A Debreceni VSC győzött Zalaegerszegen

Dzsudzsák
Fotó: Pezzetta Umberto

A vendég Debrecen hátrányból fordítva 2-1-re nyert a Zalaegerszeg vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 14. fordulójának szombati játéknapján. A múlt hétfőn kinevezett Márton Gábor így vereséggel tért vissza a kék-fehérekhez, akiknél 2020-ban már volt vezetőedző.

A Debrecen többet birtokolta a labdát, de mezőnyfölénye meddőnek bizonyult, helyzetek ugyanis nem alakultak ki. Az első kaput eltaláló lövésre több mint húsz percet kellett várni. 

A Zalaegerszeg az edzőváltás után elsősorban a stabilitásra és a biztonságra helyezte a hangsúlyt, gyors ellentámadásokkal próbálkozott, de ezek többsége nem jutott el a vendégek kapujáig. A szórványos hazai akciók egyikéből aztán Yohan Croizet betalált, így kissé váratlanul a kék-fehérek vonulhattak előnnyel a szünetre.

A játék képe a térfélcserét követően sem változott: ugyan irányított a Debrecen, de helyzetei továbbra sem voltak a szervezetten futballozó ZTE ellen. A hazaiak védelmét aztán egyéni akció törte fel, Dzsudzsák Balázs szlalomozott át a védők között, majd közelről kilőtte a bal alsó sarkot. 

Bő tíz perccel később Oliveira beadása után a menteni igyekvő Várkonyi a saját kapujába lőtt. Innentől a zalaiak ugyan próbálták felpörgetni a játékot, de amíg a Debrecennek kétszer is sikerült a meddő mezőnyfölényből betalálnia, addig a kék-fehéreknek nem, mert lövéseik rendre elkerülték a kaput.

Márton Gábor, a ZTE vezetőedzője

“Az első félidőben bátortalanok voltunk, de eredményesek. A második játékrészben nem volt meg a szükséges higgadtság, szerintem nem érdemeltünk vereséget.”

Srdjan Blagojevic, a DVSC vezetőedzője

“Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez, fontos volt számunkra a mai siker. Próbáltuk kontrollálni a mérkőzést, a ZTE arra várt, hogy hibázzunk. Az első félidőben a tervük bevált, de szünet után több energiát tudtunk vinni a meccsbe, és a széleket is jobban használtuk. Köszönöm a szurkolóinknak, hogy ilyen messze elkísérték a csapatot.”

OTP Bank Liga, 14. forduló

ZTE FC – Debreceni VSC 1-2 (1-0)
Zalaegerszeg, 1914 néző, v.: Andó-Szabó
Gól: Croizet (39.), illetve Dzsudzsák (56.), Várkonyi (68., öngól)
ZTE FC: Dombó – Várkonyi, Evangelu, Bedi – Lesjak (Huszti, 80.), Mance (Spoljaric, 80.), Sankovic (Szalay Sz., 88.), Csóka – Croizet – Németh D. (Mim, 69.), Sajbán (Ubochioma, 80.)
DVSC: Megyeri – Kusnyír, Dreskovic, Lagator, Ferenczi (Mojzis, 83.) – Loncar, Manrique – Vajda (Oliveira, 46.), Dzsudzsák (Romancsuk, 83.), Domingues (Szécsi, 73.) – Bárány (Tuboly, 90.)

Az MTK Budapest kikapott Kisvárdán

Az első félidőben a fővárosiak játszottak fölényben, legalábbis a támadásokat illetően. A hazaiak ugyanakkor úgy vezettek 1-0-ra a szünetben, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint nem is volt kaput eltaláló lövésük. 

Ennek oka az volt, hogy egy bedobást követően a vendégvédelem nem tudott felszabadítani, a kisvárdaiak balul sikerült kapura lövésébe pedig Végh Bence ért bele olyan szerencsétlenül, hogy megmozdulásának öngól lett a vége. Az MTK így hiába futballozott jobban, mint a rivális, mégis hátrányban volt.

Fordulás után viszonylag hamar tizenegyeshez jutott a Kisvárda Kádár Tamás kezezését követően, igaz, az esetet hosszas videóbírós ellenőrzésnek vetették alá. Végül a hazaiak részéről Branimir Cipetic állhatott a labda mögé és nem hibázott, így valamivel több mint fél órával a lefújás előtt már kétgólos volt a hazaiak előnye.

