Gyurcsány Ferenc: A kormányfőnek és rendszerének vége van

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, a törvényhozás tavaszi ülésszakának első napján.

Orbán Viktor azt mondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, nincs feltételes szabadság, “nincs kegyelem”. Aki nevelőként nem a gyermek pártját fogja, annak nincs mentsége, és nem számíthat kegyelemre Magyarországon – fogalmazott. Elmondta, az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő.

A miniszterelnök fontosnak nevezte a hatályban lévő szabályok áttekintését, ideértve az alkotmány nyújtotta garanciákat is.

Közölte, megoldandó feladat, hogy pedofilügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabad lábra helyezhető semmilyen indokkal; Magyarországon ez a kapu nincs bezárva. Arra kérte a képviselőket, zárják be ezt a kaput, a bíróságoktól pedig azt kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.

Elmondta, a bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel. Miért csak második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthonvezetőt? – kérdezte, megjegyezve, ennek végére kell járni.

Orbán Viktor megerősítette, hogy vizsgálatot rendelt el minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjénél

Kövér Orbán
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mögötte Kövér László házelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Átvilágítanak mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézménynél mindenre – az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is – ki kell terjednie – közölte.

Orbán bejelentette: az Országgyűlés hétfőn dönt Novák Katalin lemondásáról, és megválasztja az új államfőt, Sulyok Tamást. Kijelentette: Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében. Azt mondta, ennek a kötelességüknek úgy tudnak eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják.

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy ennek szellemében jártak el, és “ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára”. Köszöntetet mondott Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság (Ab) jelenlegi elnökének is, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte.

Párbeszéd: nem látni, hogyan lesz működő gyermekvédelmi rendszer

Tordai
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalásának elején arra kérte az Országgyűlést, hogy emlékezzen meg a nemrég börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról egy perces néma felállással, ha már a kormány ezt nem érezte felelősségének, ellentétben minden más EU-s kormánnyal.

Felszólításának a kormány, a kormánypárti frakciók, valamint a Mi Hazánk képviselőcsoportjának tagjai nem tettek eleget. Erre reagálva Tordai Bence közölte: szégyen, hogy a Fidesz-KDNP frakciónak “Putyin zsoldjában állva” nem sikerült kifejeznie a tiszteletét.

A bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményekre kitérve emlékeztetett: a végrehajtó hatalom részéről máig senki nem kért bocsánatot az áldozatoktól, Tordai Bence ezért ezt “az Országgyűlés jóérzésű tagjai nevében” megtette.

Hangsúlyozta azt is: Orbán Viktor nem beszélt arról sem, hogyan lesz működő gyermekvédelmi rendszer.

“A saját köztársasági elnöküket megalázva, olcsó jogászkodással próbálnak menekülni” a helyzetből, de a gyermekvédelem ügyét érdemben javító megoldásokat nem látni

– jegyezte meg.

Hiányolta a felelősségvállalást is, kétségeit hangoztatva azzal kapcsolatban, hogy Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter a kormányfő véleményének kikérése nélkül írta volna alá a kegyelmi kérvényt.

Momentum: nem hihető, hogy Orbán Viktor nem tudott a kegyelmi kérvényről

Bedő Dávid
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bedő Dávid (Momentum) kiemelte: egy ország várja még mindig a magyarázatot arra, miért kapott kegyelmet egy pedofil bűnsegédje, ahogy arra sincs válasz, ki a valódi felelős.

Hangsúlyozta: a kormányfő annyival intézte el az ügyet, hogy “belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot”, csak magának ne kelljen felelősséget vállalnia.

Kijelentette: senki nem hiszi el, hogy Orbán Viktor nem tudott a kegyelmi ügyről, hiszen ebben az országban semmi nem történik anélkül, hogy ne bólintana rá a kormányfő vagy “ugyanolyan erkölcstelen jobbkeze, Rogán Antal” – jegyezte meg.

Felvetette: hogyan fordulhatott elő, hogy Orbán Viktor 2002-ben Bicskén egy pedofilnak kampányolt, hogy Tarlós István főpolgármester kitüntette ugyanezt a pedofilt, hogy “Novák Katalin ennek a pedofilnak a szülőfalujában nyaralt” vagy az, hogy Áder János akkori államfő húga fővárosi gyermekvédelmi főosztályvezetőként tudott a gyermekvédelmi vizsgálatról.

Nehezményezte azt is, hogy az “önmagát családbarátnak hazudó” kormány gyermekvédelmi intézményeiben a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol máshol. Hozzáfűzte: valódi változást a kormány nem fog eszközölni.

MSZP: a kormány minden erkölcsi alapot elvesztett a vezetésre

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt: a kormány minden erkölcsi alapot elvesztett a vezetésre, és senki nem hiszi el, hogy Orbán Viktor nem tudott a kegyelmi ügyről, és nem ő döntött abban.

A mai válság a Fidesz-rezsim válsága, amely miatt egész Magyarország szenved és szégyenkezik – jelentette ki. 

