A magyar férfi vízilabda-válogatott a hajrára őrölte fel a franciákat

Jansik
Jansik Szilárd öt gólt szerzett

A februári, dohai világbajnokságra címvédőként készülő magyar férfi vízilabda-válogatott barátságos mérkőzésen hazai környezetben 14-10-re legyőzte a francia csapatot.

A Komjádi Uszodában telt ház fogadta a csapatokat, a magyaroknál visszatértek a Fukuokában világbajnoki címet nyert, a januári Európa-bajnokságot viszont kihagyó rutinos klasszisok, míg a horvátországi kontinensviadalon remekül helytálló csapatból Tátrai Dávid és Kovács Péter kapott lehetőséget azok közül, akik nem voltak ott Japánban.

Az első negyedben meglátszott, hogy a két válogatott hétfő óta közösen készül, hiszen hosszú perceken keresztül nem tudták meglepni egymást, még kiállítást sem ítéltek a bírók. A magyarokat az első két negyedben a vb legjobbjának megválasztott Zalánki Gergő és a csapatkapitány Jansik Szilárd “húzta”, mindketten két-két remek gólt szereztek.

A franciák azonban ezúttal is bizonyították, hogy rendkívül sokat fejlődtek, még a világ élvonalába tartozó csapatokat is képesek megszorongatni, így a harmadik negyedben kétgólos hátrányból egyenlítettek parádés átlövésekkel.

A záró nyolc percre kissé elfáradtak a franciák, akik lefordulásból két gólt is kaptak, Zalánki és Vigvári Vince volt befejező, utóbbi ráadásul egy gyönyörű ejtéssel el is döntötte az összecsapást. Ebben a játékrészben a magyarok kedvükre szerezték a gólokat, teljesen felőrölték riválisukat, így megérdemelten diadalmaskodtak.

Varga Zsolt, szövetségi kapitány

„Egy hivatalos mérkőzés mindig más, mint az edzőmeccsek, mert ott azért mindenképp győzni szeretnénk. Nagy volt a különbség az eleje és a vége között, eleinte jól működött a védekezés, ami aztán felpuhult kicsit, miközben a támadás működött először kevésbe, aztán az is feljavult. Lett egy ritmusa a meccsnek, a végén pedig a sok labdaszerzés volt a kulcs, amikből el tudtunk indulni. A lassabb játék sokkal gyorsabbá fejlődött idővel, és ezt is várom ezektől a meccsektől, azaz nyerjük vissza a meccsritmust. Számítottam arra, hogy eleinte nehéz lesz, hiszen mi nem voltunk meccsben, a franciák viszont igen, a kétkapuknak is voltak szorosabb részei, és ettől a mérkőzéstől is ezt vártam.”

Varga Zsolt szövetségi kapitány hamarosan szűkíti a keretet – amelyet a Fukuokában világbajnoki címet nyert rutinosabb és a januári Európa-bajnokságon negyedik fiatalok alkotják -, csütörtökön pedig Barcelonába utazik a csapat, ahol az Európa-bajnok spanyolokkal gyakorol majd.

A találkozót a Komjádi Uszodában tekintette meg Husszein al-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség elnöke, valamin az európai szövetséget (LEN) vezető Antonio Silva.

Magyarország-Franciaország 14-10 (2-1, 2-1, 4-6, 6-2)
A magyar csapat gólszerzői
: Jansik 5, Zalánki 3, Vámos, Vigvári Vi. 2-2, Tátrai, Manhercz 1-1.

Forrás: MVLSZ / MTI

Európa-bajnoki negyedik lett a fiatal férfi vízilabda-válogatott