A japánok elleni győzelemmel kezdett a magyar jégkorong-válogatott

Erdély Csanád
Erdély Csanád (b2) és Nariszava Juta japán kapus (b3) a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzésen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A japánok elleni 3-1-es győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon vasárnap.

“Merjünk álmodni!” – ezzel a szlogennel és az élvonalba visszajutás reményével vágott neki az ötfordulós tornának a magyar válogatott, amely tavaly még a 16 csapatos elitben szerepelhetett. Bolzanóba közel ötszáz szurkoló kísérte el a gárdát és teremtett egészen kiváló hangulatot.

A japánok ellen volt törlesztenivaló: február 10-én Budapesten nyertek az olimpiai selejtezőben, és ha nem zárják ki utólag a fehéroroszokat, akkor a MacAdam-csapat búcsúzott volna a kvalifikációtól.

A kapuban a norvég élvonal legjobbjának választott Bálizs Bence kezdett. A lett-dán bírópáros gyorsan kiosztott egy-egy kiállítást, majd a japánok több mint másfél perces kettős hátránya alatt nem sikerült betalálni. Azonos létszám mellett viszont Szabó Bence kipattanóját a húszéves Varga Balázs ütötte be közelről a nyolcadik percben. A folytatásban jól birtokolta a pakkot a magyar csapat, kevés esélyt adott ezzel riválisának. A szünet előtt Sofron István kiállítását sikerült kivédekezni.

A második játékrész elején a friss dán ezüstérmes, a válogatott csapatkapitánya, Erdély Csanád ült ki, a védelem azonban Bálizzsal az élen hősiesen állta a rohamokat. Ebben a szakaszban a korábbinál nagyobb sebességgel korcsolyáztak a japánok, később is sokat lőttek kapura – a magyarok csak négyszer a húsz perc alatt -, viszont a 34. percben Stipsicz Bence a kapuvasat találta el éppen a “ficaknál”. A Sofron ellen megítélt kiállítás zárta a harmadot, ám a fórban Szato Ju szólóját kellett védenie Bálizsnak botos kesztyűvel.

Nariszava Juta lábbal védett a záró felvonás elején, ám kisvártatva Terbócs István ütemtelenül ellőtt korongját “bevédte” kötényben, a botja nem takarta a lábak közötti területet. Egy perc múlva viszont bemutatta a nap legnagyobb bravúrját, amikor visszavetődve védte a gólvonal előtt Sebők Balázs kísérletét. 

Fejes Nándor és Varga is büntetést kapott, utóbbi kiállítása alatt Nakadzsima Teruto lövése a honosított Nilsson Henrik korcsolyapengéjéről vágódott a hálóba. Erőre kapott a japán sereg, Furahasi Makuru fonákkal kapuvasat lőtt.

A hajrára lehozta kapusát az ázsiai együttes, de Galló Vilmos korongot lopott és Hári Jánossal lövetett gólt.

magyar jégkorong-válogatott
A magyar csapat a Himnuszt énekli a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Magyarország – Japán mérkőzésen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

MacAdam: a védekezés alapozta meg a győzelmet

“Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen Japán jó csapattal érkezett, februárban Budapesten legyőzött minket. Ezenkívül a vb első meccse eleve mindig nehéz. Jókor lőttünk gólokat, ugyanakkor voltak fegyelmezetlenségek, amivel saját dolgunkat nehezítettük meg. Leszámítva az egy, korcsolyán megpattanó szerencsétlen gólt, a védelem, az emberhátrányos egység és Bálizs Bence kapusteljesítménye tartást adott. Az első győzelem megvan, nem adták könnyen. Bízom a jó folytatásban” 

– mondta az MTI-nek Don MacAdam, szövetségi kapitány.

A japán csapat ötször játszhatott létszámfölényben és egyetlen egy megpattanós gólt szerzett ebből.

A győztes gólt szerző Terbócs István a szombati edzésen szemsérülést szenvedett, de így is tudta vállalni a játékot kisebb monoklival.

“Szerencsére nem lett nagyobb baj. Bizakodva vártuk a kezdést, mindenki készen állt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy voltak fegyelmezetlenségek” 

– jegyezte meg.

A csapatkapitány Erdély Csanád, valamint az első világbajnoki gólját szerző Varga Balázs egyetértett vele: sok volt a kiállítás.

“Azt beleszámítva, hogy meccsből érkeztem a vb-re, hiszen a dán döntő a héten zárult, nem volt könnyű átállni a válogatott üzemmódra. Ugyan ismerjük egymást régóta, de egy vb-t elkezdeni sosem egyszerű, ráadásul a japán csapat elég kellemetlen. Volt bennünk drukk is, hogy ne kapjunk ki tőlük kétszer tétmeccsen két és fél hónap alatt” 

– mondta Erdély Csanád.

Varga szerint nemcsak a fegyelmezetlenségekből fakadó kiállítások számát kell csökkenteni – éppen az ő büntetése alatt szépítettek a japánok -, hanem többször kell megnehezíteni az ellenfél kapusának dolgát például azzal, hogy zavarják előtte a kilátást.

“Sajnos többször nem lehetett hátulról, a kék vonal közeléből ellőni a korongot, mert mi, csatárok nem értünk el időben a kapu elé vagy kiszorítottak onnan minket. Így aztán nem alakult ki káosz a japán kapu előtt, illetve a kapus látta a lövéseket. Agresszívebbeknek kell lennünk, de kezdésnek nem volt rossz” 

– mondta az MTI-nek Varga Balázs

Megjegyezte: reméli, a cserepadon eltették neki emlékbe azt a korongot, amellyel első vb-gólját ütötte.

A magyar válogatott kedden a torna másik ázsiai alakulatával, az élvonalból kiesett szlovénok legyőzésével kezdő dél-koreaiakkal találkoznak. Szerdán a 17 székellyel felálló román, pénteken a házigazda olasz, szombaton pedig a szlovén csapat lesz az ellenfél. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Jégkorong divízió I/A-világbajnokság

1. forduló:

Magyarország – Japán 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)
Gól:
 Varga (8.), Terbócs (42.), Hári (60.), illetve Nakadzsima T. (47.)

Forrás: MJSZ / MTI

Szirányi Bence nem játszik többet a jégkorong-válogatottban