Drámai csatában, ötméteresekkel győzte le az olaszokat a férfi vízilabda-válogatott

Zalánki
Zalánki Gergő büntetőt dob a férfi vízilabdatorna csoportkörének 2. fordulójában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlen után ötméteresekkel 15-14-re legyőzte az olasz csapatot a dohai világbajnokság csoportküzdelmeinek szerdai második fordulójában.

A magyar csapat a mumusával nézett szembe az Aspire Dome-ban, ugyanis világbajnokságon 2003 óta nem tudta legyőzni az olaszokat, az utolsó öt meccs mérlege egy döntetlen és négy vereség, ebből három az egyenes kieséses szakaszban született. Ugyanakkor januárban a horvátországi Európa-bajnokságon a tornára megfiatalított nemzeti együttes megtörte a 2014-ben indult nyeretlenségét és a csoportkörben öt góllal legyőzte az olaszokat, akik azonban a bronzmeccsen ugyanilyen arányban visszavágtak.

A kontinensviadallal ellentétben ezúttal már a fukuokai világbajnokok nagy részével állt fel a magyar csapat, a kerethez csatlakozott betegsége után Varga Dénes, akit erre a meccsre még nem neveztek, mellette a vb-újonc Tátrai Dávid maradt ki.

A ráúszást követően Vogel Soma védte az első olasz lövést, visszaúszás közben pedig emberhátrányba került a rivális, amit a 27. születésnapját kedden ünnepelő Manhercz Krisztián használt ki. Az ellenfél gyorsan egyenlített, a Ferencvárost erősítő Edoardo Di Somma fórban lőtte ki rossz kéz oldalról a kapu jobb oldalát. Támadásban mindkét gárda elakadt, hátul Vogel védett kétszer hátrányban, majd Fekete Gergő szerzett labdát, elöl viszont az Eb-n az olaszok ellen parádézó Nagy Ádám kétszer is célt tévesztett, majd Német Toni nem tudta befejezni a fórt.

A percekig tartó gólcsendjét mindkét gárda egy-egy szépen végigjátszott emberelőnnyel törte meg, magyar részről Vigvári Vince volt a befejező. Az olaszok három másodperccel a dudaszó előtt emberelőnyben támadhattak még a vezetésért, de Vámos Márton egy óriási, már-már “kosaras sapkával” blokkolta a lövést és mutatott ki a közönségnek diadalittasan (2-2).

sportlövő Európa-bajnokság

A második negyedben több mint öt percet kellett várni az első gólra – addig elképesztő párharcokat vívtak egymással a játékosok és mindkét oldalon kimaradt két fór -, ekkor Zalánki Gergőről állították ki őrzőjét, ő pedig bebombázta a szabaddobást. Újabb magyar előny következett, ezt Fekete középről zúdította a jobb alsó sarokba, ezzel először alakult ki kétgólos különbség. Ez nem tartott sokáig, az olaszok bő egy perc alatt egyenlítettek, előbb fórból, majd egy kontra után végigvitt létszámfölényből találtak be (4-4).

A fordulást követően megint percekig küzdöttek egymással gól nélkül a felek

Vámosnak volt egy csodaszép labdaszerzése, amire talpra ugrott a közönség. Végül az olaszok mozdultak el a holtpontról a csapatkapitány Francesco Di Fulvio remek kapásgóljával. A magyarok Nagy révén egyenlíthettek volna, de közeli lövését hárította Marco Del Lungo, a kipattanó pedig tökéletes indítás volt Di Fulviónak, aki Vogelt elsüllyesztve értékesítette a ziccert. 

A majd egy teljes negyed át tartó magyar gólcsendet Manhercz törte meg egy szemtelenül és vártalanul elengedett lövéssel. Magyar fór következett, Varga Zsolt pedig időt kért, a figura végén viszont Nagy csúnyán fölé lőtt, az olaszok ezt megbüntették lefordulásból. A magyar csapat Vigvárinak köszönhetően fórból kapaszkodott, majd hősiesen kivédekezett egy emberhátrányt, a lefordulásból pedig Vámos egyedül indulhatott meg és nagy erővel Del Lungo feje fölött a hálóba bombázott (7-7). A kétszeres világbajnok balkezesnek emlékezetesre sikerült a 300. válogatottban szerzett gólja.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a záró nyolc perc, majd az olasz fór megjátszása előtt Alessandro Campagna kért időt: a figura végén Vogel védett, de a kipattanó visszakerült Di Fulvióhoz, aki nem hibázott. A magyar előny kimaradt, az olasz viszont bement, így kevesebb mint négy perccel a vége előtt újra kettő lett a különbség.

