A hetedik helyen végzett Érdi Mária

Érdi Mária
Érdi Mária

A vitorlázó Érdi Mária a hetedik helyen végzett az ILCA 6 (korábbi Laser) hajóosztály argentínai világbajnokságán.

Az MVM SE hajósa, aki címvédőként utazott Mar del Platára, hétfőn még negyedik volt, majd kedden két nem túl jól sikerült futam után a harmadikban műszaki hiba hátráltatta – csavarok lazultak meg a hajóján -, emiatt nem tudta befejezni azt a részversenyt. 

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint méltányossági kérelmet nyújtott be, és – mivel a szállító, akitől mindenki bérelte a hajókat, elismerte a típushibát és hogy érdi hajóján nem cserélték ki a két csavart a vb előtt, miközben a többiekén igen – a magyar vitorlázó megkapta az átlagpontot. Ezzel együtt visszacsúszott a kilencedik helyre.

A szerdai éremfutamban, melyben a legjobb tíz vitorlázó vett részt, a viadal honlapja szerint első lett. Ez az eredmény duplán számított, így összesítésben két helyet lépett előre az M4 Sport – Az év sportolója gálán hétfő este az év női sportolójának választott Érdi Mária.

“Bosszantó, hogy egy műszaki hiba pont egy világbajnokságon kerül az utamba” – mondta csapata tájékoztatása szerint.

“Az utolsó előtti versenynapon kiszakadt a talpcsigám a helyéről, később kiderült, hogy a gyártó típushibának minősítette a csavarok gyengeségét, és a vb-n mindegyik hajóban kicserélte azokat, egyedül nálam ez elmaradt sajnos. Ezért kerültem ilyen méltatlan helyzetbe. Méltányossági kérelmet nyújtottunk be, végül annyi pontot kaptam, hogy éppen csak bekerültem vele az éremfutamba. Csalódott voltam, és nem is akartam elindulni az utolsó futamon, de végül mégis ott voltam a rajtnál, amit nem bánok, mert jobb volt győzelemmel befejezni a vb-t”

– összegzett.

Edzője, Enrico Strazzera úgy vélekedett, hogy nehéz verseny van mögöttük.

“Szervezési pontatlanságok is voltak, ami pedig Márival történt, az a szégyen kategória. Ha ez az incidens nincs, akkor a medal race-en az éremért harcolt volna. Mindenesetre bizonyított az utolsó futamon”  

– fűzte hozzá. 

A női egyszemélyes olimpiai hajóosztály világbajnokságán 46 ország 102 sportolója indult. Ott volt a mezőnyben négy világbajnok és legutóbbi két olimpiai aranyérmes is.     

A magyar vitorlázó tavaly augusztusban olimpiai kvótát szerzett az ötkarikás hajóosztályok hágai világbajnokságán, melyet megnyert.

ILCA 6, világbajnok:

    Anne-Marie Rindom (Dánia) 58 helyezési pont
2. Charlotte Rose (Egyesült Államok) 75
3. Emma Plasschaert (Belgium) 78
…7. Érdi Mária 104,5

(MTI)

Az Év sportolójának választott Érdi Mária feljött a negyedik helyre a világbajnokságon