiek ebben az időszakban nyolcpontos hátrányban is voltak. A hajrában aztán már 23-18 is volt a Plovdivnak, de szettlabdához csak a Gyimes-Capet Zsófia szervasorozatával nagyot fordító magyarok jutottak, és a másodikat értékesítve “ellopták” a szettet a hazaiak orra elől. 

A második felvonás elején lendületben maradt a Vasas, de a házigazda kétszer is eltüntette hárompontos hátrányát. A vendégeknél ekkor az amerikai Taylor Bannister teljesített kiemelkedően, ám a sokat hibázó hazaiak ennek ellenére még egyszer kiegyenlítettek mínusz háromról. Amikor azonban a Vasas negyedjére is ellépett, arra már nem volt válasz bolgár oldalról.

A harmadik etapra a Vasas minden játékelemben ellenfele fölé nőtt, és remek blokkvédekezésére alapozva végig irányított annak ellenére is, hogy az elején még a Plovdiv vezetett. A játszma derekán aztán öttel elléptek a magyarok, akiknél ekkor már támadásban is mindenki jó teljesítményt nyújtott, ez pedig elegendőnek bizonyult a győzelemhez és a továbbjutáshoz.

A 85 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Bannister volt 18 ponttal

“Az elmúlt napokban sokat beszélgettünk arról, hogy nehéz lesz ez a meccs, de a legrosszabb pillanatokban sem szabad feladni. Az első szettben ezt tettük, és elbírtuk, hogy a Plovdiv nagy agresszivitással, bátor szervákkal érkezett meg a meccsbe. Megfordítottuk azt a felvonást, onnantól pedig már magabiztosan és jól röplabdáztunk, mi voltunk ma a jobb csapat” – értékelt a lefújás után az MTI-nek Jannisz Atanaszopulosz.

A tréner szerint kulcsfontosságú volt, hogy a nyitásaik feljavultak az első szett derekától, ugyanis így ki tudták mozdítani az ellenfél ütőit a komfortzónájukból, ami nekik kedvezett.

A Vasas saját nevelésű liberója, Juhár Dalma arról beszélt, három-három bajnoki címmel és Magyar Kupa-diadallal a háta mögött is ez egy olyan este lesz, amire “mindig emlékezni fog”.

“Büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek a történelmi sikernek, és annak külön örülök, hogy ezt a szurkolóinkkal közösen élhettük át” – utalt a mintegy húszfős, a csapatot Plovdivba is elkísérő Vasas-táborra.

A válogatott liberó kiemelte, az első szettben megfogta őket az, hogy egy hatalmas csarnokban játszottak, de a Vasas olyan együttes, amelynek játékosai a végsőkig küzdenek egymásért, emellett mentálisan erős, és olyan helyzetekből tud visszajönni, amikből más csapat nem.

“Az első szettben megtörtük a hazaiakat, utána pedig kiegyensúlyozottan teljesítettünk. Nagyon büszke vagyok a csapatra” – fogalmazott Juhár Dalma.

A kvartettekből az elsők automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok és a legjobb harmadik a negyeddöntőbe jutásért játszhat, míg a másik négy csoportharmadik a CEV Kupa negyeddöntőjébe kerül át.

A BL mostani kiírását 1/5-ös győzelmi mutatóval, négy ponttal a csoport harmadik helyén záró Vasasnak ez volt a 18. találkozója a főtáblán, de először hagyta el győztesként a pályát.

A fővárosiak előtt legutóbb még 2003 januárjában a Nyíregyháza tudott magyar csapatként meccset nyerni az elitsorozatban.

Női röplabda Bajnokok Ligája

B csoport, 6. (utolsó) forduló:

Marica Plovdiv (bolgár) – Vasas Óbuda 0-3 (-24, -19, -17)
Plovdiv, Kolodruma Sport Hall, 2495 néző. V.: Vasileiadis (görög), Visan (román).
Plovdiv: Saykova 8, Dudova 15, Hristoskova 8, Krivoshiiska 4, Slavcheva 2, Debell 8. Csere: Todorova, Pashkuleva (liberók), Guncheva 2, Koeva 2. 
Vasas: Fricova 6, Gyimes-Capet 6, Bannister 19, Sillah 12, Abdulazimova 6, Gülübay 5. Csere: Juhár (liberó).

A csoport végeredménye: 1. Scandicci (olasz) 18 pont, 2. Eczacibasi (török) 12, 3. Vasas 4, 4. Marica Plovdiv 2

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Szettet rabolt a legutóbbi döntőstől a Vasas Óbuda