A nyíltvízi úszók és a vízilabdázók szállíthatják a vizes világbajnokság magyar érmeit

vizes

Pénteken Dohában megkezdődik a 21. vizes világbajnokság, amely több szempontból is különleges: mindössze 187 nappal a fukuokai vb záróünnepségét követően gyűlnek össze újra a vizes sportágak – úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, óriás-toronyugrás, szinkronúszás, vízilabda – legjobbjai, ráadásul szinte minden szakágban ez az utolsó lehetőség az olimpiai kvótaszerzésre.

A vb első hetében a magyarok közül a nyíltvízi úszók szerezhetnek érmeket, kvótákat: Fukuokában Rasovszky Kristóf és a váltó is második volt, előbbi ezzel a szakág történetének első magyar versenyzőjeként állt kétszer is dobogón egy világbajnokságon. Rasovszkynak ezzel biztossá vált az olimpiai részvétele, ugyanis Japánban az első három szerzett kvótát. Ezúttal a férfiaknál és a nőknél is további 13-13 hely talál gazdára. 

A férfi mezőnyben erre nagyon jó eséllyel pályázik Betlehem Dávid, aki az előző vb-n ugyan csak 16. lett az olimpiai, 10 kilométeres versenyszámban, de ezt a “kisiklást” leszámítva folyamatosan ott van a világ élmezőnyében. Betlehemnek ugyanakkor már van a medencében megúszott szintideje 1500 méteren, amivel a nemzetközi szövetség szabályzata alapján lehetne nevezni a nyíltvízi olimpiai küzdelmekre is.

A nőknél az egyaránt 19 éves Fábián Bettina és Szimcsák Mira küzd azért, hogy bekerüljön a legjobb 13 olyan úszó közé, akik nem rendelkeznék még kvótával. Előbbinek erre a legutóbbi eredménye alapján jó esélye van, hiszen Fukuokában a csapattal begyűjtött ezüst mellett 10 kilométeren a kilencedik helyen zárt.

A szinkronúszóknál a magyarok párosban a juniorkorú Barbócz Blanka és Bastianelli Angelika révén harcolnak az ötkarikás indulásért, ennek elérése viszont óriási bravúr lenne. Árkovics Petra szövetségi kapitány elmondta, hogy a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságon az ötödik helyen döntős duó gyakorlatának pontszámát jelentősen, tíz ponttal emelték meg az elmúlt időszakban, és ha ezt végre is tudják hajtani, akkor előre léphetnek.

Nem jutottak döntőbe a magyarok egyméteres műugrásban

Mosena Estilla a 37., Kun Patrícia pedig a 40. helyen végzett a női műugrók egyméteres számának pénteki selejtezőjében a dohai vizes világbajnokság nyitónapján.

A vb eredményközlője alapján Mosena 178,95, Kun 156,40 ponttal zárt a 47 fős mezőnyben.

Az esti döntőbe a legjobb 12 került be. A 12. helyezett svájci Michelle Heimberg 230,95 ponttal lett finalista.

Kovács Eszter toronyugrásban indul majd, a fiatal versenyzőnek ez lesz az első felnőtt világbajnoksága, számára egyértelműen a tapasztalatszerzés a cél ebben a számban.

Hatalmas a tét a női vízilabda-válogatott számára, amely sem Fukuokában, sem januárban az eindhoveni Európa-bajnokságon nem tudta megszerezni a kvótát

Mihók Attila és Cseh Sándor együttesének nem lesz könnyű dolga, hiszen a papírforma szerint a negyeddöntőben az olimpiai bajnok amerikai, vagy a címvédő és hazai környezetben Európa-bajnok holland csapattal találkozhat, de az erőviszonyok alapján jó esély van rá, hogy a vb-n kiosztásra kerülő kettőből legalább az egyik kvóta az 5-8. helyért sorra kerülő rájátszásban talál majd gazdára. A párizsi indulásért a magyaroknak várhatóan Olaszországot vagy Kanadát kell megelőzniük. A női válogatott a csoportküzdelmek során Új-Zélanddal, Szingarpúrral és Ausztráliával, csap össze.

A férfi vízilabda-válogatott címvédőként már biztos párizsi induló

A riválisokkal ellentétben a játékosok nagy része nem egy nagy tornáról érkezik, hiszen Varga Zsolt a januári, horvátországi Európa-bajnokságon a fiataloknak adott lehetőséget, akik éltek is ezzel, mivel a negyedik helyen zárták a kontinensviadalt. A csapatba most visszakerültek a rutinos sztárok, de Kovács Péter, Tátrai Dávid és Bányai Márkszemélyében három olyan játékos is található az együttesben, akik nem voltak a fukuokai győztesek között, viszont az Eb-n bizonyítottak. A nemzeti együttes a csoportkörben sorrendben Romániával, Olaszországgal és Kazahsztánnal játszik.

A világbajnokság második hetében a vízilabdázók mellett a medencés úszóké lesz a főszerep. Fukuokában az egyetlen érmet a 200 méter háton diadalmaskodó Kós Hubert szerezte, de ő a párizsi olimpia miatt kihagyja világbajnokságot, így főként a minél több döntés szereplésben lehet majd bízni, és abban, hogy háromszor is képesek legyenek a lehető legjobban leúszni egy számot a magyarok – ez Japánban csak néhányuknak sikerült. 

A magyar küldöttségből Kapás Boglárka és Holló Balázs az olimpiai szint elérése reményében ugrik majd medencébe. A vb-t szokatlan időpontja miatt jónéhányan kihagyják a nemzetközi klasszisok közül, így több számban születhet majd meglepetés.

Rekord résztvevői létszámmal indul a program Dohában

A szervezők bejelentése szerint az első katari vizes vb-n több mint 2600 versenyző szerepel 201 országból, valamint indul a menekültek csapata is. 

Külön véve a sportágakat, négyben – köztük az úszásban – soha ennyi ország nem indult még vb-n, míg három sportágban a versenyzők létszáma számít csúcsnak.

A hat sportágban – úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, óriás-toronyugrás, szinkronúszás, vízilabda – összesen 75 számban hirdetnek győztest.

Huszain al-Muszallam, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke kiemelte, hogy mivel ez a régió először ad otthont vizes vb-nek, izgatottan várják, hogyan járul majd hozzá az esemény a célközönség bővüléséhez, hogy minél többen vehessenek részt, versenyezhessenek a vizes sportokban, illetve minél többen részesüljenek az előnyeiből. 

“Örülünk, hogy itt lehetünk Dohában a vizes világbajnokságon. Katar bebizonyította, hogy kiváló házigazdája a nagy sporteseményeknek, és nagyon bízunk benne, hogy a sportolók számára a legjobb feltételeket biztosítja a versenyzéshez. Máris kaptunk pozitív visszajelzéseket sportolóktól, akik izgatottan várják, hogy elkezdődjenek a küzdelmek” – tette hozzá.

A dohai vizes világbajnokságot az M4 Sport élőben közvetíti

(MTI)

Varga Zsolt: össze kell illeszteni a csapat két felét

Tizenkét világbajnok, három vb-újonc a férfi vízilabda-válogatottban