Este nyolc után felszállás csak az első ajtónál

Fokozatosan vezeti be az új felszállási rendet a BKK a buszokon és a trolikon

Biztonságosabban és komfortosabban utazhatnak a BKK ügyfeleiaz esti órákban csak az első ajtónál lehet felszállni a jövőben a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra. Január 19-től, péntektől fokozatosan új rendszert vezet be a BKK. 20 óra után – a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével – a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az utasok kifejezetten pozitívan ítélik meg és gyorsan alkalmazkodtak a hétvégén már a legtöbb járaton bevezetett első ajtós felszállási rendhez, valamint a BKK-nak is kedvező tapasztalatai vannak a rendszerrel kapcsolatban.

A komfortosabb és biztonságosabb utazás érdekében hétköznap estékre is kiterjeszti az első ajtós felszállási rendet a BKK január 19-től. A tervek szerint március közepétől – a Rákóczi úton közlekedő járatok bizonyos szakaszainak kivételével – hétköznap 20 óra után, illetve hétvégén és ünnepnapokon a buszokra és a trolikra csak az első ajtónál lehet felszállni. Az intézkedést szakaszosan, több héten át vezetik be a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon, ami a már megszokott és bevált rendszer kiterjesztése a hétköznap esti időszakra.

Az tapasztalatok azt mutatják, hogy a BKK ügyfelei gyorsan megszokták az első ajtós felszállást, és kifejezetten pozitívan ítélik meg annak hatását: növekedett az utasok biztonságérzete, illetve a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők. A járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket. A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő is jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet.

A bevezetés időszakában hétköznap esténként a járművezetők mellett a BKK utaskoordinátorai is segítik a közlekedőket a felszállási renddel kapcsolatban, a járműveken, illetve a megállókban lehet találkozni a munkatársakkal.

Az estielső ajtós felszállási rendet fokozatosan vezeti be a BKK a buszokon és trolikon. Az első körben, január 19-től, péntek estétől az alábbi járatokon lép érvénybe az új felszállási rend:

  • 11-es, a 182-es és a 184-es buszra, valamint a 70-es, a 74-es és a 78-as trolibuszra hétköznaponként 20:00 után, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap;
  • 110-es és a 112-es buszra hétköznaponként 20:00 után, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap a budai, Döbrentei tér és a Thomán István utca közötti szakaszon csak az első ajtónál lehet felszállni. A Bosnyák tér és a Március 15. tér közötti pesti szakaszon továbbra is minden nap, minden időszakban az összes ajtót lehet le- és felszállásra használni.

A BKK azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt vásárolják meg, mert a járművezetők csak korlátozott mennyiségű vonaljeggyel rendelkeznek, ráadásul a járműveken drágábban lehet megvásárolni, mintha elővételben vennék meg azokat. A különböző jegyeket és bérleteket könnyen be lehet szerezni a BudapestGO alkalmazásban, illetve a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnerektől. A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a BKK oldalán található meg.

Budapesti Közlekedési Központ