A szerbek legyőzésével középdöntős a férfi kézilabda-válogatott

Máthé Dominik
Máthé Dominik a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Szerbia - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kézilabda-válogatott bejutott a középdöntőbe az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel 28-27-re legyőzte Szerbiát a csoportkör második fordulójában, vasárnap Münchenben.

A magyar együttes húsz fős keretéből ezúttal is Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence és Imre Bence maradt ki.

Jó néhány magyar hibával kezdődött a meccs, a szerbek egy 4-1-es sorozattal elléptek (7-5), ezután viszont hét percig nem találtak be, amit egy 4-0-s szériával használtak ki az egyre jobban védekező Bánhidi Bencéék. Többször is elhúzhattak volna három góllal, ez először a 27. percben sikerült, de Bánhidi és Krakovszki Zsolt hibája után 14-13-as részeredménnyel mentek a szünetre a csapatok.

A pihenő után a szerb kapuba Dejan Milosavljev helyett Vladimir Cupara érkezett, aki négy évig Veszprémben védett. Korábbi csapattársai közül Sipos Adrián és Ligetvári Patrik, korábbi ellenfelei közül Szita Zoltán és Krakovszki Zsolt lövését védte, csapata mégsem tudta átvenni a vezetést. Nem utolsó sorban azért, mert a Palasics Kristóf helyére beküldött Bartucz László is bravúros védéseket mutatott be a másik oldalon.

Ebben az időszakban sem használta ki minden lehetőségét a magyar válogatott, nem volt hibátlan a játék, de minden hibát sikerült szinte azonnal ellensúlyozni egy védéssel, egy jó védekezéssel vagy egy góllal.

Lékai Máté
Lékai Máté (b), valamint a szerb Mijajlo Marsenic (k) és Ilic Nemanja a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Szerbia – Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szerbek kilenc percig nem találtak be, ekkor Siposék megint csináltak egy 4-0-s sorozatot, ettől még magabiztosabbá váltak, Bartucz pedig újabb bravúros védésekkel segítette a csapatot.

A cserejátékosok ezúttal jól szálltak be, az 52. percben már 25-20 volt az állás, de egy hármas gólszériával visszakapaszkodott az ellenfél.

Amikor Bánhidi Bence betalált, már két perc sem volt hátra, és 28-25-ös előnyben voltak a magyarok, akik végül egy találattal győztek.

Palasics hat, Bartucz öt védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Vukasin Vorkapic és Nemanja Ilic öt-öt, a NEKA-n nevelkedett, majd Tatabányán és Veszprémben is megfordult Uros Borzas négy gólt lőtt. A Veszprém beállója, Dragan Pechmalbec kétszer volt eredményes. Dejan Milosavljev négy, Vladimir Cupara hat védést mutatott be.

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn.

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetség kapitánya

“Hoztuk azt, amit elterveztünk előzetesen, a játékosok nagyon jó munkát végeztek. A mérkőzés során a két csapat közti különbség is kiütközött, annak is köszönhetően, hogy mindenki szívvel küzdött ma. Büszke vagyok a csapatra, megérdemlik ezt a győzelmet. Ők voltak a főszereplők, mi adjuk a támogatást, a hátteret, de nekik kell megvalósítani a mi elképzeléseinket. Ilyen játékosokkal pedig jó dolgunk van nekünk, edzőknek.”

Bánhidi Bence, a magyar válogatott beállója

“Ez az a mérkőzés volt, ahol mindenki 200 százalékon ment. Az első meccs után mind támadásban, mind védekezésben sokat javultunk, tudtuk, hogy teljes koncentráció kell ma a szerbek ellen, hiszen mind úgy készültünk, hogy ez a meccs olyan, mintha döntőt játszanánk, miután a csoportból való továbbjutás múlt rajta. Játék szempontjából meglehetősen színes a repertoárunk, és még van a tarsolyban, amit a későbbiekre tartogat az edzői stáb. Ezekben a játékelemekben mi mind bízunk, emiatt tudjuk ilyen sikeresen alkalmazni őket a pályán.”