Az MTK-nak egyre inkább sürgőssé vált a gólhelyzetek kialakítása, aztán a hat perccel korábban csereként beálló Stieber Zoltán szépített egy remek szabadrúgásgóllal. A hajrában a fővárosiak igyekeztek nagy nyomás alá helyezni a kisvárdai kaput, de egy ellentámadás végén ismét a hazai együttes volt eredményes, s így otthon tartotta a három pontot.

A várdaiak ezzel a sikerrel nem mozdultak el a tabella utolsó helyéről, de sorozatban három vereséget követően tudtak újfent diadalmaskodni. Az MTK ugyanakkor vendégként már egymás után negyedik bajnokiján maradt nyeretlen.

Kisvárda Master Good – MTK Budapest 3-1 (1-0)
Kisvárda, v: Erdős
Gól: Végh (21., öngól), Cipetic (56.- 11-esből), Czékus (95.), illetve Stieber (69.)
Kisvárda: Kovács M. – Cipetic, Stefan (Navratil, 70.), Jovicic, Széles, Alic (Lippai, 93.) – Melnyik, Ötvös, Nikolov (Makowski, 70.) – Ilievski (Czékus, 81.), Balogh N. (Camaj, 69.)
MTK: Demjén – Hej, Kádár, Kocsis G. (Zuigéber, 85.) – Kovács (Kosznovszky, 46.), Kata (Horváth A., 76.), Thiam (Stieber, 63.), Antonov – Bognár I. – Molnár (Richlord, 46.), Végh.

A Mezőkövesd kiütötte az ÚJPEST FC-t

A jó iramú első félidőben mindkét csapat a támadásra helyezte a hangsúlyt, de a hazaiak jóval veszélyesebben játszottak. A szerb gólfelelős, Stefan Drazic révén már bő negyedóra után “felavatták” a vendégek újonc kapusát, Molnár Zsombort, akinek a folytatásban is sok dolga akadt. 

Az újpesti támadásokból hiányzott az átütőerő, és védekezésben sem jeleskedtek a lila-fehérek, ezt kihasználva a félidő hajrájában Molnár Gábor jóvoltából megduplázták előnyüket a kövesdiek.

A szünetben kettőt cserélt Nebojsa Vignjevic, az újpestiek vezetőedzője, csapata pedig a korábbiaknál lendületesebben játszva beszorította ellenfelét, bár veszélyes helyzetet – két közeli szabadrúgáson kívül – továbbra sem tudott kialakítani. 

A másik oldalon egy kontra után Drazic kapufát rúgott, a folytatásban pedig kijött a szorításból a hazai együttes és többször is zavart okozott a vendégek kapuja előtt. A hajrában egyre több volt a hiba mindkét oldalon, s bár az Újpest a lefújásig küzdött a szépítő gólért, a Mezőkövesd eredményesen őrizte előnyét, amihez a 89., majd a 93. percben még két gólt sikerült hozzátennie. Az utolsó találat előtt négy hazai játékos passzolgatott az újpesti kapu előterében, végül a második gólját szerző Drazic juttatta a hálóba a labdát.

A hazaiak sorozatban harmadszor nyertek saját közönségük előtt, míg a fővárosiak egymás után negyedszer kaptak ki.

Mezőkövesd Zsóry FC – Újpest FC 4-0 (2-0) 
Mezőkövesd, Városi Stadion, v: Derdák
Gól: Drazic (16., 93.), Molnár G. (39.), Cseke (89.)
Mezőkövesd: Piscitelli – Kállai, Pillár, Beriasvili, Vajda – Cseke, Gomis – Molnár G., Cseri (Filip, 72.), Da. Babunski – Drazic.
Újpest FC: Molnár Zs. – Pauljevic (Kastrati, 82.), Andzulasz, Kosanovic – Simon K. (Kis T., 46.), Onovo, Tajti (Mörschel, 82.), Tamás K. – Varga Gy. (Jürgens, 62.), Csoboth – Ambrose (Sasere, 46.)

Négyszer csendültek fel a kánkán taktusai Pakson

A Paks ritkán látható körülmények között döntötte el a három pont sorsát az első félidőben: Hahn a találkozó elején véletlenül fejbe rúgta a vendégek kapusát, Ogyincovot, a hálóőr így olyan ökölvívóra hasonlított, aki komoly ütést kapott, ennek ellenére nem kért cserét.

