Tizenkét világbajnok, három vb-újonc a férfi vízilabda-válogatottban

MVLSZ

A tavalyi vb-aranyérmesek közül tizenketten ismét ott vannak a férfi vízilabda-válogatott keretében, míg hárman – Bányai Márk, Kovács Péter és Tátrai Dávid – életük első világbajnokságára készülhetnek Varga Zsolt szövetségi kapitány hétfőn este nyilvánosságra hozott dohai csapatában. 

A magyar szövetség közleménye szerint Varga Zsolt a múlt heti, franciák és spanyolok elleni kétkapus gyakorlások összes tapasztalata alapján véglegesítette az utazók névsorát, melyet a hétfő esti edzésén hozott nyilvánosságra.

“A tizenöt fő kijelölésénél egyértelműen az döntött, hogy ki van a legjobb formában a kerettagok közül, természetesen szem előtt tartva azt is, hogy közülük ki illeszkedik a legjobban a csapatstruktúrába és a stratégiánkba” – mondta Varga Zsolt.

Az Európa-bajnokság időszakában itthon készülő világbajnokok közül szinte mindenki utazik a világbajnokságra, így Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő. Egyedül a második számú kapus posztját tavaly betöltő Lévai Márton nem, helyette a zágrábi Eb-n remek teljesítmény nyújtó szolnoki Bányai Márk tarthat Dohába.

A zágrábi kontinensviadalon is harcba vetett fukuokai aranyérmesek közül ismét behívót kapott Fekete Gergő, Nagy Ádám, Pohl Zoltán és Vigvári Vince. A tavalyi világbajnokságon szereplők közül Lévai Márton mellett Molnár Erik és Vigvári Vendel maradt ki.

Bányai Márk mellett pályafutása első világbajnokságára készülhet a BVSC centere, Kovács Péter, valamint klubtársa, a kontinensviadalon emlékezetes megmozdulásokat produkáló U20-as világbajnok Tátrai Dávid szintén lehetőséget kap a további bizonyításra.

A rangidős Varga Dénes tovább javíthatja rekordját: a dohai lesz pályafutása tizedik világbajnoksága. Tizenhét éve, Melbourne-ben szerepelt először. Ő és Vámos Márton pedig akár beérheti Slobodan Nikicet: a Vasas jelenlegi edzője, a szerbek egykori remek centere a sportág történetének jelenlegi egyetlen háromszoros világbajnoka.

A férfi válogatott jövő hétfőn kezdi meg a vb-menetelést a románok ellen, február 7-én az olaszok, 9-én a kazahok következnek. A csoportelső azonnal a negyeddöntőbe jut, a második helyezett minden bizonnyal a szerb-montenegrói-amerikai hármas egyikével játszik keresztbe a nyolc közé jutásért.

Kapusok: Vogel Soma, Bányai Márk 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Kovács Péter, Bányai Márk, Vigvári Vince, Tátrai Dávid

Forrás: MVLSZ / MTI

A magyar férfi vízilabda-válogatott a hajrára őrölte fel a franciákat