Több, mint tízezer 100 millió dolláros vagyonnal rendelkező él az Egyesült Államokban

100 millió dollár

Világszerte 28 ezer 420 olyan embernek volt legalább 100 millió dolláros vagyona idén júniusban, ez 12 százalékos növekedés egy év alatt – állapítja meg a Henley & Partners tanácsadó cég friss tanulmányában, amely a honlapján olvasható.

Legtöbbjük, 38 százalékuk (10 ezer 660 ember) az Egyesült Államokban élt

A listán a második helyen Kína állt 8 százalékkal, (2358 fővel). Négy százalékkal a harmadik  Németország, ahol a legalább százmillió dollár vagyonnal rendelkezők száma 1050.

A városok rangsorát New York vezeti (775 emberrel). A második és harmadik helyen is amerikai szerepel: 692 fővel San Francisco és környéke, majd Los Angeles (504).

Az európai városok közül London (388) végzett az élen, így a negyedik helyet szerezte meg az összesített listán, amelyen az ötödik Peking (365), a hatodik szintén kínai: Sanghaj (332).

A százmilliomosok számának 20 év alatti drámai növekedése nagyrészt a tartósan alacsony kamatoknak köszönhető, ami növelte a tárgyi eszközök és immateriális javak értékét. A másik ok az Egyesült Államok és Ázsia gazdasági növekedése volt – vélték szakértők.

Ezek a tényezők különösen jelentős szerepet játszottak a milliárdosok számának növekedésében is.

Számuk a 2003. évi kevesebb mint 500-ról idén 2600-ra emelkedett, azaz húsz év alatt több mint ötszörösére nőtt.

A milliárdosok legtöbbje, 69, San Franciscóban és környékén él

A lista második helyén New York áll 62 milliárdossal, illetve 44-44 milliárdos van Los Angelesben és Pekingben. Európában London vezeti a milliárdosok listáját 36 személlyel.  

A gazdasági körülmények jelenlegi változásai, köztük a kamatok emelkedése valószínűleg a százmilliomosok száma növekedési ütemének lassulását okozza. A Henley előrejelzése szerint a következő tíz évben az ilyen vagyonnal rendelkezők száma 38 százalékkal, mintegy 39 ezerre nő.

(MTI)

Nekik a Balaton a Riviéra!