Tadej Pogacar pályafutása második sikerét aratta a Liege-Bastogne-Liege-en

Tadej Pogacar
Tadej Pogacar

Tadej Pogacar pályafutása során másodszor diadalmaskodott vasárnap a Liege-Bastogne-Liege klasszikus egynapos országúti kerékpáros viadalon, amelyen Valter Attila 40. lett.

z először 1892-ben megrendezett La Doyenne, vagyis az Öreg hölgy a legrégebbi a klasszikus kerékpárversenyek között, az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok sorában pedig hagyományosan a negyedik a naptári évben.

A mezőnyből sérülés miatt hiányzott az elmúlt két évben diadalmaskodó belga Remco Evenepoel, ott volt viszont a legnagyobb esélyesnek számító, 2021-es győztes szlovén Tadej Pogacar; a legfőbb kihívójának tartott, idén két Monumentumot nyert világbajnok, a holland Mathieu van der Poel; illetve a Visma-Lease a Bike segítőjeként a magyar bajnok Valter Attila.

Hideg, rossz időben vágott neki a távnak a mezőny, amelyet az utolsó 100 kilométeren belül egy tömegbukás szakított szét: a szűk úton Pogacar az első csoportban tekert, Van der Poel és Valter viszont a hátsó bolyban ragadt. 

Az eső újra és újra eleredt, a sorok pedig bő 25 kilométer elteltével értek össze. Pogacar 35 kilométeren belül, a Cote de La Redoute-on indult meg, az emelkedőn csupán rövid ideig és egyedüliként az ecuadori olimpiai bajnok, Richard Carapaz tudott vele tartani, ám hamarosan ő is leszakadt. Az üldözőcsoport darabjaira hullott, ekkor maradt le Valter is, aki – tavalyi 26. helye után – végül 4 perc 46 másodperces lemaradással a 40. lett.

Pogacar bő másfél perces előnnyel nyerte a versenyt, a 25 éves szlovén kiválóság pályafutása hatodik Monumentumát hódította el.

A második helyet a 2018-ban vb-ezüstérmes francia Romain Bardet szerezte meg, a harmadik helyről döntő sprintben Van der Poel bizonyult a leggyorsabbnak.

Vas Blanka segítőként a 80. helyen ért célba, amelyen az ausztrál Grace Brown diadalmaskodott

A Bastogne-ból rajtolt 153 kilométeres megmérettetésen a férfiak versenyéhez hasonlóan nem kedvezett az időjárás a kerékpárosoknak. A magyar bajnok, U23-as világbajnok Vas Blanka segítőként az SD Worx-Protime kapitányaiért dolgozott, a hajrára leszakadt az élcsoportról, és a 80. helyen, hét perc hátránnyal ért célba.

Az elsőségért egy hatfős, hol szétszakadó, hol összeálló csoport harcolt: az utolsó kilométereken egy körforgalomban kis híján kicsúszó, az első kerekén egyensúlyozó ausztrál Grace Brown bizonyult végül a leggyorsabbnak. A második helyet – akárcsak egy éve – az olasz Elisa Longo Borghini szerezte meg, Vas címvédő csapattársa, a kétszeres győztes holland Demi Vollering a sprintet hatodik pozícióból megkezdve harmadik lett.

Liege-Bastogne-Liege, 254,5 km:
    
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:13:48 óra
2. Romain Bardet (francia, dsm-firmenich PostNL) 1:39 perc hátrány
3. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 2:02 p h.
…40. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 4:46 p h.

Nők, 153 km:
    
1. Grace Brown (ausztrál, FDJ-Suez) 4:29:00 óra
2. Elisa Longo Borghini (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
3. Demi Vollering (holland, SD Worx-Protime) a. i.
…80. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 7:05 perc hátrány

(MTI)

Van der Poel harmadszor nyerte meg a flandriai körversenyt