Szilágyi Áron: akár több is lehetett volna ebben a versenyben

Szilágyi Áron
Szilágyi Áron bronzéremmel nyitotta az évet. Fotó: Augusto Bizzi

Szilágyi Áron szerepelt a legjobban a magyarok közül a Tuniszban rendezett férfi és női kard Grand Prix-viadalon, a háromszoros olimpiai bajnok bronzérmet nyert.

A férfiaknál három, a nőknél két magyar szerepelt a 64-es főtáblán – a viadal honlapja alapján.

Gémesi Csanád első meccsén kikapott, világbajnok csapattársai, Szilágyi Áron és Szatmári András viszont két magabiztos győzelemmel egyaránt bejutottak a nyolcaddöntőbe. Ott a Vasas sztárja a francia Sebastien Patrice-t 15-11-re verte, Szatmári viszont óriási csata végén 15-14-re kikapott a dél-koreaiak legjobbjától, a hozzá hasonlóan egyéni világbajnok Oh Szang Uktól.

Szilágyi Áron a nyolc között a német színekben versenyző Szabó Mátyás ellen is magabiztos volt (15-8), az elődöntőben viszont hiába kezdett jól az amerikaiak tehetsége, a mindössze 18 éves Colin Heathcock ellen, 8-5-ös vezetése után riválisa 13-9-re fordított, végül pedig 15-13-ra nyert.

“Az éremnek mindig szoktam örülni, ez most sincs másképp. Viszont azt sajnálom, hogy az elődöntőben a fiatalos lendületével felülkerekedett rajtam az amerikai srác, mert úgy éreztem, a félidőig a kezemben tudom tartani az asszót. Jól vívtam, de aztán ő magára talált, nekem pedig erre nem volt válaszom”mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére a Vasas klasszisa, majd hozzátette, úgy érzi, egész nap jól ment neki a vívás, egy-egy asszóban ugyan harcolnia kellett, de jó döntéseket hozott. 

Szilágyi megerősítette, hogy az egész szezont a párizsi játékokra építették fel, így minden verseny az ötkarikás felkészülésről szól és arról, hogy visszacsatolást kapjanak, hol tartanak. Ebből a szempontból – folytatta – nagyon fontos tapasztalatokkal lett gazdagabb Tuniszban, emellett világranglistapontokat is gyűjtött, “ami a rangsorolás szempontjából nem utolsó”.

“Harmincnégy éves lettem, így nem várhatom, hogy velem egykorú ellenfelekkel vívjak folyamatosan. Jönnek fel a fiatalok, ráadásul ezt a srácot, Colin Heathcockot, aki megnyerte a versenyt, ismerjük már. Nyert két junior világbajnokságot, ott van már az amerikai válogatott csapatban, úgyhogy igazából vártuk is tőle, hogy mikor mutatja meg igazán a tudását” – értékelt a világ- és Európa-bajnok kardozó, aki úgy véli, szélesedik a mezőny, mivel olyan nemzetek képviselői is ott vannak a legjobbak között, amelyekre eddig nem volt jellemző, így a tunéziaiak, az egyiptomiak vagy a törökök is jól szerepelnek, az irániakra, a dél-koreaiakra és az amerikaiakra pedig már fel sem kapják a fejüket.

“Már rég nem csak az európai vívókról vagy arról a klasszikus pár nemzetről szól ez a sportág, amely meghatározta évtizedeken keresztül a vívást”

– folytatta.

A magyar férfi kardválogatott ötkarikás esélyeit illetően úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy nagy hatással lenne a csapat teljesítményére, hogy egyéniben ki, hogy szerepel.

“Nekünk az a feladatunk, hogy összeálljunk és jól megvívjuk a világkupaversenyeket, illetve majd az olimpiát is. Nem azoknak a csapatoknak osztogatják az érmeket világbajnokságon vagy olimpián, amelyeknek előrébb vannak a vívóik a világranglistán, vagy szebb eredményeik vannak, hanem azoknak, akik jobban vívják meg a csapatversenyeket. Mi erre készülünk és szerencsére ebben nagy rutinunk is van”

– tette hozzá.

A nőknél a tavalyi világbajnok csapatból Márton Anna műtött térde, Pusztai Liza pedig kisebb betegsége miatt kihagyta a GP-t, Battai Sugár pedig egyetlen tussal kikapott a selejtezőben a főtábláért kiírt asszóján. 

A 64 között így egyedül Szűcs Luca képviselte a vb-győztes egységet, mellette pedig az egy hete Budapesten junior világkupát nyert Spiesz Anna jutott főtáblára, melyen az első meccsüket mindketten megnyerték.

A 32 között aztán Spiesz 15-11-re kikapott az ötödik kiemelt spanyol Lucia Martin-Portuguestől, Szűcs viszont bravúrgyőzelmet aratott az azeriek klasszisa, Anna Bashta felett (15-14), majd a következő körben szoros asszóban, 15-13-ra alulmaradt a görög Deszpina Georgiaduval szemben.

Férfi kard egyéni Grand Prix, Tunisz, 177 induló

1. Colin Heathcock (amerikai), 2. Fares Ferjani (tinéziai), 3. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András) és Szandro Bazadze (grúz), …12. Szatmári András, …35. Gémesi Csanád, …75. Decsi Tamás, …98. Iliász Nikolász, …123. Rabb Krisztián.

Női kard egyéni Grand Prix, Tunisz, 177 induló

1. Lucia Martin-Portugues (spanyol) , 2. Nisanur Erbil (török), 3. Chiara Mormile (olasz) és Csoj Szebin (koreai), …16. Szűcs Luca, …27. Spiesz Anna, …69. Battai Sugár, …71. Katona Renáta, …77. Beviz Dorottya.

Forrás: Hunfencing.hu / MTI

Bíró Huba és Spiesz Anna is aranyérmes Budapesten