Hatodszor bajnok a Falco KC Szombathely

Falco
A szombathelyi bajnokcsapat a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik mérkőzésén játszott NHSZ-Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely találkozó után a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A címvédő Falco hatodszor nyerte meg a férfi kosárlabda NB I küzdelmeit, mivel a döntő negyedik mérkőzésén Perl Zoltán remeklésével győzött Szolnokon, így 3-1-es összesítéssel diadalmaskodott a párharcban.

Az elődöntőben a címvédő és alapszakaszgyőztes Szombathely 3-0-ra verte a ZTE-t, míg a Szolnok 3-1-gyel bizonyult jobbnak az Arconic-Alba Fehérvárnál. A két gárda negyedszer döntőzött egymással, 2012-ben és 2018-ban az Olajé lett az aranyérem, míg 2021-ben a Falco vitrinjébe került a trófea.

Az idei finálé nyitányán a vasiak odahaza 83-59-re győztek, majd a szerb Oliver Vidin tanítványai 100-87-tel egyenlítettek a Tiszaliget Arénában. A harmadik felvonás szintén a házigazdáé lett Szombathelyen 100-76-tal, azaz a Szolnoknak a “túlélés” érdekében ismét ki kellett használnia a hazai pálya előnyét.

A hétfői csatában a Falco ragadta magához a kezdeményezést, nyolc ponttal elhúzott a nyitónegyedben főként a szerb Stefan Pot révén. Az áprilisban Magyar Kupa-győztes Olaj azonban két perc alatt ledolgozta hátrányát, majd 21-20-nál először vezetett a meccsen. A hazai szurkolók azonban nem sokáig örülhettek, mert Milos Konakov együttese Perl Zoltán kosaraival ismét öt-hat ponttal meglépett, a nagyszünetben 34-43 volt az állás.

Térfélcsere után csökkent a színvonal, rengeteg labdát adtak el a csapatok, majd a házigazdák egy 7-0-ás rohammal négy pontra felzárkóztak (41-45). Ennél közelebb azonban nem tudtak a Szombathely közelébe férkőzni, amely Perl elképesztő teljesítményével 18 ponttal elhúzott, így a zárószakasz 46-64-ről indult. Ekkorra a fontos kérdések már eldőltek, a meccs hőse Perl lett 30 ponttal, és a Szombathely úgy zsebelte be sorozatban ötödik aranyát, hogy az egész rájátszás során csak egyszer kapott ki.

A Falco 2008, 2019, 2021, 2022 és 2023 után hatodszor hódította el a bajnoki serleget.

Milos Konakov, a Falco KC vezetőedzője

“Mindenekelőtt, ezt a döntőt ma Magyarország két legjobb csapata vívta! Gratulálunk Szolnokra a kupához és ahhoz a küzdelemhez, amit a rájátszásban és a döntőben mutattak. Másrészről gratulálok a csapatunknak, hogy a februári mélypontról felállva folytatták a munkát és így a legjobb formánkat a rájátszásra tudtuk hozni. Merem mondani, megérdemeljük a bajnoki címet. Örülök, hogy ennek a sorozatnak edzőként, majd vezetőedzőként is részese lehetek. Köszönet illeti a városunkat, szurkolóinkat, menedzsmentünket, stábunkat, játékosainkat, nem volt ez könnyű! Hogy sorozatban képesek voltunk erre, azt mutatja, valamit jól csinálunk!”

Perl Zoltán 30 pontja mellett leszedett 5 lepattanót és kiosztott 3 gólpassz

“Nagyon boldogok vagyunk a bajnoki címmel! Jó döntőt játszottunk egy kemény ellenféllel, megérdemlik a dicséretet! Az egész szezonban kiegyensúlyozottan tudtunk teljesíteni két rövidebb hullámvölgyet kivéve. Az első még a bajnoki sorozat elején jött, a második pedig a válogatott szünet után. Ez teljesen normális, hisz nincs olyan, hogy egy csapat hullámvölgy nélkül végigjátszon egy szezont. Ami a legfontosabb, hogy teljesen mindegy, milyen divízióban, milyen országban, milyen szinten, az öt bajnoki cím zsinórban nagy teljesítmény! Gratulálok mindenkinek, aki ehhez a közös sikerhez hozzátette a magáét. Játékosok, edzők, stábtagok, szurkolók, mindenkinek! Nem szeretnénk itt megállni!”

Férfi kosárlabda NB I

Döntő, 4. mérkőzés: 

NHSZ-Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 77-89 (18-18, 16-25, 12-21, 31-25)
Szolnok:
 Jovanovic 15/9, Pallai 5, Lukács 4, Thomas 4, Wiggins 15. Csere: Rudner 4, Révész 3, Pongó Máté 5/3, Sebők -, Kiss -, Durham 12/6, Eads 10/3.
Szombathely: Pot 13/3, Benke 8/3, Tanoh Dez 3/3, Tiby 12/3, Krivacevic 2. Csere: Verasztó -, Kovács B. -, Pongó Marcell 2, Keller 8, Barac 8, Jordano 3/3, Perl 30/6.

A párharc végeredménye: 3-1 a Falco javára.

Forrás: MKOSZ / MTI

Az Alba Fehérvár a bronzérmes, a fináléban újra előnyben a címvédő Falco