Bóka János: Magyarország nem fogja meggondolni magát Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor Argentínában. Fotó: Fernando Gens/dpa

Magyarország nem fogja meggondolni magát Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével és pénzügyi támogatásával kapcsolatban – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden.

A miniszterelnök volt EU sherpája Bóka János a Facebook-oldalán közölte, Magyarországnak határozott véleménye van: Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését idő előttinek tartják.

“Magyarország álláspontja elvi alapokon áll”

– tette hozzá.

A miniszter azt írta, Ukrajna pénzügyi támogatását az Európai Unió közös költségvetésén kívüli keretből kell megvalósítani: a tagállamok hozzájárulásából, a javasoltnál sokkal rövidebb tervezési időszakkal, a tagállamok világos politikai iránymutatása alapján.

Bejegyzésében a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy “a magyar embereket megillető pénzek és Ukrajna támogatásának bármilyen összekapcsolása Magyarország elleni zsarolási kísérlet, amit a kormány visszautasít”. Hozzátette, hogy “Magyarország nyílt lapokkal játszik”.

Bóka János a bejegyzésben arról is tájékoztatott, hogy interjút adott a Financial Timesnak, amelyben a kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról is beszélt.

Bóka János 2003 és 2004 között az Információs Hivatalban dolgozott, ezt követően egészen 2009-ig képviselői munkatárs volt az Európai Parlamentben Szent-Iványi István, az SZDSZ EP-képviselőjének asszisztenseként. Ugyanebben az évben az SZDSZ EP-képviselőjelöltje is volt az európai parlamenti választáson.

Ukrán külügyminiszter: Nagyon nehéz megérteni, honnan jön Magyarország bővítéssel szembeni ellenállása

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

A Fidesz-KDNP ellenzi a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával