Szétlövés Budapesten és Székesfehérváron is

FEHA19
Fotó: Soós Attila

A címvédő Gyergyói HK Orban Brance mesterhármasának is köszönhetően szétlövésben 5-4-re győzött a Fehérvár Hoki Akadémia otthonában, míg a Corona Brasov az utolsó két és fél percben kétgólos hátrányát ledolgozó Budapest Jégkorong Akadémia vendégeként diadalmaskodott ugyancsak rávezetésben az Erste Liga keddi játéknapján.

Székesfehérváron sokáig jól tartotta magát az esélytelenebb FEHA19, a GYHK az 58. percben tudta hosszabbításra menteni az összecsapást. A szétlövésben a székely együttes két kiválósága, Orban és Bodó Christopher is betalált, így lett a bónuszpont a vendégeké.

Anatolij Bogdanov, a FEHA19 vezetőedzője

“A szezon ezen részében inkább szereztünk ma egy pontot, mintsem veszítettünk kettőt. Később, akár a rájátszásban a vereség persze csak vereség, akkor nem jár majd elismerés a szép játékért vagy az elszánt próbálkozásért. Akkor majd már csak az eredmény számít. De jelenleg egy tanulási folyamatban vagyunk, a fiatal játékosaink, akik 2004-ben vagy 2005-ben születtek fokozatosan lépnek előre, értékes játékperceket kapnak felnőtt szinten. Természetesen olykor ennek ára van. De úgy kell erre tekinteni, mint egy befektetésre: a hozama később jelentkezik majd. A srácok remélhetőleg tanulnak a hibáikból. Összességében keményen küzdöttünk ma a Gyergyó ellen, ők talán fáradtabbak is voltak, hiszen ez volt a túrájuk utolsó meccse. Ezt számításba is vettük a játéktervünk kidolgozásakor. Nem voltunk messze attól, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket. Persze ilyenkor ott motoszkál az emberben a kérdés, „mi lett volna ha?”, sok dolog történhetett volna másképp. De mindent egybevetve elégedett vagyok a mai energiaszintünkkel, az elszántságunkkal, képesek voltunk meccs közben is javulni – jól kezdtünk, és még tudtunk javulni is. Persze a harmadik harmadban az erős ellenfél ellen nem volt könnyű dolgunk, technikás, jó játékosaik vannak. A büntetőpárbaj pedig azt is megmutatta, hogy hidegvérűek tudnak maradni kulcspillanatokban. Gratulálok az ellenfélnek.”

Szilassy Zoltán a Gyergyói HK vezetőedzője

“Hullámzó volt a mérkőzés, de a játékunk nem annyira. Két rendkívül ostoba kiállítással visszahoztuk az ellenfelet és utána nekünk kellett kapaszkodni. 5 az 5 ellen abszolút domináltuk a mérkőzést, a helyzetek alapján is, tehát nagy volt a fölényünk, a 4 az sok kapott gól. Emellett nagyon sok a kiállításunk, ennek a túrának ez a tanulsága – át kell néznem az összes kiállítást még egyszer. Pláne ez a kettő: elcseréljük magunkat, rohanunk a cserére, még a kolléga nem ért le a padra, mi meg már megyünk be és beleérünk a korongba. Ennél okosabbnak kell lennünk. A másik pedig a támadóharmadban volt, hatvan méterre a mi kapunktól, csinálunk egy kampót. Az ellenfélben pedig meg van a képesség: az idei FEHA erősebb csapat, mint a tavalyi, és vannak játékügyes srácok, akik ezt megoldják és ezzel nehéz helyzetbe hoztuk magunkat. Ami pozitív, hogy felálltunk, karakterünk volt, és hoztuk a két pontot. Azt hiszem, értékes, nyolcpontos túrán vagyunk túl, ez lesz az egész szezonban, ide-oda püföl mindenki mindenkit. Minden pontot meg kell becsülni.”

Budapest JAHC
Szabó Bence a koronggal. Fotó: Várhegyi Erna

Káposztásmegyeren bő nyolc perc alatt három találat született 1-2-es leosztásban, majd a szünet után volt még egy gyors gólváltás. A hazaiak a második pihenő előtt egyenlítettek, ám a fordulást követően 69 másodperc alatt kétszer villant a Brassó. Paprikássá vált a találkozó, sorra jöttek a kiállítások. Ezek egyikéből szépített a BJA, de már csak 2:35 perc maradt hátra. 

Az utolsó két percben ráadásul ismét emberelőnyben játszhattak a hazaiak, és még a kapusukat, Farkas Rolandot is lehozták. Az egyenlítés 14.6 másodperccel a vége előtt jött össze, a ráadásban pedig hiába volt teljes két percig dupla fórban a BJA, nem tudott betalálni. A rávezetésekben az erdélyi alakulat jobban összpontosított. 

