Szettet rabolt a legutóbbi döntőstől a Vasas Óbuda

Vasas Óbuda

Vasas Óbuda 3-1-re kikapott a tavaly döntős török Eczacibasitól a női röplabda Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, szerdán az Érd Arénában.

A Vasas eddigi négy találkozójából háromszor – közte a nyitókörben Isztambulban – 3-0-ra kapott ki, míg a Marica Plovdiv 3-2-re tudott győzni az Érd Arénában.

A magyar csapatok ellen a szezonban még veretlen fővárosi együttes két bajnoki sikerrel kezdte az évet, így jó szájízzel készülhetett a decemberben klubvilágbajnoki címet szerzett Eczacibasi ellen.

A törökök 3/1-es győzelmi mutatóval a csoport második helyéről várták a találkozót.

A szerdai összecsapás első játszmájának legelején a Vasas is tudott vezetni, de a törökök a kanadai Alexa Grayvezérletével annak ellenére is irányították a mérkőzést, hogy a hazaiak nyitásfogadásban remekül, és támadásban is megfelelően teljesítettek. A vendégek utóbbiban ugyanakkor kiemelkedőek voltak, és mivel a sáncmunkájuk sokkal jobb volt a magyar bajnokénál, a különbséget folyamatosan növelve szerezték meg a vezetést a többszáz török szurkoló örömére.

A második etap elején az Eczacibasi legnagyobb sztárja, a kétszeres világ- és Európa-bajnok szerb Tijana Boskovicvezérletével alakított ki gyorsan megnyugtató előnyt. A török együttes ekkor minden játékelemben kimagaslóan teljesített, amire a magyar bajnoknak sokáig nem volt ellenszere. Tízpontos különbségnél Boskovic pihenőt kapott, hazai oldalon is volt pár csere, az újonnan beszállók ugyan új lendületet hoztak, de sokkal közelebb nem sikerült zárkóznia a vendéglátónak.

A harmadik játszmát kezdte legjobban a Vasas, amely hárompontos előnyben is volt, és a szett derekáig tartotta a lépést riválisával elsősorban annak köszönhetően, hogy a mezőnymunkája feljavult. A hajrában már öttel is vezetett a házigazda, amelynek játékosai úgy tűnt, elhiszik, hogy szettet rabolhatnak: jó nyitásaikra alapozva, koncentráltan, pontosan röplabdázva ezt meg is tették.

A negyedik etapra is lendületben maradt a magyar együttes, a játékosok keveset hibáztak, a légiósok közül pedig az amerikai Taylor Bannister és a szlovén-gambiai kettős állampolgár Fatoumatta Sillah is remekelt. A szett derekán ennek köszönhetően még vezetett a Vasas, de az Eczacibasi fordított és az orosz Irina Voronkova ponterős játékával a hajrához is előnnyel ért. Az utolsó labdamenetek újra Boskovicról szóltak, a világklasszis játékos támadása vetett véget a 115 perces találkozónak.

A mérkőzés legeredményesebbje is a szerb feladóátló lett 28 ponttal, a magyar bajnoktól Sillah 24 pontot szerzett

“Az első másfél szettben nagyon rosszul teljesítettünk, szinte semmit nem csináltunk, a fiatalok pályára küldésével azonban olyan extra energiák szabadultak fel a csapatban, amivel a klubvilágbajnokot is komoly nehézségek elé állítottuk” .- értékelt a találkozó után a hazaiakat edző görög Jannisz Atanaszopulosz

A tréner kiemelte, nagyon büszke csapatára, amely 0-2-nél sem adta fel.

“Erre a teljesítményre építhetünk” – tette hozzá a szakember.

A vendégek kispadján ülő Ferhat Akbas arról beszélt, hogy a Vasas blokkvédekezése a harmadik játszmától rendkívül feljavult, ráadásul fantasztikus atmoszférában röplabdázhattak, ami komoly nehézséget okozott nekik.

“A hazai csapat nagyot harcolt, gratulálok a játékosainak, annak pedig nagyon örülök, hogy valahogy meg tudtuk nyerni a meccset négy játszmában” – zárta Akbas.

A 0/5-ös győzelmi mutatóval, egy ponttal csoportja utolsó helyén álló magyar bajnok jövő kedden a Plovdiv otthonában zárja a sorozatot.

A kvartettekből az elsők automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok és a legjobb harmadik a negyeddöntőbe jutásért játszhat, míg a másik négy csoportharmadik a CEV Kupa negyeddöntőjébe kerül át. Ez utóbbira még van esélye a Vasasnak, ehhez azonban nyernie kell Bulgáriában.

Női röplabda Bajnokok Ligája

B csoport, 5. forduló:

Vasas Óbuda – Eczacibasi Dynavit Istanbul (török) 1-3 (-15, -16, 20, -22)
Érd Aréna, 1020 néző. Vezette: Petrovic (szerb), Michlic (lengyel)
Vasas: Gülübay 3, Fricova 9, Papp O. 1, Bannister 12, Sillah 24, Abdulazimova 7. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Gyimes-Capet 2, Erőss, Tóth S., Török, Jámbor. 
Eczacibasi: Voronkova 14, Stevanovic 4, Aydemir 2, Gray 14, Arici 8, Boskovic 28. Csere: Sebnem (liberó), Czyrnianska 4, Erkek 1, Jack-Kisal 1. 

Forrás: Hunvolley / MTI

Őrült meccsen őrizte meg veretlenségét a Vasas Óbuda