Kétgólos siker az osztrákok vendégeként

Szöllősi-Schatzl Nadine
Szöllősi-Schatzl Nadine (b) és az osztrák Claudia Wess a női kézilabda Eurokupa 2. fordulójában játszott Ausztria - Magyarország mérkőzésen Schwechatban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar női kézilabda-válogatott 34-32-re győzött az osztrákok vendégeként vasárnap az Eurokupa második fordulójában, Schwechatban.

A szerdai nyitófordulóban Debrecenben a magyar válogatott 38-31-re kikapott a világ- és Európa-bajnoki címvédő Norvégiától, míg az osztrákok 33-27-es vereséget szenvedtek Svájcban. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az elkövetett hibák kijavítását tűzte ki célul a soron következő megméretésre, külön kiemelve a védekezés csiszolását. A második körben a nemzeti csapat a Bécshez közeli Schwechaton az osztrákok vendége volt, akikkel legutóbb 2019 júniusában találkozott, akkor kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra a magyar válogatott.

 Ezúttal az első perceket magyar részről Szemerey Zsófi hárításai jellemezték, támadásban viszont többször is hiba csúszott a befejezésekbe és az utolsó passzokba is. Még az első félidő dereka előtt Golovin időt kért, ez némileg változtatott a játék képén, védekezésben és támadásban is valamelyest koncentráltabb teljesítményt mutatott a vendég együttes, amely egy közel ötperces osztrák gólcsendet kihasználva tudott 13-10-re ellépni. 

Megszerezte első góljait a válogatottban debütáló Simon Petra, aki a beteg Vámos Petra helyére került a keretbe azt követően, hogy a hét első felében még a junior válogatottal készült. A nagyszámú magyar szurkoló buzdítása mellett – a kihelyezett zászlók alapján érkeztek drukkerek a többi között Ajkáról, Nagykanizsáról, Vácról és Mosonmagyaróvárról is – a nyitó játékrész hajrájában a továbbra is sok pontatlansággal játszó válogatott magabiztosan tartotta 4-5 gólos előnyét.

A fordulást követően emberelőnyben, üres kapus gólt is szerezve zárkózni kezdett a házigazda, majd – magyar időkérés ellenére – ki is egyenlített. Közel hat perc telt el a második félidőből, mikor Simon révén először betalált a magyar válogatott, amely újra vezetést szerzett, majd előnyét gólról-gólra növelve ismét öttalálatos különbséget alakított ki.

sportlövő Európa-bajnokság

Innen közelebb zárkózni még tudott a hazai fél, az utolsó fél percre egy találatra is, ismételten egyenlíteni azonban már nem, így végül kétgólos sikernek örülhetett a magyar együttes és szurkolótábor. 

A kiválóan irányító Debreczeni-Klivinyi Kinga az utolsó másodpercekben térdét fájlalva maradt lent támadás közben, támogatással hagyta el a játékteret.

Ez volt a két fél 59. mérkőzése, magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett a 46. győzelem született meg.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

“Úgy érzem, magunknak tettük nehézzé ezt a mérkőzést. A találkozó elején az osztrák csapat lelassított minket, valamint a norvégok ellen már szerdán jelentkező visszarendeződési gondjaink ismét jelentkeztek. Amikor elkezdtünk ütközni és a belső védelmünk is jól működött, Bordás Réka jó munkát végzett, ekkor sikerült előnyt szereznünk. Talán túlizgultuk a mait, amikor helyzeteink voltak, akkor sem vállalkoztunk. Örülök Simon Petra játékának, nagyon keveset készült velünk, mégis sokat tudott ma segíteni a csapatnak, valamint Szemerey Zsófi is sokat tett hozzá a kapuban. Máskor is lesznek nehéz mérkőzéseink, amikor nem működik úgy a játékunk, de mindegy, hogy ki az ellenfél az adott napon, akkor is küzdeni kell. A norvégok ellen előre léptünk támadójátékban, ma itt inkább csak jó pillanataink voltak. Az biztos, hogy előrébb tartunk, mint a hét elején, de kijöttek olyan hibák, elsősorban védekezésben és visszarendeződésben, amiket feltétlenül javítani szükséges a világbajnokságig.”

Simon Petra, a magyar válogatott újonca

Simon Petra
Simon Petra

“Nem vagyok izgulós típus, nyilván sok erő szabadult fel belőlem, amikor megszereztem az első gólom, de utána már csak a játékra és a meccsre fókuszáltam. próbáltam hozzátenni azt a gyorsaságot a csapat játékához, ami bennem megvan, miután kicsit lassan, álmoskásan kezdtünk, majd a második félidőben is bent ragadtunk az öltözőben. Ami a következőket illeti, ez az egy jó teljesítmény még nem jelent semmit, dolgoznom kell még és remélem, legközelebb is kapok meghívót a felnőtt válogatottba.”

A sorozat további meccseit február végén, március elején, majd április elején rendezik. Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a jövő decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

EHF Eurokupa

1. forduló:

Ausztria – Magyarország 32-34 (15-19)
Gól:
 Katarina Pandza 11, Kovács Patrícia 6, Ines Ivancok 6, Claudia Wess 3, Mirela Dedic 2, Johanna Reicher 2, Nina Neidhart 1, Josefine Huber 1, ill. Klujber Katrin 9, Simon Petra 7, Debreczeni-Klivinyi Kinga 6, Füzi-Tóvizi Petra 2, Márton Greta 2, Szöllősi-Schatzl Nadine 2, Papp Nikoletta 2, Pásztor Noémi 2, Juhász Gréta 1, Győri-Lukács Viktória 1.

Norvégia – Svájc 44-29 (23-18)

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Magyarország 2 (65-70), 3. Svájc 2 (62-71), 4. Ausztria 0

Forrás: MKSZ / MTI

A norvég női kézilabda-válogatott hét góllal nyert Debrecenben

A Telekom Veszprém tíz góllal legyőzte a Portót