Strenk Hunor, a Corona Brasov vezetőedzője

“Azt gondolom, szurkolói szemmel ez egy kiváló mérkőzés volt, természetesen egy kicsit sajnáljuk, hogy egy pontott elhullajtottunk. Ha két gólos előnynél az öt a hármat sikerült volna értékesíteni, akkor véget vethettünk volna a mérkőzésnek. A végén kaptunk egy-két felesleges kiállítást- ezt még vissza kell néznünk, hogy mennyire volt jogos- , de azt hozzá kell tennem, hogy kicsit túlzottnak éreztem. Utána ez történt a három a három ellen, amiből lett az öt a három, de azt ki kell emelnem, hogy remekül védekeztük ki azt az öt a hármat, és utána a szétlövéseknél most nekünk kedvezett a szerencse.” 

Kangyal Balázs, a Budapest JAHC vezetőedzője

“Arra készültünk ezen a meccsen, hogy ebben a szezonban nem sikerült úgy kezdenünk a mérkőzéseket, ahogy igazán szeretnénk. Ma sem ment, ezzel nyilván foglalkozni kell. Igen, az egy nagy dolog volt ahogy visszajöttünk, legfőképp, a végén. Sokat dolgoztunk érte, ez egy bitang jó csapat, kiváló kapus teljesítménnyel. Nehéz volt. Mondom, ez egy óriási küzdés volt, ez sokat adhat a csapatnak, ha képes ilyen helyzetből a végén így felállni és nem hagyni magunkat. Aztán utána megkaptuk a lehetőséget, két percig öt a háromban játszottunk a hosszabbításban, viszont azzal a lehetőséggel nem tudtunk vele élni. Ez legfőképp az én hibám, mert nem foglalkoztunk ezzel annyit amennyit kéne. Ennek a felelősségét én viselem. Azt, hogy a büntetők így alakultak, könnyű lenne azt mondani, hogy ilyen a sport, több edző azt mondja, hogy a büntető egy lutri. Nem, a büntető sem lutri, hanem ott elő kell venni mindenkinek a tökeit. Ha valakit agyon nyom a nyomás, csak szóljon, hogy nem megy. Biztos, hogy lesz a 25 emberből egy pár a padon, aki pedig azt fogja mondani, hogy itt vagyok és előrelép.”

Tóth Richárd, BJA HC

” Úgy gondolom, hogy a mérkőzést nem igazán kezdtük jól, de mindenesetre pozitív, hogy kétgólos hátrányból vissza tudtunk jönni. A harmadik harmad utolsó perce mindenesetre nagyon kemény volt, le a kalappal a srácok előtt. Úgy gondolom, hogy két gólt szereztünk egy perc alatt, az nagyon kemény meló volt.”

Jégkorong Erste Liga

FEHA19 – Gyergyói HK 4-5 (2-1, 0-2, 2-1, 0-0), szétlövés után
Gól:
 Dézsi Barnabás (11.), Ambrus Csongor (20.), Dobos Mihály Bendegúz (41., emberelőnyben), Vokla Roland (43., emberelőnyben), ill. Orban Brance (20., 35., 58., a másodikat emberelőnyben), Sárpátki Tamás-Róbert (21.), Bodó Christopher (65., GWS)

Budapest JAHC – Corona Brasov (romániai) 5-6 (1-2, 2-1, 2-2, 0-0), szétlövés után
Gól:
 Jevgenyij Mozer (6.), Tóth Richárd (27.), Atte Eemeli Karppinen (39.), Kirils Galoha (58., emberelőnyben), Ilja Culjin (60., emberelőnyben), ill. Judd Blackwater (5., 65., GWS), Albert Zagidullin (9., 42.), Küger Dániel (21.), Sebastien Piche (41.)

A tabella:
 1.  Gyergyói HK                  6  3   1   –   2  23-20  11 pont
 2.  Corona Brasov                6  3   1   –   2  20-20  11
 3.  UTE                          3  3   –   –   –   13-5   9
 4.  FTC-Telekom                  3  2   1   –   –   20-8   8
 5.  DVTK Jegesmedvék             4  2   1   –   1   16-9   8
 6.  Budapest JA                  4  1   1   1   1  18-15   6
 7.  Dunaújvárosi Acélbikák       4  1   –   1   2  12-12   4
 8.  FEHA19                       4  1   –   1   2  11-20   4
 9.  SC Csíkszereda               6  –   –   3   3  18-29   3
10.  DEAC                         4  –   1   –   3  10-23   2

Forrás: MJSZ / MTI

A Jegesmedvék megfáztak a Megyeri úton