Izrael a Gázai övezet “totális blokádját” jelentette be

Izrael
Fotó: Amir Cohen / Reuters

Izrael elrendelte a Gázai övezet “totális blokádját” – jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

“Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el” – közölte Joáv Galant. A miniszter leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen. 

Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

“Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz” – tudatta Kac a közösségi médiában

Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből.

Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák. 

Az askeloni Barzilai Kórház arról tájékoztatott, hogy egy Askelonban becsapódott rakéta nyomán egy ember életveszélyesen, egy súlyosan és kettő könnyebben megsebesült.

A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.

Az izraeli bajnokságot felfüggesztették, Koszta Márk biztonságos helyen lakik

Az Izraelben játszó Koszta Márk nincs veszélyben az országot ért támadás után, a Makkabi Bnei Raina labdarúgója elmondta, a harcoktól távolabb, az ország északi részén lakik.

Koszta Márk
Koszta Márk

“Szerencsére itt északon nem történik semmi. Libanon felől volt egy kis fenyegetés, de nem történt semmi komolyabb” – nyilatkozta a labdarúgó hétfő délelőtt az M1 aktuális csatornának telefonon. – “Arra volt már példa tavaly is, amikor itt játszottam, hogy rakétáztak délen, de arra még nem, hogy terroristák betörtek volna Izraelbe és embereket raboltak el és végeztek ki.”

A támadás után az izraeli futballbajnokságot azonnal felfüggesztették. Koszta Márk pedig szombaton reggel értesült arról, hogy a mérkőzésük elmarad és csak később tudta meg ennek az okát.

“Írták, hogy maradjunk otthon. Nem tudtam, mekkora a baj, később értesültem a médiából a helyzetről. Akkor azért kicsit pánikoltunk” – nyilatkozta Koszta, aki több más külföldi játékossal egy épületben lakik Haifában, így velük beszélgetett a helyzetről. 

“A bajnokságról nem tudunk semmit. Egyénileg edzünk, konditermi tréningeket végzünk, de pályán nem tudunk edzeni. A mai napon láttuk, hogy az egyik csapat elkezdte az edzéseket, de nem tudom, hogy a héten mi lesz a fejlemény.”

Koszta Márk kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem tud arról, hogy ki lehet-e a jelenlegi helyzetben lépni a szerződéséből, de erre nem is gondol most.

“Arra gondolok, hogy legyen béke itt Izraelben, legyen minden rendben és utána lehet beszélni a futballról” – zárta a beszélgetést Koszta Márk.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombaton indított támadást Izrael ellen több száz rakétával és fegyveres egységekkel, amelyek behatoltak izraeli településekre, több száz embert megöltek, százakat megsebesítettek és túszokat hurcoltak magukkal vissza, a Gázai övezetbe. Izrael hadserege vasárnap ellencsapással válaszolt, a harcok hétfőn is folytatódtak.

Forrás: Haaretz / MTI

Vlagyimir Putyin: a magyar ’56 nem volt “színes forradalom”