Őrült meccsen őrizte meg veretlenségét a Vasas Óbuda

Vasas Óbuda

A címvédő Vasas hatalmas csatában, 140 perc alatt 3-2-re nyert a Békéscsaba otthonában a női röplabda Extraliga alapszakaszának szombati rangadóján.

A Békéscsaba várhatta kipihentebben és kedvezőbb előjelekkel a bajnoki rangadót, mivel Tóth Gábor együttese győzelmekkel a háta mögött, egyhetes felkészüléssel érkezett a mérkőzésre. Ezzel szemben a Vasas szerdán még 135 perces, ötszettes csatát játszott a bolgár Marica Plovdivval a Bajnokok Ligájában, ráadásul azt a mérkőzést el is veszítette, így rossz szájízzel utazhatott el a Viharsarokba.

Az elmúlt két bajnoki, valamint az idei Magyar Kupa döntőjét is ez a két együttes vívta, és bár mindannyiszor a Vasas kerekedett felül, a legutóbbi alapszakaszban Békéscsabán a hazaiak nyertek – a rangadóra ezúttal is veretlenül érkező fővárosiaknak az előző szezonban az volt az egyetlen vereségük magyar csapat ellen.

A szombati összecsapás első játszmájában a színvonal és a pontszerzés is változatosan alakult, mindkét együttes három-négypontos szériákat tudott felépíteni. A játékrészt a hazaiak irányították elsősorban azért, mert a támadásbefejezéseik pontosabbak voltak. A Vasas szinte végig futott az eredmény után, de két pontnál közelebb nem tudott zárkózni, így hátrányba került.

A második felvonásra a fővárosiak kulcsemberei közül az egyaránt válogatott Papp Orsolya és Török Katateljesítménye is feljavult, és mivel a hazaiak nyitásfogadásban gyengélkedtek, a kettő együtt elég volt a magabiztos Vasas-sikerhez. Eközben a lelátón a szurkolótáborok, a pályán pedig Tóth Gábor került egyre paprikásabb hangulatba, utóbbi a sokadik reklamálásáért sárga lapot kapott a hajrában.

A harmadik szett sokáig szorosan alakult, de a címvédő agresszív nyitásaival, valamint feljavuló blokkteljesítményével a játékrész derekán hatpontos előny épített ki. A BRSE nem adta fel, a hajrában a belga Dominika Strumilo vezérletével fordított és szettlabdát is kiharcolt, de az utolsó három labdamenetet egyaránt sáncból szerzett ponttal a vendégek nyerték.

A negyedik etapban villámrajtot vett a Békéscsaba, amely sokáig őrizte három-négypontos fórját, de amikor legjobbja, az azeri Margarita Sztepanyenko teljesítménye visszaesett, a továbbra is jól szerváló Vasas egyenlíteni tudott. A fordítás ugyanakkor nem jött össze, mert mindig a legrosszabbkor hibáztak játékosai, amit a Békéscsaba kihasznált, így egyenlített.

A rövidített játszmában a viharsarkiak az első öt labdamenet megnyerésével nagynak tűnő előnyt építettek ki, de a Vasas az azeri Ajsan Abdulazimova vezérletével 9-9-nél egyenlített, majd 12-10-nél közel került a győzelemhez. A fordulatoknak ekkor azonban nem volt még vége: előbb a hazaiak harcoltak ki mérkőzéslabdát, de a végén Török ásza után a Vasas ünnepelhetett.

A mezőny legjobbja a 32 pontos Sztepanyenko volt, a vendégektől Abdulazimova 25 ponttal zárt a 140 perces összecsapáson.

Jannisz Atanaszopulosz, a Vasas Óbuda vezetőedzője

“Az első szettben még a Marica elleni meccsen voltunk fejben, azért is cseréltem le mindenkit, hogy felrázzam a csapatot. A második játszmától elkezdtünk agresszívabban nyitni és védekezni, de aztán a harmadik felvonás után visszaesett a koncentrációnk. Gratulálok a remekül játszó Békéscsabának is, de a saját csapatomat is minden dicséret megilleti, mert végig hittek magukban, egymásban, a győzelemben, és a legnehezebb helyzetekben sem adták fel. A kemény szerdai vereség után tudtunk erőt meríteni, az pedig, hogy a döntő szettet 2-7-ről fordítottuk meg úgy, hogy nem volt már időkérésem, külön is megsüvegelendő.”

Női röplabda Extraliga

6. forduló:

Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 2-3 (20, -14, -25, 22, -15)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Jámbor, Adler
BRSE: Sztancsulova 4, Pintér 7, Sztepanyenko 32, Strumilo 20, Kump 3, Aydinogullari 2. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 6, Kotormán, Gergácz, Bodnár.
Vasas: Fricova 12, Papp O. 11, Bannister 12, Török 12, Abdulazimova 25, Gülübay 3. Csere: Juhár (liberó), Tóth S., Sillah 9, Gyimes-Capet. 

Forrás: MTI / Vasas Óbuda

Továbbra is hibátlan a Vasas Óbuda