Bánhidi Bence
Bánhidi Bence (k) kapura dob a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Szerbia – Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bartucz László, a magyar válogatott kapusa

“Annyi minden kavarog a fejemben. Sok dolog történt az elmúlt nyolc évben, amióta utoljára itt lehetettem a válogatottnál, a mai nap visszaadott mindent ebből. A srácok fantasztikus munkát végeztek védekezésben, én a videók alapján készültem, ezeknek köszönhetően, remélem, nemcsak ösztönösen, hanem tudatossággal sikerült ilyen teljesítményt nyújtanom ma. Ennek ellenére persze nem ülünk a babérjainkon, szeretnénk mindenben fejlődni.”

Izland némi szerencsével 31-30-ra nyert Montenegró ellen

Az északi szigetország csapata a 16. percben már öt góllal vezetett, ellenfele azonban fokozatosan felzárkózott és a 41. percben egyenlített. Innen újra ellépett három találattal Izland, hogy aztán Montenegró egy 5-1-es sorozattal fordítson, és négy perccel a vége előtt ismét vezessen. Nebojsa Simic bravúrosan védett, az izlandiak viszont visszaszerezték a vezetést és némi szerencsével nyerni tudtak. Ahogyan pénteken a magyar válogatott ellen, a montenegróiak ezúttal is nagyot küzdöttek, de a meccs legvégén többet hibáztak riválisuknál.

A Veszprém balszélsője, Bjarki Már Elísson három góllal járult hozzá a sikerhez.

A németek sima sikerrel jutottak tovább

Az olimpiai címvédő franciák meglepetésre döntetlent játszottak Svájccal. A Telekom Veszprém francia játékosai közül a beálló Ludovic Fabregas hat, az irányító Nedim Remili négy, a balszélső Hugo Descat három alkalommal talált a hálóba.

A házigazda német válogatott könnyedén, 34-25-re legyőzte Észak-Macedónia csapatát, ezzel második mérkőzését is megnyerte.

A németek így már biztosan a – szerbeket 28-27-re legyőző és továbbjutó – magyar együttes egyik ellenfele lesz a középdöntőben, csakúgy mint Horvátország együttese, mely ugyan csak döntetlent játszott Ausztriával, de már ezzel is biztosította továbbjutását, mivel az első körben legyőzte a spanyolokat.

A horvát csapatban a szegedi jobbszélső Mario Sostaric hat góljával együttese legeredményesebbje volt, míg az osztrákoknál a szegedi balszélső, Sebastian Frimmel két találatig jutott.

A spanyolok Mannheimben 12 góllal nyertek Románia ellen, a veszprémi irányító Agustín Casado két, a szegedi jobbátlövő Imanol Garciandía három alkalommal talált a hálóba.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság

C csoport:

Magyarország – Szerbia 28-27 (14-13)
Magyarország:
 Bartucz, Palasics (kapusok), Ancsin 1, Bodó 1, Bánhidi 9, Bóka 1, Fazekas 1, Hanusz, Ilic, Krakovszki 1, Ligetvári, Lékai 3, Máthé 5 (2), Rosta 2, Sipos 2, Szita 2.
Szerbia: Cupara, Miloszavljev (kapusok), Abutovics, Borzas 4, Djordjics 2, N. Ilics 5 (4), V. Ilics 1, Kukics 2, Marszenics 2, Miloszavljevics 1, Orbovics 2, Pechmalbec 2, Pušica, Radivojevics, Vejin 1, Vorkapics 5. 

Izland – Montenegró 31-30 (17-15)

Az állás: 1. (és továbbjutott) MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Izland 3, 3. Szerbia 1, 4. Montenegró 0

A csoport (Berlin): 

Franciaország-Svájc 26-26 (14-14)
Németország – Észak-Macedónia 34-25 (18-13)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Németország 4 pont, 2. Franciaország 3, 3. Svájc 1, 4. Észak-Macedónia 0

B csoport (Mannheim):

Spanyolország-Románia 36-24 (17-12)
Horvátország-Ausztria 28-28 (14-12)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Horvátország 3 pont (67-57), 2. Ausztria 3 (59-52), 3. Spanyolország 2, 4. Románia 0

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.

Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn.

Forrás: MKSZ / MTI

Kétgólos magyar siker Montenegró ellen