Sipos Adrián: mi irányítottuk a mérkőzést

Sipos Adrián
Sipos Adrián (elöl, b) és Bartucz László (háttal), a győztes magyar válogatott tagjai a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország - Tunézia mérkőzése után a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 33-24-re legyőzte Tunéziát az olimpiai selejtező tatabányai tornájának első fordulójában, csütörtökön.

A 20 fős magyar keretből Krakovszki Bencét és Palasics Kristófot nem nevezte a tornára a szakmai stáb, az észak-afrikaiak elleni meccsen pedig Rodríguez Álvarez Pedro és Szöllősi Szabolcs maradt ki a csapatból.

Nagy meglepetésre nem volt telt ház a magyarok első meccsén, több száz szék üresen maradt a lelátókon. Mindez a hangulatra és a hazai csapat kezdésére nem nyomta rá a bélyegét, mert bár több lövés is kimaradt, az ellenfél védekezés-váltásaira gyorsan és jól reagáltak Lékai Mátéék. Amikor Tunézia nyitott védekezésre tért át, rendre a szélsők kapták a labdát, és szinte mindig be is találtak.

A tizedik percben 6-3 volt az állás, de a folytatásban támadásban és védekezésben is kevesebbet hibáztak az észak-afrikaiak és hat perccel később egyenlítettek (8-8). A cserék hatására újra lendületbe kerültek a házigazdák, hatékonyan működött a védekezés, Mikler Roland ismét bravúrosan védett, és kilenc perc alatt egy 6-0-s sorozattal ellépett együttese, amely a szünetben már 17-10-es előnyben volt.

A második félidőt 4-1-es szériával kezdte Tunézia, amelyből a meccs kétharmadánál piros lap miatt kivált az addig három gólt dobó Hazem Baka. Egy 4-1-es magyar sorozat után visszaállt a hétgólos különbség. A norvég-portugál találkozót követően ezen a mérkőzésen is rövid kényszerszünetet kellett tartani, mert a pályán elhelyezett egyik reklámfeliratnak elengedett a ragasztása.

Közben arcsérülés miatt Sipos Adriánt ápolták, de a csereként beállt kapus, Bartucz László védéseire, illetve a remek védekezésre alapozva tartotta magabiztos előnyét a magyar válogatott.

Már az utolsó tíz percet megelőzően eldőlt a meccs, az 52. percben volt először tíz közte, ekkor már a játékpercek elosztására, a rotációra is figyelt Chema Rodríguez szövetségi kapitány.

Mikler Roland nyolc, Bartucz László négy védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Mohamed Aziz Aidi, Isszam Rzig és Anuar Ben Abdallah négy-négy gólt szerzett, Mehdi Szadri Harbi négy, Fradzs Ben Tekaja hét védéssel zárt.

A két csapat nyolcadik egymás elleni mérkőzésén egy tunéziai siker és egy döntetlen mellett a hatodik magyar győzelem született.

“Ahogy a meccs előtt is mondtam, egy torna első mérkőzésén rendkívül fontos a győzelem, mert ha nem sikerül, a második találkozón az életben maradásért kell játszani”

– nyilatkozta az MTI-nek Chema Rodríguez.

A szövetségi kapitány hozzátette, minden úgy történt, ahogyan várták, alaposan felkészültek, a játékosok pedig remek teljesítményt nyújtottak, és akár több góllal is győzhettek volna. Hangsúlyozta, további két nehéz meccs vár az együttesre, mert ma este is látható volt, hogy a norvég és a portugál csapat is nagyon magas színvonalat képvisel, “de mi vagyunk itthon, és ellenük is mindent megteszünk majd a siker érdekében”.

Csütörtökön az összes magyar játékos pályára lépett, de a spanyol szakvezető szerint teljesen mindegy, hogy valaki pihenhetett, vagy nem, “hiszen itthon vagyunk, és ilyen szurkolókkal a hátunk mögött soha nem fáradunk el, ezek az emberek a lelátón arra ösztönöznek minket, hogy ugyanígy folytassuk tovább“.

férfi kézilabda-válogatott
A magyar válogatott tagjai megköszönik a szurkolást a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország – Tunézia mérkőzése után a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A beálló Sipos Adrián szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott maximálisan irányította a Tunézia elleni mérkőzést

“Volt időszak, amikor közelebb jöttek, de megint el tudtunk lépni, és szerintem maximálisan irányítottuk a mérkőzést hatvan percen keresztül. Akadtak nagyon kicsi hullámvölgyek, de szerintem nagyon rendben volt az egész meccs” 

– nyilatkozta az MTI-nek a német MT Melsungen játékosa.

