Major Veronika: ötkarikás egyéni számban szeretnék döntőbe jutni

Major Veronika
Major Veronika

Február 24 és március 3-a között Győrben rendezik meg a 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságot, amelynek első három napján a juniorok lőnek, majd a felnőttek következnek.

Major Veronika pisztolyos; egyéni Európa-bajnoki bronzérmes légpisztolyosban (2019), tokiói olimpiai induló 

Még bő három hét van hátra az Eb-rajtjáig. Hogyan teltek az elmúlt hetek, hogyan sikerült eddig a felkészülése? 

“Elég intenzíven kezdődött a 2024-es esztendő, hiszen a két válogató után voltunk Szlovéniában Grand Prix-versenyen, aztán következett egy edzőtábor, majd elindultam a kairói világkupa-versenyen is. Most Mátraházán készülünk, de lesz még Granadában is egy vk-verseny a 10 méteres, Győrben rendezendő Európa-bajnokság előtt. Szerencsére az ünnepek idején sikerült pihennem. Nagyon feszített most a tempó, de ez kifizetődik majd. Egy-egy verseny mindig megmutatja, hogy hol tartok és min kell még finomítani. Ráadásul a Ruséban, 10 méteren szerzett bronzérem, valamint a kairói két döntős hely és egy érem remek visszajelzés volt, hogy jó az az irány, amelyen haladunk edzőmmel, Győrik Csabával. Most délelőtt és délután tömény munka van. Természetesen az edzéseken mindig többet lövünk, mint egy-egy versenyen. Igaz, vannak olyan feladatok, amik nem értékeltek, tehát nem azt nézzük, hogy pontosan mennyit lőttem. ”  

Mit jelent önnek, hogy Magyarországon lesz ez az Eb? 

“Nagyon örülök több szempontból is annak, hogy ez az olimpiai kvalifikációs kontinensviadal Győrben lesz. Egyrészt nem kell hosszú órákat utazni, várakozni, ami nagyon fárasztó tud lenni. Most két óra elég lesz, hogy megérkezzem az Eb helyszínére. A média jelenlétét már megszoktam. Az sem fog zavarni, ha több ismerős, barát eljön megnézni. Ilyenkor csak magamra és a versenyre koncentrálok, minden külső körülményt kikapcsolok és igyekszem magamból kihozni a maximumot.”

Major Veronika

Milyen emlékei, élményei vannak a korábbi győri kontinensviadalokról?  

“2016-ban még a junior korosztályban versenyeztem. Nagyon szép emlékeim vannak, hiszen a légpisztoly vegyescsapat számot meg is nyertük Agárdy Vilmossal, míg a futócéllövészetben a 40 vegyes számban voltam aranyérmes. 2018-ban már felnőttként álltam a lőállásba, légpisztolyban még kicsit megilletődötten versenyeztem, de a futócéllövészetben felálltunk a dobogóra. Nagyon szerettem és szeretek abban a csarnokban lőni, nagyon színvonalas versenyeket rendeztek.”

Milyen célokat fogalmazott meg a mostani Eb-re? 

“Az ötkarikás egyéni számban szeretnék döntőbe jutni. Minden versenyen úgy indulok el légpisztolyban, hogy legalább 580 kört teljesítsek. Ha ez most is sikerül, akkor szinte biztosan mondható, hogy a finálé is meglesz. Persze mindig sok tényező, akár a fényviszonyok függvénye is, hogy mi az az eredmény, amivel döntőbe lehet kerülni. Még van három kvalifikációs verseny és a világranglistáról is el lehet jutni Párizsba. Mi más is lehetne a célom, minthogy ott legyek a nyári olimpiai játékokon.”

Major Veronika bronzérmes 25 méteren a kairói világkupaversenyen