Kálmán Bálint aranyérmes légpuskában a junioroknál

Kálmán Bálint
Victor Lindgren, Kálmán Bálint és Patrick Entner

Megszületett az első magyar érem, ráadásul aranyérem Győrben a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon, miután Kálmán Bálint 251.2 körös teljesítménnyel megnyerte a junior fiúk légpuska versenyszámát. Tóth Anna hetedik lett légpuskában.

A nyolcas döntőben Somogyi Péter tanítványa az első öt lövés után az ötödik, a tizedik lövést követően már a második helyen állt. A folytatásban a magyar puskás percei következtek, aki a 12. lövés után az élre állt, és már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. Kálmán Bálint magabiztosságát jól mutatja, hogy az utolsó négy lövéséből kettő is 10.9 volt. A második svéd Victor Lindgren 248.9 körrel zárt, míg az osztrák Patrick Entner lett a harmadik 226.4 körrel. 

Kálmán Bálint: “Ez sportlövő pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Ennél szebben nem is alakulhatott volna a nap. Az ifik között tavaly Európa-bajnoki címet szereztünk, de az csapatverseny volt. Ez az első nagy egyéni siker. Pedig nem indult jól a nap, mert rosszul aludtam, nem sikerült teljesen kipihenni magam. De ezt félretettem. Az alapverseny nehezen indult, a harmadik lövésem 9.4 lett, de aztán a puska beállításával sikerült a hibát orvosolni. A döntőben az első öt lövés nem sikerült olyan jól, de aztán jöttek a nagy tízesek, és átvettem a vezetést. Nem nyomasztott, sokkal inkább motivált, hogy az élen állok. Azt érzékeltem, hogy a svéd igyekezett felzárkózni, de nem sikerült utolérnie. Nagyon örülök, hogy itthon volt ez az Eb. Nagyon feldobott az is, hogy ennyien szurkoltak nekem.”

Somogyi Péter, Kálmán Bálint edzője

“Sokkal nehezebb ülni és szurkolni, mint amikor én állok a lőállásban. De Bálint ma mindent tökéletesen csinált. Az alapverseny nagyon nehezen indult. Az első kilences lövése viszont helyre billentette és tudtam, hogy jól megy majd utána. A döntőbe jutásban bíztam, de azt nem gondoltam, hogy a második helyen kerül a nyolc közé. A fináléban volt egy kis gyomoridegem, de a végén már nem is kellett izgulnom. Bálintnak nagyon jó agya van a sportlövészethez, a versenysporthoz, és ezt bizonyította is. Nagyon boldog vagyok.”

Tóth Anna 143.2 körrel a hetedik helyen végzett a junior lányok légpuska versenyszámában

Tóth Anna
Tóth Anna

Az aranyérmet a norvég Synnoeve Berg szerezte meg. Molnár Anikó tanítványa a tizedik lövés után a hetedik helyen állt, majd a 12. lövést követően a bentmaradásért kellett szétlőnie. A francia Helena Ecale és Tóth Anna is elsőre 10.4-et lőtt, de másodjára a magyar puskás egy tizeddel jobb volt (10.6-10.5). A folytatásban nem sikerült előbbre lépnie Tóth Annának, és végül a hetedik helyen zárt. De a döntő már önmagában szép teljesítmény. 

Tóth Anna: “Az első két sorozatot leszámítva jól sikerült az alapverseny. Szerettem volna nagyon döntőzni, örülök, hogy ez sikerült is. Kicsit izgultam a finálé előtt, még szoknom kell ezt a légkört. Van kis hiányérzetem, mert jó lett volna érmet nyerni. De a döntő már így is eddigi pályafutásom legjobb egyéni eredménye.”

Forrás: Hunshooting.hu

Péni István: A cél az ötkarikás kvóta megszerzése 

Mészáros Eszter: Ha meglesz az ötkarikás kvóta, akkor helyezéstől függetlenül boldog leszek

Tátrai-Fejes Miklós: Szeretnék hatvan jó lövést leadni, ez a legfőbb célom 

Jákó Miriam: Hatalmasat fogok küzdeni, hogy elérjem a célom

Pekler Zalán: Szeretném magamból a maximumot kihozni

Dénes Eszter: Ha egy jó eredményt lövök, akkor az döntőt érhet 

Bajos Gitta: Döntőbe szeretnék kerülni