Márton Gréta: nagy hőstettet hajtottunk végre

Márton Gréta
Márton Gréta

Márton Gréta szerint a magyar női kézilabda-válogatott nagy hőstettet hajtott végre azzal, hogy hétfőn a horvátok elleni sorsdöntő mérkőzésen hatgólos hátrányból fordítva győzött Göteborgban a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon, ezzel kiharcolta részvételét az áprilisi olimpiai selejtezőtornán.

Márton Gréta az M4 Sport kamerája előtt az esti ünneplés kapcsán azt mondta, mindenki sikeresen kiadta magából a feszültséget és az örömöt, méltóképpen megünnepelték az elmúlt három hetet.

“Hétfőn mellettünk állt a szerencse, minden olyan labda hozzánk pattant, ami a montenegróiak, vagy a svédek ellen nem. Mindhárom európai ellenféllel vívott összecsapáson nagyon küzdöttünk, ez az utolsó találkozóra érett be igazán. Mindenkire szükségünk volt, nagy hőstettet hajtottunk végre” – fogalmazott a hatgólos hátrányról való fordítással kapcsolatban.

A Ferencváros balszélsője kijelentette: minden válogatottnak az az álma, hogy kijusson az olimpiára, így nagyon nehéz selejtezőre számít.

“Sok mindenben kell addig javulnunk, fiatalos csapat vagyunk, rengeteg rutint kell még szereznünk, ehhez viszont sokat kell gyakorolni. Ugyanakkor ha a közösség és a csapatkohézió megmarad ugyanennyire jónak, akkor az átlendíthet mindenkit az esetleges nehézségeken” – mondta a 24 éves játékos, aki bízik abban, hogy a válogatott hazai pályán próbálhatja meg kivívni a párizsi indulási jogot.

Debreczeni-Klivinyi Kinga mosolyogva hozzátette: nem sokat aludt a válogatott az indulás előtt, ugyanis “nem kicsi ünneplés” volt a szállodában.

“A csapat hétfőn megmutatta az igazi erejét, szívünket-lelkünket kitettük a pályára, küzdöttünk egymásért és azért, hogy elérjük az álmunkat” – utalt a horvátok elleni, drámai diadalra az átlövő, aki a győztes gólt szerezte.

A 31 éves játékos kiemelte, az akarattal a svédek, valamint a montenegróiakkal szembeni vereség alkalmával sem volt gond, de akkor “nem úgy jöttek össze a dolgok”, ahogy azt szerették volna.

Debreczeni-Klivinyi
Debreczeni-Klivinyi Kinga

“A horvátok elleni második félidőben végre a szerencse is mellénk állt, azt gondolom, megérdemeltük a győzelmet” – összegzett a Budaörs kézilabdázója hozzátéve, hatgólos hátrányban szinte csak a szívük vitte őket előre.

Az áprilisi olimpiai selejtezőre előre tekintve kijelentette: se Japán, se a másik, egyelőre még nem ismert európai válogatott nem lesz könnyű ellenfél, így alaposan fel kell majd készülniük a négynapos viadalra, amelyen – amennyiben a nemzetközi szövetség a magyarok (MKSZ) rendezésre vonatkozó pályázatát választja – nagy pluszt jelentene a nemzeti csapatnak a hazai közönség támogatása.

Debreczeni-Klivinyi hozzátette, az biztos, hogy a világbajnokság második félidejeiben látott tízperces leblokkolás nem fog beleférni a párizsi kvótáért vívott harcban, de “arra majd kitalálnak valamit”.

A csapatkapitány Böde-Bíró Blanka, aki a mérkőzés utolsó percében hétméterest hárított, arról beszélt: jó lett volna negyeddöntőbe jutni, ugyanakkor vélhetően a megszerzett tizedik hely a realitás, és az, hogy meglett az olimpiai selejtezős helyezés, “felülír mindent”. 

Kiemelte, a mérkőzés után nem tartott beszédet, Golovin Vladimir szövetségi kapitány, illetve a szövetség részéről Pálinger Katalin alelnök mondta el, amit szeretett volna, ő “nem akarta túlspilázni a dolgot”, mert örült, hogy ilyen boldognak látta a csapatot.

“A végén nagy löketet adott, hogy mínusz hatról feljöttünk, a hétméteresnél úgy éreztem, nekem is adnom kell egyet a csapatnak. Milosavljevic előtte az összes hetesét belőtte, bíztam abban, hogy a nagy számok törvénye alapján egyet hibázni fog, vagy sikerül védenem. Előtte mindent megpróbáltam ellene, de a végén én jöttem ki jól a dologból” – emlékezett vissza az utolsó percekre a Ferencváros kapusa.

Böde-Bíró
Böde-Bíró Blanka

A hálóőr szerint a japán csapat a vb-n megmutatta, komoly játékerőt képvisel és nem szabad lebecsülni, de most egyelőre a pihenésé kell, hogy legyen a főszerep, a soron következő feladatokkal majd ráérnek akkor foglalkozni, amikor visszaállnak a munkába.

“Tokió előtt ugyan Győrben játszottuk az olimpiai selejtezőt, de a járvány miatt zárt kapuk mögött. Jó lenne, ha most sok embert meg tudnánk mozgatni” – jelentette ki az esetleges selejtezőtorna-rendezésről Böde-Bíró.

A magyar válogatott hétfőn az utolsó negyedórában hatgólos hátrányból fordítva 23-22-re legyőzte a horvát csapatot, ezzel a tizedik, még éppen olimpiai selejtezőt érő helyen zárta a svéd-norvég-dán közös rendezésű viadalt.

Az olimpiai kvalifikációs torna április 11. és 14. között lesz, a magyarok Japánnal, Kamerunnal és a most zajló vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkoznak. A viadal megrendezésére pályázni kellett, az MKSZ ezt megtette, a nemzetközi szövetség a jövő héten dönt a házigazdákról.

(MTI)

Göteborgi csoda! Hatgólos hátrányból fordított a női kézilabda-válogatott

Debreczeni-Klivinyi: bármi áron meg akartuk csinálni