Akio Toyoda: „Még mindig sok a tennivalóm.”

Akio Toyoda, a Toyota igazgatótanácsának elnöke, aki 13 elképesztően sikeres év után tavaly áprilisban köszönt le az ügyvezető elnöki pozícióból, év eleji üzenetében a tőle megszokott szerény, ám inspiráló üzenettel szólította meg a vállalat mintegy 370.000 alkalmazottját. A sokak által vizionáriusként emlegetett Toyoda vezénylete alatt a Toyota a világ legnagyobb, legnyereségesebb, legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójává és egyben legértékesebb autómárkájává vált, az általa meghirdetett, minden felhasználó számára a neki legideálisabb zöld alternatívát kínáló multitechnológiás stratégia – amelyet a vállalat továbbra is követ – sikere pedig önmagáért beszél. Az autóipar egyik legbefolyásosabb és egyben leginspirálóbb vezetőjének tartott Toyoda, aki híres józanságáról és megindító szerénységéről, az autózás, és a motorsport iránti szeretetéről, és a környezettudatosság iránti elkötelezettségéről jövőképében a Toyotát már nem a világ legnagyobb autógyártójaként, hanem a világ elsőszámú mobilitási szolgáltatójaként határozta meg. Újévi üzenetében Akio, a cégalapító Kiichiro Toyoda unokája 2023, a Toyota történetének legnyereségesebb éve után a jövő kihívásaira hívja fel a vállalat munkatársainak figyelmét, rámutatva, hogy legalább akkora feladat lesz a Toyota átalakítása autógyártóból mobilitási vállalattá, mint a nagyapja, Kiichiro Toyoda által sikerrel vett kihívás, amikor a vállalatot szövőszékgyártóból autógyártóvá alakította.

Akio Toyoda igazgatósági elnök a korábbiakhoz hasonlóan újévi videóüzenetet küldött a Toyota dolgozóinak világszerte, amely az alábbi linken tekinthető meg: Akio’s New Year Message for Toyota’s Global Team|Toyota Times (youtube.com)

A vállalat számára a 2023-as év jelentette a kilábalást abból az időszakból, amikor a gyártási és értékesítési terveket olyan tényezők, mint a COVID-19 és a chiphiány, felborították. Akio elismerését fejezte ki mindenkinek a szokatlanul megterhelő év átvészelésében végzett kemény munkájáért. Az új évet először igazgatósági elnökként beharangozó Akio megjegyezte: „Még mindig sok a tennivalóm”, és megosztotta egy nemrégiben látott álmát, amely megerősítette elhatározásában.

Boldog új évet mindenkinek! Remélem, mindannyian élveztétek az ünnepeket, és alig várjátok, hogy visszatérjenek a munkához. Az biztos, hogy én igen! Először is szeretném megköszönni mindannyiótoknak azt a fantasztikus munkát, amit tavaly végeztetek. A 2023-as év új rekordokat döntött a Toyota számára, és most a csúcson vagyunk, ahogy mondani szokták. Nemrégiben még azt is elkezdtem számolni, hogy hány Toyota és Lexus modell vesz körül az úton, amikor vezetek. És be kell vallanom, ez eléggé elképesztő! De eszembe jut a kínai közmondás: Minél magasabbra nősz, annál mélyebbre hajolsz, és azt hiszem, ezt mindannyiunknak a szívünkre kellene vennünk. Mert bár a profit és a volumen a kemény munkánk eredménye, nem szabad, hogy ez legyen az elsődleges célunk. Tudom, hogy nem biztos, hogy a Toyota elnökétől ilyesmit várnának, de én mégis úgy gondolom, hogy a mi küldetésünk az, hogy továbbra is egyre jobb termékeket gyártsunk, és egyesével tegyük boldoggá ügyfeleinket. Ennyi az egész. Az eredmények természetesen fontosak, de leginkább azért, mert ezek adják meg a lehetőséget arra, hogy elérjük céljainkat és álmainkat. Ha már az álmoknál tartunk, nemrég volt egy álmom az alapítónkról, a nagyapámról, Kiichiróról. Mint talán tudjátok, a nagyapám még a születésem előtt meghalt, így kicsit furcsa olyasvalakiről álmodni, akivel soha nem találkoztál, de volt egy üzenete számomra. Természetesen reméltem, hogy azt fogja mondani, hogy jó munkát végeztem, és hogy büszke rám, de sajnos úgy döntött, hogy ezt a részt kihagyja. Ehelyett azt mondta nekem, hogy bár látott némi fejlődést a Toyotánál, még nem sikerült úgy átalakítanom minket mobilitási vállalattá, ahogy ő a Toyotát szövőszékgyártó cégből autógyárrá változtatta. Tehát nyilvánvaló, hogy még sok munka vár rám, és remélem, hogy Ti is csatlakoztok hozzám ezen az úton, mert számítok a tehetségetekre, képzelőerőtökre és szenvedélyetekre, hogy segítsetek megvalósítani ezt az álmot.” – fogalmaz beszédében Akio Toyoda.

Szóval, idén, a halhatatlan Kirk kapitány szavaival élve, menjünk bátran oda, ahová még senki sem ment! Állítsuk kihívás elé magunkat, hogy minden régióban és minden országban bővítsük képességeinket és szélesítsük látókörünket. Támogassuk egymást, támogassuk iparágunkat azzal, hogy hűek maradunk álláspontunkhoz, még akkor is, ha azzal – legalábbis eleinte – nem mindig értenek egyet. Támogassuk együtt barátomat és autószerető társamat, Koji Sato elnököt, aki folytatja saját törekvését, hogy új termékekkel és új élményekkel mosolyogtasson meg minket, és olyan új élményeket nyújtson ügyfeleinknek, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk. És ami a legfontosabb, tegyük mindezt a Toyota módján. Egy fantasztikus 2024-re! Köszönjük szépen!” – teszi hozzá a cégvezér.