Ankara – Moszkva – Teherán tengely

Moszkva
Vlagyimir Putyin és Recep Tayip Erdogan. Fotó: Kremlin.ru

Az Ukrajna elleni agresszor Oroszország és a kurdok ellen háborúzó Törökország elnöke aggódik az izraeli-palesztin konfliktus miatt. Miközben az orosz külügyminiszter iráni kollégájával tárgyalt.

Interurbán telefonbeszélgetés

Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte a két vezető keddi telefonbeszélgetéséről kiadott közleményében a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek mélységes aggodalmukat fejezték ki az erőszak folyamatos elmérgesedése, a polgári áldozatok számának katasztrofális növekedése miatt. Hangsúlyozták, hogy mindkét félnek azonnal be kell szüntetnie a tüzet és újra kell indítani a tárgyalási folyamatot. Putyin és Erdogan kifejezte készségét ennek aktív előmozdítására.

A felek a megbeszélés során kiemelték, hogy “a közel-keleti válság hosszú távú békés rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott két állami formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálemmel, mint fővárossal”.

A Kreml szerint Putyin és Erdogan az orosz-török együttműködés kérdéseit is megvitatta és folytatni fogja a kapcsolattartást.

A konfliktus eszkalációjáról tárgyalt az orosz külügyminiszter iráni hivatali partnerével

A palesztin-izraeli konfliktus eszkalációjáról tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter – közölte kedden a moszkvai külügyminisztérium.

 “A külügyminiszterek véleménycserét folytattak az aktuális közel-keleti napirendről, különös tekintettel a palesztin-izraeli konfliktus kiéleződésére. Hangsúlyozták a fegyveres konfrontáció mielőbbi beszüntetésének és a helyzet meglévő nemzetközi jogi alapokon történő rendezésének fontosságát”

– írták a tárca honlapján közzétett tájékoztatásban.

Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Amirabdollahián a transzkaukázusi helyzetről is egyeztetett és sürgette a közös munka mielőbbi folytatását “3+3” regionális konzultatív platform keretében.

(MTI)

Izrael a Gázai övezet “totális blokádját” jelentette be