UWW: Muszukajev Iszmailé az év teljesítménye szabadfogásban

Muszukajev
A magyar színekben versenyző, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail (kék) az iráni Rahman Musza Amuzadhalili ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 65 kilogrammban világbajnoki címet nyert Muszukajev Iszmail lett a Nemzetközi Birkózó Szövetségnél (UWW) az év szabadfogású versenyzője.

Az UWW mindhárom szakágban kedden tette közzé az öt-öt jelöltet az év legjobbja címre, pénteken pedig kihirdette az év legemlékezetesebb teljesítményéért járó címeket, melyek egyike az oroszországi Kabardföldről származó Muszukajevet illeti.

Az FTC 2019 óta magyar színekben versenyző klasszisának győzelme nem véletlen, ugyanis a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs vb-n a lehető legnehezebb ágon, szenzációs meneteléssel lett aranyérmes.

A döntőig vezető úton négy mérkőzést nyert, legyőzte többek között az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutót és az irániak vb-címvédőjét, Rahman Musza Amuzadhalilit is. 

A fináléba kerüléssel olimpiai kvótát szerzett, majd a döntőben Puerto Ricó-i ellenfelét technikai tussal felülmúlva, pályafutása során először állhatott fel a vb-dobogó legfelső fokára, ezzel megszerezte a magyar szabadfogás második vb-címét. 

Az év kötöttfogású teljesítményért járó cím a kubai Gabriel Rosillo Kindelané (97 kg) lett, míg a 2023 legjobb női teljesítményét a török Buse Cavasoglu Tosun (68 kg) nyújtotta.

Forrás: MTI / UWW

Döntött az UWW: Losonczi Dávid mégis világbajnok!

Az U23-as világbajnokságon térhet vissza Szőke Alex