Arról beszélt: napjainkban mindent a Karmelita kolostorból irányítanak, miközben nem működik a szociális és a gyermekvédelmi ellátórendszer, a kormány “Magyarországot gazdasági válságba sodorta”, hiszen csökkent a GDP, a foglalkoztatottság és a fogyasztás, nőtt a munkanélküliség, tízből hét kereső családfenntartó nem jön ki a fizetéséből, az egészségügy romokban van.

Tóth Bertalan hozzátette: a kormánynak bizalmi válságot sikerült “elérnie” a nemzetközi színtéren is. Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja kapcsán kijelentette: “a szövetséget értékalapon szokták kötni, a kupeckedés pedig inkább érdekalapú”.

DK: minden egészséges ember undorodik a pedofíliától 

Gyurcsány Ferenc (DK) azt mondta: minden egészséges ember undorodik a pedofíliától és azoktól, akik ezt az ocsmány cselekményt elnézik, segítik, mentegetik. A frakcióvezető többször idézte a Szentírást, a kormányfőt “Magyarország első pedofilbarát miniszterelnökének” nevezte, aki szerinte érdektelen, miről beszél, “mert csendben maradt, és csak annyit mondott hiba történt.”

Azt mondta: a kormányfőnek tudnia kell, hogy “állítólagos hite” szerint sincs üdvözülés bűnbocsánat nélkül és nincs bűnbocsánat bűnbánat nélkül.

Úgy fogalmazott, nem hallották, hogy bocsánatot kértek volna a gyermekektől, mert bűnt követtek el ellenük. “A kormányfőnek és rendszerének vége van”, valamely politikával lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, egyik vagy másik politikust lehet kedvelni vagy utálni, de ha valakitől emberként undorodnak, akkor annak vége. “És most ez történik magukkal” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc a kormányoldalról. 

„Ha már isteneskednek nap mint nap, ha már közszemlére teszik hitüket, mint sarki lányok a testüket, akkor forduljunk magához a teremtő Úrhoz eligazításért!”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc, idézve a Szentírást.

Mint hangsúlyozta, a kormány már a köztársasági elnököt is csak puccsal meri megválasztani. Elég annyi, hogy egy, a közvélemény számára ismeretlen emberre rábökött Orbán Viktor – mondta Gyurcsány, hozzáfűzve, hogy a kormánypártiaknak a jelek szerint ennyi elég.

Orbán Viktor viszonválasza: a pedofiloknak nincs kegyelem

A kormányfő viszonválaszában felhívta azok figyelmét, akik most a jobboldalt, illetve a kormánypárti frakciókat támadják a “pedofil kegyelem ügyében”, hogy a pedofil bűnelkövetőt ők zárták börtönbe, “mert önök nem zárták be.”

A pedofil bűncselekményt elkövető gyermekotthon-igazgatót önök először kinevezték, utána húsz évig otthagyták, majd a 2010-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: már 2011-ben megindították az első rendőrségi eljárást, ez nem vezetett sikerre, majd ebbe nem törődtek bele, másodjára is megindították a vizsgálatot, és börtönbe zárták az elkövetőt.

Jelezte: azért beszélnek most erről az ügyről, mert 2023-ban a köztársasági elnök ennek az elkövetőnek a bűncselekményét elleplező bűncselekményért elítélt embernek kegyelmet adott, ami nem helyes. 

“Pedofiloknak nincs kegyelem. Szeretném önöket megnyugtatni. Nálunk, a magyar kormánynál és nálam személy szerint a pedofiloknak nincs, és nem is lesz kegyelem”

– jelentette ki.

Orbán
Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a frakcióvezetők felszólalásaira, akik reagáltak a kormányfő napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Balra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 Az LMP-s Ungár Péter felszólalására reagálva azt mondta: 2010-hez képest négyszeresére emelkedtek a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra fordított források. A baloldali kormány erre a célra 2010-ben 325 milliárd forintot költött, a jelenlegi kormány 2024-ben pedig 1463 milliárd forintot – ismertette.

Arra is felhívta a figyelmet: 2022 és 2024 között a szociális és gyermekvédelmi területen átlagosan 46,2 százalékos béremelést hajtottak végre a 2021-es bérekhez képest.

Meggyőződése szerint a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók bérének semmilyen összefüggése nincs a pedofil bűncselekményekkel – jelezte. 

“A gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak munkáját tisztelettel megköszönjük, a pedofil bűncselekményeket elkövetőket pedig börtönbe fogjuk zárni úgy, ahogyan korábban is tettük” – jelentette ki a kormányfő.

Üdvözölte, hogy a kormánypárti frakciók megőrizték a hidegvérüket és nem álltak fel a Párbeszéd képviselőjének, Tordai Bencének a felszólítására, hogy így hajtsanak fejet az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

“Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet, aki a grúz-orosz háború idején patkánynak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl”

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, Navalnij “egyébként pedig nyugodjon békében”.

Forrás: MTI / Nyugati Fény

Sulyok Tamás március 5-én léphet hivatalba