A 87 éves Ferenc pápa nem tervezi a lemondást

Ferenc pápa

A Guadalupei Szűzanya ünnepén Ferenc pápa interjút adott Valentina Alazraki újságírónőnek, az N+ mexikói televízió tudósítójának. Számos témát érintettek: a pápa temetkezési helyét, kapcsolatát Benedek emeritus pápával, idős korát, a pápai utakat, köztük Argentínába tervezett látogatását.

1936. december 17-én született Buenos Airesben Jorge Mario Bergoglio, aki vasárnap tölttötte be 87. életévét

Nem egy döntés, még kevésbé egy forradalom, inkább egy ígéret, amit Ferenc pápa tett Szűz Máriának: „Szeretném, ha a Santa Maria Maggiore-bazilikában temetnének el. A hely már készen áll”.

A 87 éves Ferenc pápa felfedte temetkezési szándékát az N+ mexikói televíziónak és egyúttal megosztotta: azon dolgozik, hogy egyszerűsítse a pápák temetési szertartását. A pápa azt is világossá tette, hogy bár gondol a halálra – ami részben az öregség miatt „elérkezik” – a lemondás gondolata egyáltalán nem szerepel a tervei között. Éppen ellenkezőleg, a Szentatya elárulta azt a vágyát, hogy 2024-ben Belgiumba utazzon, a „függőben lévő” Polinéziába és hazájába, Argentínába tervezett útjai mellett.

Az a vágya, hogy Santa Maria Maggiore-bazilikában temessék el

Az interjút az ismert újságíró, Valentina Alazraki, egy veterán vatikáni megfigyelő készítette azon a napon, amikor Mexikó a Guadalupei Szűzanyát ünnepelte, december 12-én. A „Morenita” (kis sötétbőrű lány) jelen van végig az interjúban, amelynek során a pápa megismétli a Szűzanya iránti „nagy odaadását”. Ezért választotta a Santa Maria Maggiore-bazilikát végső nyughelyéül. A választás történelmi újdonságot jelent, különös tekintettel a közelmúlt pápáira, akiket a vatikáni grottákban temettek el (az utolsó XVI. Benedek volt, aki 2022. december 31-én halt meg).

A Santa Maria Maggiore- bazilikában való temetkezésről szóló döntése megerősíti a kötődését a híres római istentiszteleti helyhez, amelyet a pápa több mint 100 alkalommal keresett fel: a megválasztását követő napon, 2013. március 14-én; majd minden nemzetközi útja előtt és után; és végül a múlt héten, december 8-án, amikor egy „Arany rózsát” ajándékozott a híres Salus Populi Romani-Mária ikonnak, amelyet a hagyomány szerint Szent Lukács festett és amely Róma városának lakóit védelmezi. „Nagyon tisztelem. Nagyon tisztelem. És korábban, amikor Rómába [a megválasztása előtt – a szerk.] jöttem, mindig elmentem oda vasárnap reggel, és ott maradtam egy ideig. Nagyon erős kötelék fűz hozzá” – nyilatkozta Ferenc pápa. Elmondta, hogy a pápák temetésének szertartását a pápai ceremóniamesterrel készítette elő. „Nagyon leegyszerűsítettük” – mondta. A legutóbbi pápai temetés XVI. Benedek temetése volt január 5-én a Szent Péter téren.

sportlövő Európa-bajnokság

Kapcsolata XVI. Benedekkel

Ferenc pápa néhány nappal XVI. Benedek halálának első évfordulója előtt szólt a tíz évig emeritus pápaként élt elődjével való kapcsolatáról. „A kapcsolatom Benedek pápával nagyon szoros volt. Néha elmentem hozzá konzultálni. És ő, nagy bölcsességgel, elmondta a véleményét. De azt mondta: „Te látod” és rám bízta. Mindig segített nekem. Nagyon nagylelkű volt ebben.” Ferenc pápa „kegyelemnek” nevezte, hogy „búcsút vehetett” elődjétől, amikor hallotta egy ápolónőtől, hogy beteg, és imát kért érte a 2022-es utolsó általános kihallgatáson.

