Trónfosztás a döntőben, Franciaország az aranyérmes a női kézilabda-világbajnokságon

Valentini
Chloé Valentini és Silje Solberg. Fotó: IHF

Az olimpiai bajnok francia válogatott 31-28-ra legyőzte a legutóbb aranyérmes, társházigazda norvég csapatot a norvég-dán-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság vasárnapi herningi fináléjában.

Az elődöntőben a franciák könnyedén, 37-28-ra múlták felül a svédeket, míg a két éve aranyérmes norvégok hosszabbításban 29-28-ra kerekedtek a hosszú időn keresztül remeklő dánok fölé. Egy hete a középdöntőben már találkozott a tornán az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt két csapat, akkor 24-23-as francia siker született. 

A 26. női vb volt az első, amelyet három ország együtt rendezett, a tornát lezáró vasárnap esti herningi fináléban Norvégia az ötödik, Franciaország a harmadik aranyáért szállt harcba, a mostanit is beleszámítva a legutóbbi négy vb-döntőből harmadszor csapott össze ez a két fél a döntőben.

A találkozó az előzetesen vártaknak megfelelően minőségi játékot és szoros kezdést hozott, sok volt a gyors lefolyású támadás, ám felállt fal ellen sem jöttek zavarba a csapatok, elsősorban a támadójáték dominált. A 24. percben, 17-14-es francia előnynél alakult ki először háromgólos különbség a sokáig kiegyenlített első félidőben, s ugyan a 27. percben már négy találat is volt a különbség, a pihenőre háromgólos francia előnnyel vonultak a felek.

A fordulást követően sem változott a differencia, a sok technikai hibával játszó skandinávok nem tudtak közelíteni, az utolsó negyedórához 26-23-mal érkeztek a csapatok. Bár ezt követően 26-25-re zárkóztak fel a norvégok, az utolsó hét perc elejére visszaállította négygólos vezetését az olimpiai bajnok (29-25). A záró öt percen belül még visszajöttek kettőre a norvégok, de az elődöntőhöz hasonló fordításra ezúttal már nem voltak képesek, Franciaország így harmadik vb-címét gyűjtötte be, tette ezt százszázalékos teljesítménnyel.

A finálé legeredményesebbje a norvég Nora Mörk lett 8 góllal.

Estelle Nze Minko, a Győr francia balátlövője háromszor volt eredményes, norvég klubtársai közül az irányító Stine Oftedal hat, a jobbszélső Emilie Hovden két gólt szerzett, a beálló Kari Brattset nem talált be, míg a kapus Silje Solberg két lövést védett.

Női kézilabda-világbajnokság

Döntő:

Franciaország – Norvégia 31-28 (20-17)
Gól: Tamara Horacek 5(3), Léna Grandveau 5, Chloé Valentini 4, Orlane Kanor 4, Sarah Bouktit 3(2), Estelle Nze Minko 3, Laura Flippes 2, Alicia Toublanc 2, Lucie Granier 1, Pauletta Foppa 1, Méline Nocandy 1, ill. Nora Mörk 8(7), Stine Oftedal 6, Henny Ella Reistad 5, Camilla Herrem 4, Bakkerud 2, Emilie Hovden 2, Aardahl 1.

A 3. helyért:
Dánia-Svédország 28-27 (18-15)

Az 5. helyért:
Hollandia-Németország 30-26 (16-7)

A 7. helyért:
Montenegró-Csehország 28-24 (14-10)

A 26. női kézilabda-világbajnokság álomcsapata

Kapus: Laura Glauser (francia)
Balszélső: Chloe Valentini (francia)
Balátlövő: Estelle Nze Minko (francia)
Irányító: Stine Oftedal (norvég)
Beálló: Linn Blohm (svéd)
Jobbátlövő: Louise Burgaard (dán)
Jobbszélső: Nathalie Hagman (svéd)

Legértékesebb játékos (MVP): Henny Reistad (norvég)
Legjobb fiatal játékos: Viola Leuchter (német)
Gólkirálynő: Markéta Jerábková (cseh, 63 gól)

A Golovin Vlagyimir irányította magyar válogatott az olimpiai selejtezőtornás indulás jogát kiharcolva tizedik helyen végzett.

Forrás: EHF / MTI

Norvégia hatgólos hátrányból fordított Dánia ellen, a svédek lesznek a magyarok ellenfelei az olimpiai selejtezőtornán