Az „ütés” – azaz rúgás – viszont nem múlt el nyomtalanul, ugyanis néhány perccel később Ogyincov borzalmasan jött ki egy beadásra, majd egy távoli lövésről maradt le, így kétgólos előnyre tett szert a Paks.

12. perc: Mezei bal oldali szabadrúgása a túloldalon kiválóan érkező Könyves Norbertnekvolt pontos, aki éles szögből a kapuba pofozta a labdát (1-0).

21. perc: Mezei Szabolcs lőhetett tisztán távolról, a pálya tengelyéből, nem hibázott (2-0).

A kapust végül lecserélték, de helyettesét is gyorsan felavatta a hazai együttes, amely ezzel a szünetig el is döntötte a három pont sorsát.

27. perc: Mezei életveszélyes szögletét Szabó János vágta a kapuba (3-0).

A fordulás után néhány perccel büntetőből szépített a Diósgyőr.

53. perc: Szélpál kezezését követően Pozeg Vancas értékesítette a tizenegyest (3-1).

A diósgyőri cserekapus Sentic beütötte a fejét a kapufába, amikor a 66. percben Könyves emelését védte óriási bravúrral visszafutás közben.

A folytatásban próbálkozott a Diósgyőr, de a paksiak végleg lezárták a mérkőzést a csereként pályára lépő Haraszti és Hahn gyönyörű, kettő a kettő ellen végigvitt akciójával.

80. perc: Haraszti húzta meg a pálya tengelyében, és mindenkit lelépve Hahn Jánosnakpasszolt a tizenhatoson belül, aki egy cselt követően tekert a kapuba (4-1).

Bognár György vezetőedző együttese sikerével a mezőnyben egyedüliként őrzi hazai veretlenségét

„Úgy gondolom, az egész első félidő megadta a teljes meccs alaphangját. Az első negyvenöt percben egyértelműen a mi akaratunk érvényesült. Ugyanarra a játékra törekszik mindkét csapat, de mi ebben azért egy picit előrébb tartunk. Fiataljaink nagyon tehetségesek, de akkora átütő erő nincs még bennük, így ennyit számít, ha a rutinosabbak kezdenek. Számunkra fontos a központi támogatás, ami a fiatal percekhez van kötve. Simon Barnabás szerepeltetése is lényeges volt, sokat számít tíz perc, főleg mivel terveink vannak vele a következő találkozóinkon. Az eddig megszerzett huszonnyolc pontunk nagyszerű, játékosaink megérdemlik a dicséretet.”

Paksi FC – Diósgyőri VTK 4-1 (3-0)
Paks, 1712 néző, v.: Pintér
Gól: Könyves (12.), Mezei (21.), Szabó J. (27.), Hahn (80.), illetve Pozeg Vancas (53., 11-es)
Paks: Szappanos (Simon B., 84.) – Szélpál, Kinyik, Szabó J. – Kovács K., Windecker (Horváth K., 51.), Papp K., Mezei, Osváth – Hahn (Pesti Z., 84.), Könyves (Haraszti, 70.)
DVTK: Ogyincov (Sentic, 23.) – Szatmári Cs., Csorbadzsijszki, Vallejo – Lukács (Pernambuco, 46.), Franchu (Bokros, 46.), Holdampf (Bényei, 71.), Pozeg Vancas, Stephen – Edomwonyi, Acolaste (Kampecisz, 75.)

A tabella:
 1.  Paksi FC                    14  8   4   2    27-15  28 pont
 2.  Ferencvárosi TC             12  8   1   3    34-15  25
 3.  Debreceni VSC               14  7   2   5    23-19  23
 4.  Puskás Akadémia FC          13  6   5   2    22-16  23
 5.  Fehérvár FC                 13  6   2   5    25-20  20
 6.  Diósgyőri VTK               14  6   2   6    21-21  20
 7.  Újpest FC                   14  6   2   6    22-28  20
 8.  Kecskeméti TE               13  6   1   6    20-20  19
 9.  MTK Budapest                14  5   3   6    14-23  18
10.  Mezőkövesd Zsóry FC         13  4   1   8    17-22  13
11.  ZTE FC                      14  3   2   9    17-32  11
12.  Kisvárda Master Good        14  3   1  10    14-25  10

Vasárnap játsszák:
Puskás Akadémia FC-Ferencvárosi TC 17.00
Fehérvár FC-Kecskeméti TE 19.30

Forráss: DVSC / MTI

Schäfer András visszatért, pontot szerzett az Union Berlin