Kilencven másodperccel a vége előtt a csapatkapitány Jansik Szilárd emberelőnyből szépített, majd 17 másodperccel később Vámos labdaszerzése után Zalánki ziccerből egyenlített. Az olaszok húsz másodperccel a dudaszó előtt labdát szereztek, Campagna megint időt kért, de az utolsó lövést Vogel “lenyelte”, így jöhettek az ötméteresek.

Di Somma rögtön mellé lőtt, Vámost nem hibázott, majd Vogel védett, Manhercz pedig magabiztos volt. Következett Echenique és Zalánki, mindketten kiválóan lőttek, Nicholas Presciutti Vogel feje lőtt a hálóba, Jansik viszont fölé pattintott. Az olaszoktól Giacomo Cannella lövésébe csak beleérni tudott Vogel, a túloldalon viszont Angyal Dániellövését hárította Del Lungo. A kör újraindult, Di Somma ezúttal már nem rontott, ahogyan Vámos sem. Renzuto másodszor már túljárt Vogel eszén, Manhercz pedig újra higgadt volt. Echenique lövését Vogel védte, Zalánki pedig lezárta a nagyszerű párharcot.

Vogel Soma
Vogel Soma kapus büntetőt véd a férfi vízilabdatorna csoportkörének 2. fordulójában játszott Magyarország – Olaszország mérkőzésen. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyarok megszakították rossz sorozatukat az olaszokkal szemben, akiket világbajnokságon ezt megelőzően legutóbb 2003-ban a barcelonai döntőben győztek le.

A spanyolok simán nyerték az Eb-döntő visszavágóját

Az Európa-bajnok spanyol válogatott magabiztos játékkal, 10-6-ra nyert a horvát csapat ellen. A két csapat legutóbb január 16-án a horvátországi kontinensviadal döntőjében találkozott egymással, akkor a hispánok Alvaro Granados fantasztikus csavargóljával 11-10-re diadalmaskodtak. A Novi Beograd klasszisa ezúttal is nagyszerűen játszott, háromszor talált be.

Férfi vízilabda-világbajnokság

2. forduló

D csoport:

Magyarország – Olaszország 15-14 (2-2, 2-2 3-3, 2-2, 6-5) – ötméteresekkel
Gól:
 Manhercz, Vigvári Vi., Zalánki 2-2, Fekete, Vámos, Jansik Sz. 1-1, illetve Di Fulvio 3, Echenique 2, Di Somma, Velotto, Marziali, Fondelli 1-1.

Románia – Kazahsztán 25-3 (7-1, 6-1, 5-0, 7-1)

A csoport állása: 1. Magyarország 5 pont, 2. Olaszország 4, 3. Románia 3, 4. Kazahsztán 0

A csoport: 

Spanyolország – Horvátország 10-6 (2-1, 3-2, 1-0, 4-3)
Ausztrália – Dél-afrikai Köztársaság 29-7 (6-2, 8-1, 7-1, 8-3)

A csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont (31-11), 2. Ausztrália 3 (37-20), 3. Horvátország 3 (19-18), 4. Dél-afrikai Köztársaság 0

B csoport: 

Franciaország – Kína 16-9 (3-3, 4-2, 2-1, 7-3) 
Görögország – Brazília 23-4 (6-3, 4-0, 6-0, 7-1)

A csoport állása: 1. Görögország 6 pont (47-10), 2. Franciaország 6 (32-20), 3. Brazília 0 (15-39), 4. Kína 0 (15-40)

C csoport:

Egyesült Államok – Japán 18-5 (4-1, 4-0, 4-2, 6-2)
Szerbia – Montenegró 14-6 (4-1, 2-2, 5-3, 3-0)

A csoport állása: 1. Szerbia 6 pont, 2. Egyesült Államok 4, 3. Montenegró 2, 4. Japán 0

Forrás: MVLSZ / MTI

Győzelemmel rajtolt a címvédő férfi vízilabda-válogatott