Női kézilabda-válogatott: kétgólos vereség Hollandiában

Hollandia

A szerdán rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott 25-23-ra kikapott Rotterdamban Hollandia együttesétől.

A válogatott péntek kora délutáni órákban induló járatát törölték, így frankfurti átszállással utazott Amszterdamba. A holland olimpiai felkészülési központba, Arnhembe –  a szövetség honlapjának beszámolója szerint – csak késő este, mintegy hatórás késéssel érkezett meg, így az esti labdás edzés, a videózás és a vacsora is kimaradt a csapat pénteki programjából, amely néhány óra helyett 13 órát töltött utazással. 

A szombat esti rotterdami találkozó előtt délelőtt átmozgató kondiedzésen vett részt az együttes.

Vendéglátójával ezt megelőzően 45 mérkőzést játszott a magyar válogatott, mérlege ezeken 40 győzelem és 5 vereség. Legutóbbi találkozásuk alkalmával három éve az Eb csoportkörében 28-24-es holland siker született.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együtteséből a kapus Szemerey Zsófia és a jobbátlövő Klujber Katrin nem került be a mérkőzés keretébe.

A kiutazáshoz hasonlóan döcögősen indult a találkozó a magyar csapat számára, hét perc után született meg az első gól. A nyitó tíz perc összességében is gólszegény volt (2-1). A szoros kezdés után három góllal elléptek a világbajnokok sorát felvonultató hollandok (6-3), akik ebben a periódusban már többször is a játékukra jellemző gyors támadásokból voltak eredményesek. 

A pontatlan magyar támadás-befejezéseket kihasználva 8-6-ről 11-6-ra léptek el a vendéglátók, a szünetig hátralevő időben viszont valamelyest koncentráltabbá vált Golovin együttesének játéka, így sikerült faragni a különbségből a pihenőig.

A fordulást követően hatgólosra duzzasztotta előnyét Hollandia, többször lövés nélkül zajlottak le a magyar támadások. A játékrész derekára sikerült 19-16-ra feljönni, ennél kisebbre azonban sokáig nem tudta faragni a különbséget a válogatott a pontos holland támadások, illetve a rossz magyar megoldások miatt. A záró hat perchez közelítve sikerült két gólra megközelíteni a hollandokat (22-20), ez a különbség maradt meg a kiegyenlített végjátékban is.

Dione Housheer és a Ferencvárost erősítő Angela Malestein egyaránt öt góllal vette ki a részét a holland sikerből, Kuczora Csenge ugyancsak ötször volt eredményes, míg Böde-Bíró Blanka 17 lövést védett.

Golovin Vlagyimir az M4 Sportnak telefonon elmondta: kisebb megfázás, illetve pihentetés miatt maradt ki a két játékos, ugyanakkor elárulta: Szemerey már jól van, így vasárnap ő lesz a kapuban. Előre tekintve úgy fogalmazott: az orvosi stáb fontos feladata lesz a regeneráció elősegítése, hiszen 24 órán belül két találkozóra kerül sor – vasárnap délután Almelóban ismét megmérkőzik a két együttes -, így ő is igyekszik szétosztani a játékidőket.

“Nagyon fontos, hogy javultunk a németek elleni meccsekhez képest, kevesebb technikai hibára törekedtünk. Védekezésben előreléptünk, Böde-Bíró Blanka nagyon jó teljesítményt nyújtott. Mindkét csapat sok hibával játszott, nekünk persze magunkra kell koncentrálnunk. Nehezen jutottunk el Hollandiába, nem volt labdás edzésünk, ez is befolyásolta talán a meccset, de természetesen mindig az a cél, hogy a mérkőzéseken a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk. Holnap a mai védekezést szeretnénk viszontlátni, illetve természetesen forgatom majd a csapatot, van, aki holnap fog többet játszani, mások pedig kevesebbet a maihoz képest. Nehezen ment az előnyszerzés ma, állóháború volt, holnap, a mai meccs tapasztalataival előrébb juthatunk.”

A magyar válogatott a világbajnokságon Helsingborgban csütörtökön Paraguayjal, jövő szombaton Kamerunnal, két nappal később pedig Montenegróval találkozik a csoportkörben. 

Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Hollandia – Magyarország 25-23 (12-9)
Hollandia
: Duijndam, Lieder, Ten Holte (kapusok), Abbingh 1, Dulfer 1, Haggerty, Housheer 5, Malestein 5 (1), Nüsser 1, Polman 4, Smits 2, Van Vliet, Van der Heijden 2, Van der Vliet 2, Van Wetering 2, Vollebregt.
Magyarország: Bukovszky, Böde-Bíró (kapusok), Albek 1, Bordás, Debreczeni-Klivinyi 1, Füzi-Tóvizi 1, Győri-Lukács 3, Juhász 1, Kuczora 5 (4), Márton 3, Papp 3, Pásztor, Simon 2, Szöllősi-Schatzl 1, Töpfner 1, Vámos 1.

November 26., vasárnap

15:00, Hollandia-Magyarország

Forrás: MKSZ / MTI

Janurik és Faluvégi is lemarad a világbajnokságról