Maximális pontszámmal jutott középdöntőbe a férfi kézilabda-válogatott

Hanusz Egon
Hanusz Egon (b) és az izlandi Ómar Ingi Magnusson a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kézilabda-válogatott veretlenül, a maximális két ponttal jutott középdöntőbe az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel kedden 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör utolsó fordulójában, Münchenben.

A magyar együttes húsz fős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence és Krakovszki Zsolt maradt ki. Az már a kedzés előtt kiderült, hogy mindkét együttes középdöntőbe jutott, az volt a kérdés, ki hány pontot visz magával.

Ahogy várható volt, az északiak csapata a rendkívül gyors kézilabdát, a lerohanásokat erőltette, a magyar együttes pedig igyekezett lassítani a játékot. Mindkét oldalon hatékonyan működött a védekezés, de a tizedik percben a magyar védelem egyik oszlopát, Sipos Adriánt le kellett cserélni, mert összefejelt Ellidi Vidarssonnal, másfél perccel később pedig Bánhidi Bence piros lapot kapott, mert – a játékvezetők szerint – megütötte Gisli Kristjánsson arcát.

Sipos később vissza tudott állni, a cserejátékosok pedig remekül szálltak be, ennek köszönhetően 10-7-nél időt kellett kérnie az ellenfélnek. Az izlandiak kiválóan felkészültek a magyar beállójátékra, nem hagyták labdához jutni Bánhidit, majd Rosta Miklóst, ám ezt kihasználva átlövésekből és betörésekből jöttek a magyar gólok. Aztán a játékrész közepén hét percig nem talált be a magyar együttes, de az izlandiak ezt nem tudták kihasználni, majd Bóka Bendegúz, kétszer – az addig is remeklő – Imre Bence, illetve Hanusz Egon is eredményes volt.

Az ellenfélen kívül néhány játékvezetői ítélettel is meg kellett küzdenie a válogatottnak, amely három és fél perccel az első félidő vége előtt még négy góllal vezetett, a szünetben pedig 15-13 volt az állás.

A második felvonás elején két irányítóval, a jobbátlövő posztján pedig – Ancsin Gábor és Ilic Zoran után – Máthé Dominikkal támadtak a magyarok, és mindezt olyan remekül tették, hogy a 37. percben már öttel vezettek. A 41. percben jött a második izlandi időkérés, ugyanis támadásban és védekezésben is rendkívül felkészültnek és élesnek tűntek a magyarok, akik ekkor 24-18-as előnyben voltak.

Palasics Kristóf
Palasics Kristóf László kapus a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland – Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tavaly január 14-én a világbajnokságon az északiak vezettek 25-19-re a magyar csapat ellen, ám utóbbi végül 30-28-ra nyert. Úgy tűnt, ezúttal nem lesz fordulat, mert Palasics Kristóf remekül védett, nyolc percig nem kapott gólt (26-18), ám aztán az ellenfél sorozatban háromszor betalált (29-23). José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitánynak nem volt szüksége időkérésre, csapata gyorsan kilábalt a hullámvölgyből és a vártnál sokkal magabiztosabb, rendkívül motivált és felkészült játékkal győzött.

A mezőny legjobbjának megválasztott Palasics Kristóf 11 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Viktor Gísli Hallgrímssonnak kilenc, Björgvin Páll Gústavssonnak két védése volt, Viggó Kristjánson hét, Omar Ingi Manusson öt, a Veszprém balszélsője, Bjarki Már Elísson két gólt lőtt.

A két csapat 45. egymás elleni mérkőzésén a mérleg magyar szempontból 26 győzelem, három döntetlen és 16 vereség.

férfi kézilabda-válogatott
A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután csapatuk 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör harmadik fordulójában a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland – Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Bánhidi Bence piros lapja megváltoztatta a meccset és a terveinket, de utána is remek munkát végeztünk támadásban és védekezésben is. Nagyon büszke vagyok a csapatomra” – nyilatkozta Chema Rodríguez.

Hozzátette, Imre Bence az első világversenyén szerepel, amelyen először volt keretben, a Ferencváros jobbszélsője mégis úgy játszott, mintha háromszázadik alkalommal lett volna válogatott.

A spanyol edző kijelentette, sorozatban három magas színvonalú meccset játszottak remek ellenfelekkel, mindegyik nagyon nehéz volt, és bár jó úton járnak, a középdöntő még nehezebb lesz.

“Öt percig ünnepelhetünk, utána máris készülnünk kell a folytatásra” – hangsúlyozta Rodríguez.

Szerbia 30-29-re kikapott Montenegrótól

A szerbek továbbjutásához győzelem, majd a 20.30-kor kezdődő magyar-izlandi meccsen az északi szigetország csapatának veresége kellett volna.

A győztes gólt a Cegléd korábbi beállója, Nemanja Grbovic lőtte az utolsó másodpercben. A Veszprém szerb beállója, Dragan Pechmalbec két gólt szerzett.

 A franciák legyőzték a házigazdát, kiestek a spanyol

Az olimpiai címvédő francia válogatott 33-30-ra legyőzte a házigazda német csapatot az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, kedden Berlinben, így a maximális két pontot viszi magával a magyar érdekeltségű kölni középdöntőcsoportba.

A Telekom Veszprém francia játékosai közül a beálló Ludovic Fabregas négy, az irányító Nedim Remili két, a balszélső Hugo Descat három, az ugyancsak irányító Kentin Mahé öt alkalommal talált a hálóba.

A mannheimi négyes zárófelvonásán az előző kontinenstornán ezüstérmes spanyolok csak döntetlent játszottak az osztrákokkal, így búcsúztak, Ausztria viszont folytathaja a magyar csoportban. A veszprémi irányító Agustín Casado kétszer, a szegedi jobbátlövő Imanol Garciandía háromszor volt eredményes.

A horvátok hat találattal nyertek a románok ellen. A Szeged balszélsője, Marin Jelinic, valamint klubtársa, a jobbszélső Mario Sostaric egyaránt négyszer talált a hálóba. A horvátok és az A csoportból az olimpiai bajnok franciák biztos ellenfelei lesznek a magyaroknak Kölnben.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

3. (utolsó) forduló:

A csoport (Berlin):

Franciaország-Németország 33-30 (17-15)
Észak-Macedónia – Svájc 29-27 (13-9)

A végeredmény: 1. Franciaország 5 pont, 2. Németország 4, 3. Észak-Macedónia 2, 4. Svájc 1

B csoport (Mannheim):

Spanyolország-Ausztria 33-33 (15-17)
Horvátország-Románia 31-25 (16-12)

A végeredmény: 1.  Horvátország 5 pont, 2. Ausztria 4, 3. Spanyolország 3, 4. Románia 0

 C csoport (München):

Magyarország – Izland 33-25 (15-13)
Magyarország:
 Palasics – Lékai 1, Szita 5, Bánhidi, Sipos, Ancsin 4, Imre 4, cserék: Bóka 1, Ligetvári 1, Ilic, Rosta 4, Hanusz 5, Bodó, Máthé 4, Fazekas 4, Bartu

Montenegró-Szerbia 30-29 (15-14)

A végeredmény: 1. Magyarország 6 pont, 2. Izland 3, 3. Montenegró 2, 4. Szerbia 1

A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe, és magával viszi a másik továbjutóval szembeni eredményét.

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn.

Forrás: EHF / MTI

A címvédő, a világbajnok és Szlovénia is százszázalékos maradt a férfi kézilabda Európa-bajnokságon

A szerbek legyőzésével középdöntős a férfi kézilabda-válogatott