Péni István: A cél az ötkarikás kvóta megszerzése 

Péni István

Február 24-e és március 3-a között Győrben rendezik meg a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságot, amelynek első három napján a juniorok lőnek, majd a felnőttek következnek.

Péni István puskáslövő, kétszeres Európa-bajnok légpuskában (2020, 2021), ifjúsági olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai induló (2016, 2021) 

Hogyan sikerült eddig a felkészülése? 

“December elején légpuskát cseréltem, még az összeszokás fázisában vagyunk. Az eredmények ezzel az új puskával még hullámoznak. Most épp Mátraházán edzőtáborban vagyok, és kísérletezek a puskámmal. Az edzések jól mennek. Bizakodó vagyok, hogy ennek előbb-utóbb meg kell, hogy legyen az eredménye. Nem cseréltem vissza a fegyvert, mert úgy érzem, hogy – ha nem is azonnal – ezzel jobban fog menni, mint a régivel.”

Mit jelent önnek, hogy Magyarországon lesz ez az Eb? 

“Nagyon örülök neki, hogy itthon lesz ez a 10 méteres Európa-bajnokság. A magyar sportlövő társadalomnak jó, hiszen sokan ott tudnak lenni. A hazai sportlövészet szempontjából pedig építő jellegű, hogy ilyen eseményeket tudunk rendezni. Másrészt az nagyon nagy előny, hogy nem kell utazni. Nem bánom, hogy egyszer nem kell repülővel menni versenyre, hanem csak beülünk az autóba és már ott is vagyunk. Elég sokat utaztunk az elmúlt egy évben és fogunk még utazni idén. A hazai pálya plusz terhet nem jelent, mert a külső körülményeket mindig kikapcsolom versenyzés közben. Annak pedig örülök, hogy el tudnak jönni családtagok, barátok.”

Milyen emlékei, élményei vannak a korábbi győri kontinensviadalokról?   

“Szép emlékeim vannak, hiszen 2016-ban még juniorként három érmet is szereztem. Egyéniben második voltam légpuskában, míg HuraiViktóriával vegyes csapatban, Pekler Zalánnal és Vas Péterrel pedig a normál csapatszámban lettünk aranyérmesek. 2018-ban már felnőttként a csapatban bronzérmet nyertünk. Várom azt, hogy újra itt versenyezzek. Jól megrendezett kontinensviadal volt, jó volt a visszhangja.” 

Péni István

2020-ban Wroclawban, 2021-ben Eszéken ön nyerte meg a légpuska egyéni versenyszámot. Most milyen célokat fogalmazott meg az Eb-re? 

sportlövő Európa-bajnokság

“A cél az ötkarikás kvóta megszerzése. Habár az 50 méteres három testhelyzetű számban nagyon jól állok a világranglistán, tehát onnan is ki tudok jutni Párizsba. Nagyon sok előnyöm van ugyanis a következő nem kvótással szemben. De ettől függetlenül nagyon szeretném egy versenyen kivívni az olimpiai indulás jogát. Már csak azért is, hogy azt a katarzis élményt – amit egy ilyen ötkarikás kvóta megszerzése jelent – átéljem. Már kétszer volt benne részem. A kairói világkupaverseny azt mutatta, hogy már a 630-as eredmény sem biztos, hogy elég a döntőhöz. Magamhoz képest a lehető legtöbbet szeretném lőni Győrben, és majd meglátjuk, hogy mire lesz elég. Amikor 22-en lőnek 630 kört, illetveafelett, az olyan, mintha közöttük a célfotó döntene. Összesen eddig három Európa-bajnoki címet nyertem sportlövészetben, remélem, hogy lesz még több is.”

Major Veronika: ötkarikás egyéni számban szeretnék döntőbe jutni