Sipos Adrián lőtte a meccs első gólját, utána szokás szerint a védelem egyik oszlopa volt, de a találkozó utolsó negyedét a kispadon kellett töltenie vérző arcsérülése miatt.

“Összefejeltem a támadójátékosukkal, és egy kicsit felnyílt a bőr az arcomon, de semmi komoly. Volt egy kisebb ütés, utána fájdalom, és valószínűleg ennek a reakciója lehetett egy kis szédülés, de megmaradok. Nincs nagy baj, az orvosi stáb pedig majd kezelni fogja a felszakadt részt” 

– mesélte.

A magyarok a pénteki szünnap után szombaton 19.30-tól Norvégiával, vasárnap 21 órától pedig Portugáliával játszanak. A nyári, párizsi olimpiára a csoport első két helyezettje jut ki.

Sipos felelevenítette, hogy januárban az ötödik helyezéssel zárult Európa-bajnokságon is egy napjuk volt pihenni és felkészülni a következő feladatra, és most is ennyi idejük van. Hangsúlyozta, mindenki ismeri a saját testét, és tudja, mit kell tennie a legjobb regeneráció érdekében.

“Szerintem most nem ez a legnagyobb baj, hiszen relatíve frissen jöttünk, úgyhogy tudunk majd pihenni. Aztán hogy az utolsó meccsre mennyi időnk marad, az más kérdés, de ebben a sportágban most ez van, úgyhogy megoldjuk ezt is” 

– szögezte le a védekező-specialista.

A beálló Bánhidi Bence 27 és fél percet töltött a pályán, mindhárom lövését gólra váltotta és több büntetőt is kiharcolt

Bánhidi Bence
Bánhidi Bence (j) és a tunéziai Vael Csatti a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország-Tunézia mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mint az MTI-nek elmondta, eléggé kiegyensúlyozott volt a játékuk, hiszen már az első félidőben hétgólos előnyt alakítottak ki, ennek pedig fontos szerepe volt abban, hogy a szakmai stáb tudta forgatni a csapatot és mindenki pályára lépett.

“Volt, aki többet, volt, aki kevesebbet játszott, de senkinek nem kellett hatvan percet, ez kiemelendő dolog, hiszen még két fontos mérkőzés van hátra” 

– nyilatkozta a Szeged beállója.

Elárulta, a videózás során látták, hogy komoly lövőerővel rendelkező játékosai vannak Tunéziának, és tudták, hogy erre kell leginkább felkészülniük. Hangsúlyozta, Mikler Roland és Bartucz László is segítette a csapatot a kapuból, úgyhogy összességében elégedett a csütörtöki produkcióval.

Bánhidi Bence szerint a kezdés előtt minden játékosban volt egy kis drukk, egy kis izgatottság a tét nagysága és különlegessége miatt, majd arról beszélt, hogy a szünnapjuk ugyanúgy videóelemzéssel és taktikai edzéssel fog telni, ahogyan egy világversenyen.

Férfi kézilabda olimpiai selejtező

1. forduló, 3. csoport:

Magyarország – Tunézia 33-24 (17-10)
Magyarország: Mikler – Bóka 4, Szita 1, Lékai 6, Bánhidi 3, Ancsin 3, Imre 4, cserék: Sipos 1, Rosta 3, Ligetvári, Bodó 4, Ilic 2, Fazekas, Krakovszki Zs., Bartucz, Hanusz 2.
Tunézia: Ben, Harbaoui (kapusok), Abdelli, Aidi 4, Bacha 3, Ben, Ben 4, Chatti 1, Chouiref, Darmoul 3, Maaref 2, Margheli, Margheli 2, Rmiki, Rzig 4 (1), Toumi 1.

Norvégia – Portugália 32-29 (18-13)

Szombat: 
Portugália-Tunézia 17.00
Norvégia-Magyarország 19.30

Vasárnap:
Tunézia-Norvégia 18.30
Magyarország-Portugália 21.00

Forrás: MKSZ / MTI

Szerződést hosszabbított a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya