A Semmelweis a legnézettebb a hazai mozikban

Magyar film nagyon régóta nem ért el ekkora sikert itthon.

Ritka sikert ért el a Semmelweis a magyar mozikban. Kiemelkedően jó eredményt elért bemutatója után a második héten sem csökkent a nézőszáma, ahogy egyébként a legtöbb filmé szokott, és nagyjából ugyanannyian voltak rá kíváncsiak, mint közvetlenül a premier után. Ez pedig azt jelzi, hogy a Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László főszereplésével készült kosztümös filmet a szívükbe zárták a magyar nézők, már az elégedett mozirajongók szájhagyománya is segíti, és továbbra is sokan szeretnék látni az anyák megmentőjének izgalmas történetét.

Magyar film nagyon régóta nem ért el ekkora sikert itthon. Az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezése a bemutatója után két héttel megelőzte Ridley Scott egyébként szintén igen sikeres Napóleon-ját, és a nézettségi toplista csúcsára került. Az első hely eléréséhez 25 ezer nézőre volt szükség a hétvégén, vagyis a filmet eddig összesen 65 ezren látták. És természetesen nincs megállás: jó esély van rá, hogy a Semmelweis az idén belép a legsikeresebb magyar filmek exkluzív klubjába.

A Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László főszereplésével készült filmet az ország 71 mozijában nézhetik meg a nézők, számos alkalommal közönségtalálkozókkal társítva.

Semmelweis (Vecsei H. Miklós). Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nemérdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Az Oscar-díjra jelölt, legendásrendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges embertörténetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.