Varga Zsolt: össze kell illeszteni a csapat két felét

Varga Zsolt
Varga Zsolt. Fotó: MVLSZ

Fizikai állapot és taktika szempontjából egyformán össze kell illeszteni a magyar férfi vízilabda-válogatott két felét a dohai világbajnokság előtt Varga Zsolt szerint. 

A válogatott sajtónyilvános edzését követően a Duna Arénában a szövetségi kapitány újságíróknak elmondta: nagyon más formában van a zágrábi Európa-bajnokságon negyedik helyezett keret, illetve a kontinenstorna alatt itthon készülő világbajnok játékosok csoportja.

“Az Európa-bajnokságról hazatérő osztag tagjai meccsformában vannak, de a fizikális állapotuk elindult lefelé, ez természetes, vesztettek az állóképességükből, a fizikai erejükből. Velük bele kell állni abba a munkába, ami kiegyenlíti a különbséget. Akik itthon dolgoztak, azok pedig nyilván játékhiánnyal küzdenek, nekik még ki kell jönniük a fizikális munkából, meg kell szerezniük a mérkőzésekhez szükséges robbanékonyságot” – vázolta fel a szokatlan helyzetet a szakvezető, hozzátéve, hogy integrálni kell a két részt, hogy a taktikai elemek közösen, jó kommunikációval tudjanak működni. Megemlítette, “új utakat” is járnak, hogy védekezésben még hatékonyabbak tudjanak lenni.

Az MTI kérdésére kitért rá: az edzést kihagyó Varga Dénes beteg, fülfájással küzd, így épp orvosnál járt a tréning ideje alatt.

“Nem lenne jó, ha a fülfájást hordoznánk magunkkal, az be tud úgy gyulladni, hogy lehetőség szerint jobb megelőzni” 

– szögezte le a tizedik világbajnokságára készülő klasszist illetően.

A kétkapuzást és egykapuzást egyaránt tartalmazó edzés után Vámos Márton az MTI-nek hangsúlyozta: a felkészülés negyedik hetében a fáradtság a fő érzése, de már a frissítő szakaszban járnak, mivel csak kétórás volt a vízi edzés. Meglátása szerint már a románok elleni mérkőzésre mindenki százszázalékos lesz.

“Pont egy hét múlva lesz az olaszok elleni csoportrangadó, arra készülünk a legjobban, az ő játékukat próbáltuk modellezni: támadást, védekezést, emberelőnyt- és hátrányt egyaránt” – magyarázta. Úgy véli, mivel tíz nappal a találkozó előtt elkezdtek készülni a riválisra, a rangadóra tökéletesen felkészült lesz a csapat.

“Úgy tudunk bemenni ellenük, hogy a győzelem – úgy gondolom – nem lesz kérdés” 

– jelentette ki.

A bal combján lévő kinezilógiai tapaszról azt mondta: az elmúlt három hétben a felkészülés során kissé túlterhelt volt az izomzata, a  “rakoncátlankodó” combközelítője miatt volt rá szükség, de a vb-re rendben lesz.

Magyar aranyérem esetén Vámos és Varga Dénes beéri Slobodan Nikicet: a Vasas jelenlegi edzője, a szerbek egykori remek centere a sportág történetének jelenlegi egyetlen háromszoros világbajnoka.

“Nagyon reméljük, hogy így lesz, ez egy hozadéka annak a munkának, amit már beleraktunk és amit kint Dohában is el fogunk végezni. Ennek lehet a hozadéka, hogy eljutunk a döntőig és megnyerjük, de először a csoportmeccsek mentén kell haladnunk” 

– nyilatkozott Vámos.

Jansik Szilárd nem vett részt az Európa-bajnokságon, de közben a többi itthon maradóval együtt készült, ilyen „összefésülésben” viszont még nem volt része. Ezzel együtt is úgy érzi, az összhanggal nem lesz gond, és most is állnak olyan jól, mint Fukuoka előtt egy héttel:

„Nehéz összehasonlítani, sok idő eltelt azóta és az összeállítás is változott. A csapategység nagyon rendben van, a visszatérő és csatlakozó fiatalok nagy erőt hoztak nekünk, önbizalommal érkeztek. Jól haladunk, még nem vagyunk teljesen kész, kellenek apró finomhangolások, de még van egy hetünk a legfontosabb meccsig.”

A fiatalok közül az egyik legnagyobb rúgást Tátrai Dávid mérte a válogatott ajtajára, aki sokszor szemkápráztató játékkal és gólokkal nyűgözte le a szurkolókat, sőt olykor az ellenfeleket is. De már ennyi idősen is profi, nem száll el magától, a világbajnokság pedig biztosan a javára fog válni:

„Egyik oldalról Meseországban érzem magamat, folyamatosan jobbnál jobb dolgok történnek velem, de 12 éve azért járok le mindennap az uszodába, hogy ezeket elérhessem. Az U20-as vb után úgy éreztem, reális esélyem lehet, mivel behívtak a keretbe, de ezek most hatalmas mérföldkövek. Élvezem minden egyes pillanatát, próbálok minél többet tanulni és annyi információt gyűjteni, amennyit csak tudok, mert 20 évesen a fejlődésem a legfontosabb” 

– mondta a BVSC tehetsége.

A Dohába pénteken utazó válogatott hétfőn kezdi meg a vb-menetelést a románok ellen, jövő szerdán az olaszok, két napra rá a kazahok következnek. A csoportelső azonnal a negyeddöntőbe jut, a második helyezett minden bizonnyal a szerb-montenegrói-amerikai hármas egyikével játszik keresztbe a nyolc közé jutásért.

Kapusok: Vogel Soma, Bányai Márk 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Kovács Péter, Bányai Márk, Vigvári Vince, Tátrai Dávid

A csoportkör programja:

Február 5., hétfő: Románia–Magyarország 18:30
Február 7., szerda: Magyarország–Olaszország 18:30
Február 9., péntek: Kazahsztán–Magyarország 8:30

Forrás: MTI / MVLSZ

Tizenkét világbajnok, három vb-újonc a férfi vízilabda-válogatottban