Dél-Korea ellen kevesebb kiállítás kell

hokiedzés
A magyar válogatott edzése a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság pihenőnapján a Sparkasse Arenában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fegyelmezettségben javulnia kell a magyar jégkorong-válogatottnak ahhoz, hogy a Koreai Köztársaság ellen is jó eséllyel gyűjtse be a három pontot a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti

A vasárnapi kezdésnél úgy sikerült 3-1-re nyerni a torna másik ázsiai alakulata, a japán ellen, hogy a rivális öt emberelőnyt is kapott és ebből egyet használt ki. A magyarok a 2015-ös krakkói feljutás alkalmával kezdtek japánok elleni diadallal – akkor 4-2 lett – divízió I/A-viadalt.

Dél-Korea “papíron” erősebb, mint Japán. Bolzanóban a nyitányon az előző idényben még az elitben szereplő Szlovéniát verte 4-2-re, a győztes gólt emberelőnyben szerezte, az egyik szlovén játékos pedig fegyelmezetlenség miatt (kiemelte a korongot a nézőtérre a védőharmadból) kapta a büntetését. Az ázsiai gárda ezzel a sikerrel bejelentkezett a két feljutó hely egyikére.

A magyarok tétmérkőzésen legutóbb két éve találkoztak a dél-koreaiakkal, akkor 5-1-re nyertek, de abból az összecsapásból nem lehet következtetni az erőviszonyokra, ugyanis az ázsiai együttes a koronavírus-járvány miatt két évig nem játszott, szünetelt a bajnokság, ezért több alapember is befejezte pályafutását. Viszont az azt megelőző vb-találkozón, 2019-ben Nur-Szultánban a Koreai Köztársaság diadalmaskodott 5-1-re.

“Valóban, a sok fegyelmezetlenség gyakran nem fér bele. Egy jó ellenfél ezt megbünteti. Hibák mindig is lesznek, de arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen. Nem szabad hagyni, hogy csapdába csaljanak minket. A koreai válogatott is remek, a szlovénokat hátrányból fordítva verte. Van tartása, sebessége és kellő agresszivitása a letámadásokhoz. Okosan, türelmesen kell játszanunk, hátul nem szabad hibázni” – mondta az MTI-nek Don MacAdam szövetségi kapitány.

A dél-koreaiak elleni mérkőzés kedden 16 órakor kezdődik

Bálizs Bence 31 japán lövésből 30-at hárított, az egy gól pedig úgy esett, hogy a korong a honosított védő, Nilsson Henrik korcsolyapengéjéről vágódott védhetetlenül a hálóba.

“Azt éreztem, hogy szinte végig jobban ellenőrzésünk alatt tartjuk a meccset, a japánoknak nem sok olyan cseréjük volt, amikor igazán beszorítottak minket. Nálunk azonban voltak olyan kiállítások, amelyeket furcsa módon ítéltek meg a bírók. A koreai meccs kemény lesz, de hát tudtuk, hogy ez komoly torna, semmit sem adnak könnyen” – fogalmazott.

Bálizs Bence
Bálizs Bence kapus (j) a magyar válogatott edzésén a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság pihenőnapján a Sparkasse Arenába. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A győztes gólt szerző Terbócs István azt emelte ki, hogy a jövőben a 19 kapuralövés kevés lesz, különösen a második harmad négy magyar lövése volt roppant vérszegény.

“Az én gólom is tipikus példája volt annak, amikor mindegy, hogy miként, csak tegyük kapura a korongot. Nem kell mindig várni a jobb lehetőségre. Azonban a lövésszám még önmagában kevés, ha nem zavarjuk a kapust. Oda kell érni a kipattanóra, ne a védők söpörjék el, vagy pedig menjünk be a +piszkos területre+, és takarjuk a kilátást, vagy nyúljunk bele a távolabbról érkező lövésekbe” – mondta Terbócs.

A Dél-Korea elleni ütközet után nem lesz szünnap, szerdán a 17 székely hokissal felálló román válogatott vár a magyarokra 12.30-kor.

 Imre Patrik, a romániai együttes védője – aki a 2019/20-as idényben három mérkőzésen a magyar válogatottban szerepelt, és már négy szezon óta a 2023-ban Erste Liga-bajnok Gyergyói HK-ban játszik – az MTI-nek elmondta: szó volt róla, hogy esetleg több külföldit honosítanak már a mostani tornára, de ez nem vált valóra, talán majd jövőre, és most a bennmaradás lehet a céljuk. A házigazda olaszok az első játéknapon 6-1-re győzték le a román alakulatot, így valóban komoly bravúr lenne, ha ez tényleg sikerülne.

A magyar válogatott aztán pénteken a házigazda olasz, szombaton pedig a szlovén csapat ellen lép jégre. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A japánok elleni győzelemmel kezdett a magyar jégkorong-válogatott