A svédek vagy a dánok jönnek a magyar csoportba a női kézisek olimpiai selejtezőjében

Kristina Jörgensen
Kristina Jörgensen öt lövésből három gólt szerzett Montenegró ellen

A női kézilabda-világbajnokságon legjobb négy közé jutott csapatok közül a norvégok és a franciák már biztos olimpiai résztvevők, a másik kettőből egy az olimpiára megy, egy pedig a magyar válogatott selejtezőcsoportjába. 

Szerdán kialakult a norvég-dán-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajokság elődöntőinek párosítása. 

A dán válogatott egy kiélezett találkozón 26-24-re legyőzte a montenegrói csapatot, míg a svédek könnyedén, a szünetben már tíz góllal is vezetve 27-20-ra nyertek a németek ellen. Előbbiek a hollandokat kiverő címvédő norvégokkal, míg a magyarok csoportjából továbbjutó svédek az olimpiai bajnok franciákkal csatáznak a döntőbe jutásért.

Ezzel tisztulni látszik a kép a magyar együttes olimpiai selejtezős ellenfelének kilétéről is. Az már eddig is biztos volt, hogy Japánnal és Kamerunnal találkozunk, a csoport negyedik tagja pedig a vb-n legjobb helyezést elérő, olimpiai kvótával még nem rendelkező együttes lesz.

Az állva maradt négy csapat közül a franciák, mint rendezők, illetve a norvégok, mint Eb-címvédők már ott vannak az olimpián, ebből következik, hogy a dán-svéd kettősből az előrébb végző a vb-ről szerzi meg a közvetlen kijutást érő kvótát, míg a másik a magyar csoport tagja lesz.

A svédek elleni meccsre nagyobb az esély, hiszen ha a norvégok az Eb után a vb-t is megnyerik, akkor az Eb-ezüstérmes dánokra száll át az Európa-bajnokot illető kvóta, ez esetben pedig értelemszerűen a svédeket kapjuk.

A magyar szövetség korábban jelezte, szívesen megrendezné az áprilisi selejtezőtornát (várhatóan jövő héten születik döntés a rendezőkről), melyről két nemzet jut ki az olimpiára. 

A selejtezőtornát 2024. április 11-14. között rendezik.

Női kézilabda-világbajnokság

Negyeddöntő:

Franciaország – Csehország 33-22 (18-16)
Hollandia – Norvégia 23-30 (11-12)
Svédország – Németország 27-20 (16-6)
Dánia – Montenegró 26-24 (13-10)

December 15., péntek

5-8. helyért

11:30, Németország – Csehország
14:30, Montenegró – Hollandia

Elődöntő:

17:30, Dánia – Norvégia
21:00, Svédország – Franciaország

Forrás: M4 Sport / MKSZ 

Márton Gréta: nagy hőstettet hajtottunk végre

Debreczeni-Klivinyi: bármi áron meg akartuk csinálni

Göteborgi csoda! Hatgólos hátrányból fordított a női kézilabda-válogatott