Döntőben a DVTK, egyenlített a Szekszárd

DVTK

Az alapszakaszgyőztes DVTK 2-0-ás összesítéssel bejutott a fináléba a címvédő Sopron ellen, a Szekszárd pedig 1-1-re egyenlített a Győrrel szemben kedden a női kosárlabda NB I elődöntőjében.

Az alapszakaszgyőztes Diósgyőr szombaton csaknem végig vezetve legyőzte 76-54-re a Magyar Kupát márciusban tizenkettedszer elhódító – a fináléban éppen a miskolciakat verő – Sopront, ezzel megőrizte hazai veretlenségét a bajnokságban. A keddi folytatásban is a miskolciak ragadták magukhoz a kezdeményezést, és hat pontra megléptek a nyitónegyedben, főként a magyar válogatott Aho Nina tripláival. 

A folytatásban Gáspár Dávid együttese egy 8-2-es rohammal fordított a kétszeres Európa-bajnok szerb Jelena Brookskosaraival, innentől kiegyenlített csata zajlott a pályán. A nagyszünetre a 3×3-as válogatott Papp Dia hármasával 32-38-ra jöttek fel a házigazdák.

Térfélcsere után tovább növelte a különbséget az Euroliga-negyeddöntős DVTK, amely az amerikai Kaila Charles és az ausztrál Darcee Garbin révén 14 ponttal eltávolodott, s innen a Sopron már nem tudott visszajönni. A hazaiak legjobbja a 20 pontos Brooks lett, míg a túloldalon Charles 19, Garbin 18 ponttal zárt.    

Gáspár Dávid, a Sopron vezetőedzője

“Gratulálok a DVTK-nak, okos és kemény kosárlabdát játszottak! Mindkét mérkőzésen megtalálták azokat a pontokat, hol kell támadni bennünket, megérdemelt a továbbjutásuk a döntőbe. Koncentrálunk a bronzmérkőzésre, ahol szintén számítunk szurkolóinkra!”

Völgyi Péter, a DVTK vezetőedzője

“Kemény összecsapás volt, a Sopron keményen ment minden labdáért, de mi ezt fel tudtuk venni. Nagyon örülök annak, hogy a külső dobásainkkal az elején el tudtunk menni. Fontos volt, hogy kézben tartsuk a mérkőzés irányítását. Sportszerű mérkőzés volt, gratulálok a Sopronnak, és köszönjük szurkolóinknak, hogy ma is belehajszoltak minket a győzelembe!”

A másik ágon a Magyar Kupa-bronzérmes Győr szombaton 83-75-re verte hazai pályán a Szekszárdot, majd a második meccsen Djokics Zseljko vezetőedző tanítványai kezdtek jobban, és hét ponttal elhúztak.

A kanadai Bridget Carleton által irányított vendégek a 15. percben vezettek először, a félidőben 40-40 volt az állás. Fordulás után hat ponttal elléptek a házigazdák, Cziczás László csapata ledolgozta hátrányát, majd a zárószakaszban “mínusz” tízről is visszajött, aztán 73-73-nál a meccs hőse, a 25 pontos Kathryn Westbeld egy triplával eldöntötte a találkozót.

Djokics Zseljko, a Szekszárd vezetőedzője

“Kis szerencsefaktor is kellett a győzelemhez, de tettünk is ezért, mert sokkal higgadtabban, türelmesebben játszottunk, mint az első mérkőzésen. Ismét csapatként voltunk a pályán, kétszer annyi gólpasszt jegyeztünk, mint a győriek. Így kell játszanunk ellenük, de az első félidőben engedett tizennégy támadólepattanó rengeteg.”

Cziczás László, a Győr vezetőedzője

“Minden pontért meg kellett küzdenünk, így természetes, hogy a végére elfáradtunk. A játékosok szíve viszont a helyén volt, amivel tíz pontos hátrányból vissza tudtunk jönni. Erre az akaratra lehet építeni. Mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet, azt gondolom, amelyiknek nagyobb lesz a szíve, azt jut be a döntőbe.”

A párharc harmadik, utolsó mérkőzését csütörtökön vívják Győrben.

Női kosárlabda NB I

Elődöntő, 2. mérkőzések:

Sopron Basket – DVTK HUN-Therm 60-74 (13-18, 19-20, 18-22, 10-14)
Sopron Basket
: Fegyverneky 4, Varga 9/3, Papp 9/9, Brooks 20, Böröndy 4. Csere: Sitku 7/3, Turner-, Mompremier 5, Toman 2.
DVTK: Charles 19, Aho N. 9/9, Lelik 9/3, Grigalauskyte 5, Jovanovic 7/3. Csere: Aho T.-, Kányási 7/3, Garbin 18/12, Tenyér-.

A párharc végeredménye: 2-0 a DVTK javára.

TARR KSC Szekszárd – SERCO UNI Győr 76-73 (24-22, 16-18, 18-16, 18-17)
Szekszárd:
 Horváth 4/3, Mányoky 7/3, Monroe 16, Boros 3/3, Westbeld 15/3. Csere: Theodoreán 7/3, Miklós 10/9, Stanacev, Krnjic 4.
Győr: Dubei 18/9, Carleton 21/9, Nagy 5, Goree 2, Anigwe 11. Csere: Dombai 12/3, Török 4, Bach, Göngyösi.

Az állás: 1-1.

Forrás: MKOSZ / MTI

Egyenlített a DEAC a kosárlabda NB I negyeddöntőjében