“Elmentem meglátogatni. Éber volt, de már nem tudott beszélni, és fogta a kezemet. Gyönyörű volt ez a búcsúvétel. Gyönyörű volt. És három nap múlva meghalt. Benedek nagyszerű ember volt, szerény, egyszerű ember, akinek, amikor rájött korlátaira, volt bátorsága azt mondani, hogy elég. Csodálom ezt az embert.”

A pápa hangsúlyozta: nem vette észre, hogy Benedek már nincs ott, olyan értelemben, hogy távozása kicsit olyan volt, mint élete utolsó évei a Mater Ecclesiae kolostorban: diszkrét, csendes, természetes.

“Nem vettem észre. Időnként elmegyek imádkozni a pápák sírjához, és elmegyek az övé mellett is. De nem vettem észre, mint annak idején, amikor tanácsot adott nekem, nem vettem észre, hogy valaki más adott tanácsot. Megvolt benne az a bölcsesség, hogy szabadon csinálja a dolgokat. De ugyanúgy, mint korábban. Azelőtt közel volt hozzám, most pedig távol van, de nagyon nagy egyszerűséggel.”

Ferenc pápa nem tervezi a lemondást

Mint más alkalmakkor, a pápa kijelentette: nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy nap Benedek nyomdokaiba lépjen, de megismételte, hogy most nincs itt az ideje. Ferenc pápa egy éve az ABC televíziónak adott interjújában elárulta, hogy pápasága kezdetén – a szokás szerint – átadott Tarcisio Bertone akkori bíboros államtitkárnak egy lemondó levelet orvosi akadályoztatás esetére. Ez a levél ott maradt, ahol volt:

“Nem gondolok rá. És láttam Benedek bátorságát, amikor rájött, hogy nem tudja folytatni, inkább azt mondta: Elég. Nekem ez jó példa, és arra kérem az Urat, hogy mondja végül: Elég, de amikor Ő akarja.”

Öregség és egészség

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, ahogy egyes kritikusok állítják, hogy elődje halála után „keményebb lett”, miközben ellenzői „hevesebbek, vadabbak” lettek, Ferenc pápa viccelődve válaszolt: „Nem, valakit egy kicsit meg kell pofozni…”. Az apák gyermekeikkel való kapcsolatához viszonyította a helyzetet: „Néha leckére kell tanítani, de az emberek nagyon jók itt. Én bonyolult vagyok és néha kissé türelmetlen, de eltűrnek… A Kúriában nagyon jó emberek vannak.” „De most kevésbé szigorú velük…” – jegyezte meg Alazraki, mire a pápa így válaszolt: „Csak azért, mert még a nagyszülők is jobbak lesznek, ez része az öregedésnek”.

Ha már az „öregségről” van szó, a pápa – akit nemrég hörghurut sújtott, és az elmúlt két évben kétszer is műtötték a Gemelli-kórházban – elismerte egészségi állapotának törékenységét, de megnyugtatott az állapotát illetően.

„Jól érzem magam, jobban érzem magam” – mondta, majd hozzátette: „Szükségem van, hogy imádkozzatok az egészségemért”, mert „az öregség nem egyedül jön… nem takargatja magát, hanem olyannak mutatja magát, amilyen”. Másrészt hangsúlyozta: „Tudni kell elfogadni az időskor ajándékait”, és hogy „más szemszögből is nagyon jól lehetsz”. „Néha azt mondják nekem, hogy vakmerő vagyok, mert van kedvem tenni valamit és mozogni” – árulta el a pápa. „Ez annak a jele, hogy egészen jól vagyok.”

Forrás: Vatican News

Ferenc pápa szerint az idei betlehem a Szentföldön szenvedő gyerekekre emlékeztet

Ferenc pápa vasárnap 1200 rászorulóval ebédelt együtt